Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanan ve 'Enerjinin İpek Yolu' olarak adlandırılan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Türkiye’nin ulusal gaz iletim şebekesi 12 Haziran'da Eskişehir'de açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat açıklanan açılışın tarihi ise 12 Haziran Salı günü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Eskişehir programının daha önce 10 Haziran'da gerçekleştirileceği ifade ediliyordu. Böylece birinci ağızdan Cumhurbaşkanı'nın Eskişehir program tarihi netleşmiş oldu. Erdoğan "TANAP'ı 12 Haziran'de Eskişehir'de açacağız" dedi.

12 HAZİRAN'DA ESKİŞEHİR'DE AÇACAĞIZ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP Projesi ile ilgili olarak "Rusya ile bu ülkeden aldığımız doğalgazda 2015-2016 yılları için yüzde 10,25 fiyat indirimi konusunda mutabakata vardık. Bu iki yılda aldığımız doğalgaz için indirim farkı olarak 1 milyar dolar ödeme yapılacak. TürkAkım projesinin ülkemizden geçecek bölümünün hızlandırılması konusunda da mutabık kaldık. 12 Haziran'da Eskişehir'de TANAP'ın açılışını yapıyoruz" dedi.

ÇIKIŞ NOKTASINDAN BİRİ ESKİŞEHİR: Çalışmaları son aşamaya gelinen projede Türkiye’ye Eskişehir’de ticari gaz akışının başlatılabilmesi için hazır hale geliyor. TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek. Daha sonra Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları olan iki bölgeden biri Eskişehir. TÜRKER ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES