Duruşmada söz alan Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, saldırıya uğrayan kişinin bir avukat olduğunu hatırlatarak, “TCK 6. maddesi dikkate alındığında; suçun yargı görevi yapan kişiye karşı işlenmiş gibi kabul edilmesi gerekir. Ayrıca avukatlık kanunu 57. maddesi de dikkate alındığında yapılan eylem katılanın avukatlık mesleğinden kaynaklı olarak yapılmıştır. Bu halin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Aksi halde bu tür olayların önüne geçilmez” dedi. 

Duruşmada söz alan Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Eren Turan da, “Heval Yıldız Karasu'nun bürosuna silahla ateş edilmiş ve duvara ‘Odunpazarı’nda HDP'li istemiyoruz’ yazılmıştır. Bu durum yalnızca meslektaşımızı değil o bölgede yaşayan başka insanları da hedef almıştır” diye konuştu. 

"Eylemin bir talimatla yapıldığı açık"

Çağdaş Hukukçular Derneği adına konuşan Av. Ceren Yılmaz da “Olay saatinde meslektaşımızın bürosunda olmaması ve şu anda aramızda olması bizim için şanstır. Sanıkların örgüt suçundan da cezalandırılmasını talep ediyoruz" diye ifade etti. Demokrasi İçin Hukukçular adına söz alan İlke Işık da “Dosya kapsamı yapılan dinlemeler dikkate alındığında eylemin bir talimatla yapıldığı açıktır” dedi.  Mustafa Söğütlü de, “Sanıklarca gerçekleştiren eylem müvekkilimin avukatlık sıfatından ve yaptığı avukatlık biçimi ve avukatlığını engellemeye yönelik gerçekleşmiştir. Müvekkilim, işçi davaları, kadına yönelik gerçekleştirilen suçlara ilişkin davalar ile siyasi görüşlerinden dolayı yargılanan kişilerin davalarını takip etmiştir. Kendisi bir insan hakları savunucusudur. Bu olayda, bu örgütün tek başına düşünerek yapamayacakları, bu yapıda olmadıkları aşikardır. Sanıkların taşeron bir örgüt oldukları açıktır" dedi. Sanıkların eksik olduğunu belirten Söğütlü bu yönde suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. 

Sanıklar hakkında “Suç delillerini saklama, silahlı örgüt üyeliğe, örgüte yardım etme, mala zarar verme, silahlı tehdit, ruhsatsız silah taşıma” gibi farklı suçlardan 3 yıl 4 ay 15 ile 8 yıl 4 ay 15 gün arasında değişen cezalar verildi. Dava sonrası yapılan açıklamada konuşan Mustafa Söğütlü ve Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, sanıkların en alt sınırdan ceza aldıklarını söyledi.