Afyonkarahisar Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği gönüllüleri, Çay Belediyesi'ne ait hayvan barınağı olduğunu iddia ettikleri yerde köpeklerin zor durumda olduğunu ileri sürdü. Bunun üzerine Dernek Başkanı Ramazan Keskin, yönetim kurulu üyeleri Nuray Çetin ve Fatma Dursun, gönüllülerle birlikte 10 Ocak günü akşam saatlerinde hayvan besleme yerine gittiklerinde, iç acıtan manzarayla karşılaştı. Grup, 3 köpeği hareketsiz buldu. Köpeklerden birine müdahale eden hayvanseverler, kalp masajı yaparak onu hayata döndürmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı. O anlar sosyal medyada paylaşılınca hayvanseverler duruma tepki gösterdi. Dernek yönetimi gördükleri manzara üzerine Afyonkarahisar Valiliği ve jandarmaya şikayette bulunurken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Başkan Atlı: Soruşturma başlattım 

Çay Belediye Başkanı AK Parti'li Hüseyin Atlı, Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yaşanan olay nedeniyle üzgün olduğunu belirterek, "Burası hayvan barınağı değil, besleme yeri olarak yapıldı. Halkın isteği doğrultusunda, sokakta başıboş gezen hayvanları topladık, burada beslemek için gözetim altında aldık. Kapıları beslemek amacıyla açıktı. Çevre yolu kenarında bir köpeğe araba çarpmıştı, o köpek getirilip bizim besleme yerine konulmuş. Ondan hastalık kapmış diğer köpekler. Ama yine de soruşturma başlattım. Bizim görevlilerimizden de bu konuda sorumluluğu olanlar varsa gerekli işlemleri yapacağım" dedi.

"Kötü koşullar bulunmamaktadır" 

Çay Belediyesi'nin sosyal medya hesabından da konuya ilişkin açıklamada bulunuldu. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Belediyemiz tarafından sokak hayvanlarının barınma ve beslenmesi için yapılan Hayvan Besleme Noktasının kapısı her daim hayvan severler için açık tutulmaktadır. Sosyal medyada gündeme getirilen ve barınağımızda meydana gelen olay bizi derinden üzmüştür. Yaşanan olayda bir hayvan araç çarpmasından dolayı yaralanma sonucu gelmiş ve tüm müdahalelere rağmen kısa bir süre sonra ölmüştür. Bakımı hem hayvanseverlerimiz hem de belediyemiz görevlileri tarafından yapılmakta olan diğer hayvanımızı da hastalık nedeniyle kaybettik. Daha önce hiç olmayan hayvan besleme noktası girişimlerimiz sonucunda ilçemize kazandırılmıştır. Hayvan besleme noktamızda sosyal medya üzerinden abartıldığı gibi susuzluk ve yetersiz beslenme gibi kötü koşullar bulunmamaktadır. Elbette belediyemiz hayvan besleme noktasındaki bu durum bizi derinden üzmüştür. Gereken soruşturma başlatılmış olup ihmali bulunan kişi veya kişiler hakkında gereken yapılacaktır. Hayvan besleme noktasında gerekli temizlik ve bakımlar yapılmakta olup bu üzücü olay nedeniyle Hayvan severlerimizden özür diliyoruz. Hayvan severlere ve kamuoyuna saygı ile duyurulur."

"Ölüme terk ediliyorlar" 

Afyonkarahisar Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği (AFHAYKO) Başkanı Ramazan Keskin ve beraberindeki dernek üyeleri, Çay'da köpek ölümü yaşanan tesiste incelemede bulundu. Daha sonra hem barınağın durumu hem de yaşanan olayla ilgili bir açıklama yapan Ramazan Keskin, "Maalesef bu barınakta çok üzücü ve görüntülerin hiç de iç açıcı olmayacağı bir durum yaşadık. Burada bir sosyal medyada yaralı köpeğin videosu paylaşılıyor ve bizim derneğimizin sayfası etiketleniyor. Bunu haber alır almaz buradaki gönüllü arkadaşlarımızı buraya yönlendirdik, biz de yola çıktık. Gönüllü arkadaşlar buraya geldiğinde yaralı köpeğin yanı sıra bir tane ölü bir köpek ve daha sonra başka bir kafeste çürümeye yüz tutmuş bir köpekle karşılaştı. Biz yoldayken arkadaşlar yaralı köpeğe müdahale etmeye çalışmışlar ancak kurtaramamışlar. Belediyeden personel geldi ve ölen köpeği gömdük" dedi.

Tesisin bir barınak olmadığını, elektrik ve su tesisatı bulunmadığını söyleyen Ramazan Keskin, "Burası modern koyun yetiştirme yeri gibi yapılmış. Hayvanların önleri açık, durabilecekleri bir kulübe yok. Burada veteriner hekim yok, burada bekçi yok, ameliyathanesi, idari binası, yoğun bakım ünitesi yok. Sadece hayvanlar buraya getirilip bırakılıyor. Ölüme terk ediliyor bizim gözümüzde bir nebze. Aynı gün akşamı Çay İlçe Jandarma Komutanlığı'na giderek şikayette bulunduk. Sayın Vali Yardımcımız Nurullah Bey'e de ilettik. Konunun peşinde olacağız. Yasanın yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce bu yasanın çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Bu işin peşini bırakmayacağız" 

AFHAYKO Üyesi Fatma Dursun da şöyle dedi:

"Pazar günü sosyal medyada bir gönderi görüp, ihbar saydık ve Çay Belediyesi'ndeki barınağa yola düştük. Gönüllülerle irtibata geçtik. Arkadaşlarımız geldi, yaralı olan cana su verdi, müdahale ettiler. O sırada belediye görevlileri gelmiş. Bir çürümüş ve bir ölmüş köpeği götürmüşler. Biz gelmeden diğer köpek de ölmüş. Köpeği götürdük, gömdük. Burasının barınak standartlarına uygun olduğunu düşünmüyoruz. Biz bu işin özrünün 5 yıldızlı, tam teşekküllü bir barınak olduğunu düşünüyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Bu konunun çözümlenmesini istiyoruz."