Ramazan öncesi pazarlar boş kaldı. Kilo ile alımların bittiğini belirten pazarcı esnafı tane ile alımların başladığını ifade etti. A’dan Z’ye her şeye gelen zamlar tüketicilerin alım gücünü etkiliyor. Ramazan ayı öncesi dolup taşan pazarlar boş kaldı. Bu duruma sebze ve meyvelerdeki fiyatlar da etkilenince ne pazarcı ne de müşteriler memnun kaldı. 

Tane ile alımlar başladı

Hayat pahalılığını en çok hissettiğimiz yerlerden birisi de market ve pazarlar. Bazı meyve ve sebzeler mevsim dışı olduğu için oldukça pahalı. Ancak şuan pazarlarda mevsiminde olan meyve ve sebzeler de çok pahalı. Tüketiciler ise çareyi tane ile almakta bulduğunu söylüyor. Marketlerdeki düzen pazarlara da gelmiş durumda. Pazarcı elindeki ürünü eritmek için mecburen tane ile ürün satışına başladığını ifade ediyor. 

Fiyat etiketlerinde yeni dönem

Pazarlarda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Daha önce her ürünün kilo fiyatını etikete yazan pazarcı esnafı yarım kilo fiyatı ile satış yapmaya başladı. Bu ise bazı vatandaşlarda yanılmaya neden oluyor. Sebze almak için tezgaha yaklaşan vatandaş  1 kilo ürün fiyatını görünce şok yaşadığını belirterek, “Ben bir kilo taze fasulye istedim pazarcıdan. Sonra bana fiyatı söyledi şok oldum. Meğer etiketteki fiyat fasulyenin yarım kilo ücreti imiş, kalsın dedim. Ne yapalım bu fiyata fasulye alacak gücüm yok. Yemeyeceğiz. Yapacak bir şey yok” diye konuştu.

Vatandaşlar da pazarcı da tepkili

Fiyatları gören vatandaşlar pazarcı esnafına tepki gösterirken, pazarcı esnafı da, ürünlerin yerinde de Hal’de de pahalı olduğunu belirterek, kendilerinin de ürünleri pahalı aldıklarını söyledi ve kendilerini savundular.  Ürün satışlarının azaldığını ifade eden pazarcı esnafı, “Biz de isteriz ürünlerimizi hemen satalım, daha çok satalım. Ancak yok, müşteri yarı yarıya azaldı. Daha ucuza satamıyoruz. Çünkü biz de pahalı alıyoruz” diye konuştular. 

Ramazan ayı öncesi pazarlar boş kaldı

Pazara geldiklerini ancak çoğu şeyi alamadan gittiklerini ifade eden vatandaşlar şöyle konuştu: Pazarda bir aşağı bir yukarı gezdik gidiyoruz. Yani sebze meyve alınacak gibi değil. Bizim paramızı idareli kullanmamız gerekiyor. Sadece yiyecek içecek ihtiyacımız yok ki. Çocukların okulu, elektrik, doğalgaz, paramızın hepsini burada harcarsak diğer giderleri karşılayamayız.

Kilo ile meyve sebze alma dönemi bitti

Emekli bir vatandaş ise, “Biz eskiden kilo kilo meyve alırdık. Şimdi torunlarımıza hediye meyveyi gramla, taneyle alıp götürüyoruz. Bu gerçekten bizi çok üzüyor. Yine bugünümüze şükür, ancak tek maaşlı, çok çocuklu aileler ne yapar? Bir muz, ya da çilek bu fiyatlarla evlere nasıl götürülür. Nasıl dayanacak bu millet? Her çocuğun hakkıdır istediği meyveyi yemek. Bizler taneyle de olsa çocuk ve torunlarımıza alıyoruz. Tek maaşlı bir aile nasıl alacak. Her şeye hep yok diyecek, yazık bu millete. Gıdanın yok olması, bir çocuğa bir muz alacak gücü olmaması insanların kabul edilir bir durum değil” diye konuştu. 

Ekonomik kriz pazarı da vurdu

Etkili olan ekonomik kriz çarşı ve pazarı da etkiledi. Marketlerdeki ürünlerin yanına yaklaşamayan vatandaşlar pazarlardan ümitliydi ancak Pazar fiyaları da marketlerden farklı değil. Birçok mevsim ürünü dahi yüksek fiyatlarla satılıyor. Hal böyle olunca ne alan ne de satan memnun oluyor. Özellikle temel gıda ürünlerindeki fiyatlar vatandaşlara şok yaşattı. Domatesin kilosunun 15 lira, patlıcanın kilo fiyatının ise 30 lira olduğunu gören vatandaşlar Eskişehir Perşembe pazarından tepki göstererek almadan ayrıldı.  Alışveriş yapanlar ise, “Evet bizler bir kilo da olsa Ramazan hazırlığı aldık gidiyoruz. Bu eli boş, Pazar arabası bomboş insanları görünce tabi ki üzülüyoruz. Herkesin bir ailesi var. Herkes pazardan eli dolu dönmek ister. Kriz çok büyük” yorumunda bulundular. 

Eskişehir’de bazı sebze meyve fiyatları şöyle;

 Domates kilo fiyatı: 18 Türk Lirası 
 Biber kilo fiyatı: 24 Türk Lirası
 Kırmızı biber kilo: 30 Türk Lirası
 Patlıcan kilo fiyatı: 25 Türk Lirası
 Bakla kilo fiyatı: 30 Türk Lirası
 Salatalık kilo fiyatı: 10 Türk Lirası
 Kabak kilo fiyatı: 15 Türk lirası
 Limon kilo fiyatı: 5 Türk Lirası
 Çilek kilo fiyatı: 30 Türk Lirası 
 Kivi kilo fiyatı: 12 Türk Lirası
 Muz kilo fiyatı: 15 Türk lirası
 Yukarıdaki sebze ve meyvelerden birer kilo alıp eve gittiğinizde harcayacağınız toplam para ise 214 Türk lirası