Kısa adı AHPADİ olan Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Gökhan Çapoğlu’nun konuk olarak katıldığı “Atatürk Cumhuriyetini Yeniden Kurmak” ana sözlü söyleşi, Taşbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Söyleşi programına; Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Hasan Ünal, Eskişehir Barosu Başkanı Sayın Barış Günaydın, 15. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Sayın Murat Kahyaoğlu, 21. Dönem MHP Eskişehir Milletvekili ATA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin Arabacı , Demokrat Parti Eskişehir İl Başkanı Sayın Hüseyin Özcan, ATA Partisi Eskişehir İl Başkanı Sayın Emrah Ekiz , ATA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Zehra Kıraç, Cumhuriyet Halk Partisi Tepebaşı İlçe Başkan Yardımcısı Sayın Tuncay Delli, Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sayın Cihan Taşar, Memleket Sevdalıları Derneği Genel Başkanı Sayın İbrahim Şavlukbaş, Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sayın Güler Yılmaz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sayın Sevgi Akmen, Sivrihisarlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın İsmail Arslan, Yazı Dükkanı Akademik Etkinlikler Derneği adına Sayın Şevket Yılmaztürk, Eskişehir Kültür Sanat Derneği Başkanı Sayın Gazi Durusu, Akköylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Mehmet Doğan ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Aynı cinsten olan kuvvetler, ortak amaç yolunda birleşmelidirler

Söyleşi programının açılış konuşmasını AHPADİ Başkanı Mehmet Ektaş yaptı. Kendilerinin Cumhuriyetin 101. yılını çoşkuyla kutlamaya, birilerinin ise Atatürk milliyetçiliğine, ilke ve devrimlerine bağlı, laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti olan üniter Türkiye Cumhuriyetin sona erdiğini açıklamaya hazırlandığını ibret ve esefle takip ettikleri bu günlerde gerçekleşen programa Cumhuriyetçilerin, Atatürkçülerin, Millet ve Memleket Sevdalıların katılımlarının ve duruşlarının önemine dikkat çeken Ektaş, Atatürk’ün “Memleketin ve devrimin, içeriden ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korunması için, bütün milliyetçi ve cumhuriyetçi kuvvetlerin bir yerde toplanması gerekir. Aynı cinsten olan kuvvetler, ortak amaç yolunda birleşmelidir” sözünü işaret etti.

Söyleşinin konuğu Prof. Dr. Çapoğlu’nun anlatımıyla devam eden programda ÇAPOĞLU; ülkemizin Atatürk’ün ölümünden sonra O’nun ilke ve devrimlerinden hızla uzaklaştığını vurguladıktan sonra “Atatürk döneminde dünya tarihinde ender görülen bir toplumsal dönüşüm ve gelişme hamlesine tanık olunmuştur. Atatürk’ün ölümüyle başlayan süreçte Cumhuriyet karşıtlarıyla uzlaşma başlamış, devrimler duraklamış ve kaçınılmaz olarak geriye dönüş başlamıştır” diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı

Sayın Prof. Dr. Çapoğlu’, Atatürk’ün  Tam Bağımsızlık hedefiyle şekillenen kurucu ve başlangıç ilkelerinin Milliyetçilik, Laiklik ve Halkçılık ilkeleri olduğunu, tam bağımsızlık için milliyetçilik, laiklik ve halkçılık ilkelerine sahip çıkılmasının önemli rolü olduğunu söyledikten sonra “Atatürk’ün cumhuriyet düşüncesini evrensel yapan ve günümüzde geçerliliğini daha da arttıran, bu unsurların niteliğidir. Bu unsurlar; özgür birey, sorumlu toplum ve şeffaf devlet anlayışıdır” dedi.

Çapoğlu,“Atatürk’ün önderliğindeki 1923-1938 yılları arasında en büyük özelliğinin, devrimci ve kurumsallaşmacı bir yaklaşımla Cumhuriyet’in sağlam temellere oturtulmaya çalışılması olduğunu vurguladı. Ana hedefin ise %80’i kırsal alanda yaşayan, okuryazar oranının %5’lerde olduğu, toprak ağalığının ve dini cemaatlerin egemen olduğu bir biat toplumundan, özgür bireylerin oluşturduğu sorumlu bir topluma geçiş mücadelesi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Çapoğlu, Atatürk Cumhuriyeti’nin üç temel unsurunun özgür birey, sorumlu toplum ve şeffaf devlet olduğu ve tam bağımsızlık, laiklik ve halkçılık ilkelerine sadık kalınmadığı müddetçe bu üç unsurun gelişemeyeceği ve kalıcı olamayacağı” gerçeğini de vurguladı.

Çini sanatçısı Nida Olçar'dan Başkan Ahmet Ataç'a ziyaret Çini sanatçısı Nida Olçar'dan Başkan Ahmet Ataç'a ziyaret

“Nutuk, Atatürk’ün karşı devrimcilere meydan okumasıdır.”

Nutuk’un, Atatürk’ün karşı devrimcilerle hesaplaştığı, onlara meydan okuduğu bir söylev olduğu belirten Çapoğlu, Atatürk’ün vefatı ve çok partili hayata geçişten sonra partilerin ve yöneticilerinin yaptığı hatalar, iktidar için verdikleri tavizler, dış baskı gruplarının destekledikleri iç yapılanmaların çabaları sonucunda Cumhuriyetin temel değerlerinden uzaklaşıldığını, bunun ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal, eğitim, adalet başta olmak üzere bir çok alanda gerilemeye yol açtığını söyledi.

Çapoğlu konuşmasını, Atatürk Cumhuriyetini Yeniden kurmak için birlikte hareket edilmesi umuduyla tamamladı.

Çapoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan katılımcılar da, Ülkenin siyasal İslamcı ve bölücü yapılar ile emperyalist ülkelerin tehdidi altında olduğunu, bu tehdidin büyüdüğünü, mutlaka Atatürkçü, Cumhuriyetçi bir iktidar yolunun açılması gerektiğini söylediler.

Program, Prof. Dr. Çapoğlu’na günün anısına hazırlanan plaket sunumu, ardından Çapoğlu’nun “Atatürk Cumhuriyetini Yeniden Kurmak” isimli eserini imzalaması ile sona erdi.