CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Dr. Jale Nur Süllü, Ramazan Bayramı öncesinde Eskişehir otogarını ziyaret ederek, otobüs firmalarının yetkilileri ile bayram için bilet alan yurttaşları dinledi. Otobüs firmaları akaryakıt zamları sonrasında artan masraflardan dert yanarken, yüksek bilet fiyatları nedeniyle koltukların boş kaldığını söyledi. CHP’li vekillerin dinlediği otogar esnafı geçen yıl ‘tek yön’ 90 lira ile 110 lira arasında değişen Eskişehir-İstanbul otobüs biletlerinin bu yıl 220 lira olduğunu, 350 lira olan Hatay biletinin ise 450 liraya çıktığını söyledi. 

Hatay'a tek yön bilet 450 lira 

Vekillerin dinlediği esnaflar şöyle dert yandı:

“Bayramda buraların dolmasını bekliyorduk. Normal seferlerimiz dolmadı. İnsanlara da hak veriyoruz. Çünkü çok pahalı. Eskişehir’den Adana 250 lira, İskenderun-Hatay 450 lira oldu.  Geçen yıl 350 liraydı. Bir asgari ücretli nasıl gitsin. İnsanlar gidememekte haklı.”

“Biz İstanbul-Antalya arası çalışıyoruz. Eskişehir-Antalya arası 200 lira. Gidiş, geliş yol masrafları dahil 13, 14 bin lira. Köprüden, otobandan hep para alınıyor. Nasıl kurtarsın bu adam? Saat 18:30’da Bursa seferimiz var bir tane müşteri yok. Otogar parasını cebinden verecek.. Gidiş, geliş dolarsa kalacağı para 3 bin, 4 bin lira. İstanbul’dan Antalya 250 lira, bayramda 300 lira olacak.” 

"Firmalar seferlerini azalttı, ayda iki kez gelen var"

“Artık yolcu olmadığı için Bingöl firması Eskişehir’e gelmiyor. Zamlardan önce 250 lira olan Eskişehir-Diyarbakır bileti şimdi 420 lira. Ama bizden yolcu olmuyor. Bir kişi, iki kişi oluyor. Şoförler mazotu çıkaramıyoruz diyor, hepsi ağlıyor.”

Eskişehir’den doğuya giden bir otobüs firması çalışanı ise, şunları söyledi: 

“Kış çok zorlandık.  Ama şu anda bayram telaşı var. İşler biraz düzeldi gibi. Fiyatlar çok pahalı. Hatay’a 13, 14 bin lira yakıt yakıyor. Bunun iki şoförü var, muavini var, otogar çıkışlarımız, ikramlarımız var. Mesela bizim Elazığ firması var. Ayda iki kere geliyor. Gelemiyor araba.  Yapamıyor, niye yapamıyor? Yolcu yok. Nasıl karşılasın. Mazota her akşam zam geliyor, otobüsçü ne yapsın. Çok zor. Biz otobüs sektörü olarak Türkiye’nin en büyükleriyiz. Ama hep üvey evlat olarak görülüyoruz. Mesela uçaklara ucuz mazot veriliyor, otobüse gelince pahalı.”

2 bin liraya dolan depa 9 bin liraya doluyor 

CHP’li Çakırözer ve Süllü, otogar peronlarında yolcu alan otobüs şoförlerini de dinledi. Çanakkale-Şanlıurfa seferini yapan bir otobüs firmasının şoförü, “Çanakkale’den Şanlıurfa’ya sadece yakıt ücreti 21 bin lira. Gidiş, geliş 7 bin lira zararımız var. Eskişehir-Şanlıurfa biletleri 350 lira. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Araba sahibi zarar ediyor. Biz de üzülüyoruz. Otobüste 20, 25 kişi var. Geçen yıl 2 bin liraya aldığımız mazot, şimdi 9 bin lira” dedi. 

"Taksit yapıyor musunuz diye soruyorlar" 

Çakırözer ve Süllü’nün dinlediği bir başka otobüs şoförü ise, “Geçen yıl depoyu 4 bin liraya doluyorduk şimdi 16 bin lira. Biletler bir buçuk, iki katına çıktı. Açlık sınırındayız daha da altındayız. 350 - 450 liraya biletler değişiyor. Çok zorlanıyor insanlar, taksit var mı diye soranlar oluyor” dedi. 

Çakırözer ve Süllü, bayram tatili için memleketlerine giden öğrencilerle de sohbet etti. Eskişehir’den İzmir’e giden öğrenciler, “170 liraya bilet aldık. Ucuz bulduk genelde fiyatlar 200 lira. Eskiden 110 lira, 120 liraya gidiyorduk” dedi. ,

12 firma yazıhaneleri boşalttı

Otogardaki otobüs firmalarının çoğunun yazıhanelerini kapattığına dikkat çeken Otogar Müdürü Erkan Kırcı ise, “Artık talep yok. Talep olmadığı için de çoğu yer tutulmuyor. Bu yıl içinde 10, 12 firma boşalttı” dedi. Otogar esnafı ise yolcu olmadığı için iş yapamamaktan dert yandı.

"Bayramda memlekete gitmek hayal oldu"  

CHP’li Çakırözer ve Süllü ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamalarda Bayram kavuşmalarının hayal olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeleri yaptı:

“Akaryakıt zamları sonrasında otobüs firmaları da, ucuz bilet bulamayan hemşehrilerimiz de kan ağlıyor. Artık bayram kavuşmaları dahi hayal oldu. Eskişehir’den birçok ile 4 kişilik bir ailenin gidiş dönüş bilet ücretleri bir asgari ücreti buluyor. Yurttaşlarımız da böyle bir bütçesi olmadığı için zorunlu haller dışında seyahat edemiyor.”