Ağzınız, yaşamı boyunca birçok değişiklikten geçer. Genellikle 18 ile 20 yaşları arasında gerçekleşen önemli bir dönem olan dişlerin dönüşüm noktası, üçüncü azı dişlerinin görünümüdür. Günümüzde bu dişlere, daha olgun yaşlarda ortaya çıktıkları için yirmilik yaş dişleri denmiştir. Doğru bir şekilde çıktıkları zaman sağlıklı olan yirmilik yaş dişleri, çiğnemeye yardımcı olabilir. Bu dişler ortaya çıkmaya başladığı zaman biraz rahatsızlık hissetmeniz oldukça normaldir, ancak bu süreç ağrılı ilerliyorsa diş hekimine danışmanız gerekir.

20’lik Diş Nasıl Ortaya Çıkar?

Yirmilik dişlerin yüzeye çıkmaları için yeterli alanları yoksa ya da yanlış pozisyonda çıkarlarsa bazı sorunlara yol açabilir. Diş hekiminiz bu dişlerin gömülü olduğundan bahsediyorsa, çenenizin veya diş etlerinizin altında sıkışmış olabilir bu durumda yirmilik dişler ortaya çıkmaya başlarken, diş hekiminizin izlemesi gereken bazı belirtilerin olması gerekir. Bunlar:

●    Doğru pozisyonda çıkmayan yirmilik dişler, yiyeceklerin sıkışmasına ortam yaratabilir. Oluşan bu durum, çürüğe neden olan bakterilerin oluşmasını sağlar.
●    Yirmilik dişler, azı dişleri ile arasında diş ipi ile temizlenme olanağını kısıtlayabilir.
●    Kısmen çıkmış yirmilik dişler, bakterilerin diş etlerine girebilecekleri bir ortam yaratabilir ve enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu durumda çenenizde ağrı, sertlik ve bazen şişliğe neden olabilir.
●    Çıkmak için yer bulamayan yirmilik diş, bazı durumlarda diğer dişlere zarar verebilir.
●    Gömülü olan yirmilik diş, çevresinde şişlik oluşturabilir. Oluşan şişlik, dişin yakınında olan kökleri etkileyebilir.

Yirmilik Dişleri Neden Çektirmek Gerekir?

Her hasta için durum farklı olsa da ağızda aşağıdaki gibi bazı belirtiler olduğu zaman yirmilik dişlerin çekilmesi gerekebilir:

●    Ağrı
●    Enfeksiyon
●    Kist
●    Komşu dişlerde hasar
●    Diş eti hastalığı
●    Diş çürüğü

Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bilgi almak için https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.