Afyonkarahisar'da et ve et ürünlerini işleyen 70 işletme bulunuyor. Türkiye genelinde 1114 olan işletme sayısı sıralamasında İstanbul, Ankara ve Bursa'nın ardından dördüncü sırada yer alan Afyonkarahisar, üretim ve ihracat noktasında ise listenin ilk sırasında yer alıyor. Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılan Afyonkarahisar'da geçen yıl 20 bin ton sucuk üretimi gerçekleştirildi.

"Üretimde birinci sırada il biziz" 

Türkiye'de sucuk denince akla gelen illerden birisinin Afyonkarahisar olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, "Hatta ben biraz daha iddialı konuşmak istiyorum. Türkiye'de sucuk konusunda bir numarayız. Resmi rakamlara göre bizim 2020 yılı üretimimiz 20 bin ton civarında ve bu rakamlarla üretimde birinci sırada il biziz. Et ve et ürünlerini işleyen Türkiye'de 1114 civarında işletmemiz var. Bunun 70'i Afyonkarahisar'da kayıtlı ve 70 işletme sayısına göre iller arasında biz dördüncü sıradayız. İstanbul, Ankara, Bursa ve Afyonkarahisar ama sucuk üretiminde diğer illerden veya diğer illeri boş verin bize rakip olarak görülen illere bile fark atmış durumdayız. Ve şu anda sucuğumuzu Orta Doğu ülkeleri olmak üzere farklı ülkelere de ihraç ediyoruz. Afyonkarahisar'da sucuk zaten kültür haline gelmiş. Afyonkarahisar sucuğu diye coğrafi işaret almış sucuğumuz da var ve bizim üretim rakamlarımız veya ihraç rakamlarımız da bu farkımızı ortaya koyuyor" dedi. Acar, Afyonkarahisar sucuğunun genellikle Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerine gönderildiğini kaydetti.

"2021 yılında ihracat hedefimiz yüzde 20" 

Kentteki sucuk üretim tesislerinden birinde genel müdürü olarak görev yapan Serdar Bodur, ihracatın genellikle Uzak Doğu ve Orta Doğu'ya yapıldığını anlattı. Uzak Doğu ve Orta Doğu insanının damak tadının baharatlı ürünlere yatkın olduğu için Afyonkarahisar sucuğunu tercih ettiklerini kaydeden Bodur, "2020 yılındaki üretimimizin yüzde 10'unu bu ülkelere yapmaktayız. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, üretimimizin yüzde 10'luk kısmını oluşturdu. Bu oranı 2021 yılında yüzde 15 veya yüzde 20'lere çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu yolda hızlı adımlar atmaktayız" diye konuştu.