Bildirici, “Diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. 2012 yılı TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları, son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı almaktadır. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için gereken önemin verilmediği bu hastalıklar, toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri, tedavilerinin zaman ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir” diyen Bildirici, “Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir,” dedi.
Bildirici, “Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle 2022 yılında başlatılan Aile Diş Hekimliği Uygulaması’nda 3 pilot ilden biri Eskişehir olmuştur. Aile Diş Hekimliği Uygulaması ile 2-12 yaş arası çocuklara koruyucu diş sağlığı hizmetleri verilerek flor, fissür örtücü uygulaması ve diş taşı temizliği işlemleri yapılmakta; diş fırçası ve diş macunu dağıtılarak fırçalama eğitimi verilmektedir. Aile Diş Hekimliği Uygulaması’nın başladığı tarihten itibaren Eskişehir genelinde 2-12 yaş arası 131.242 çocuktan 5.771’i muayene edilmiş, 2.838’ine flor, 764’üne fissür örtücü uygulaması ve 241’ine detertraj işlemi yapılmış; 4.485 adet diş fırçası ve diş macunu dağıtılmıştır. Yapılan muayeneler neticesinde, 4.490 çocuğumuz yüksek riskli, 334 çocuğumuz orta riskli, 891 çocuğumuz düşük riskli olarak tespit edilmiştir. Proje kapsamında görev yapan 23 aktif aile diş hekimimiz bulunmaktadır. Aile diş hekimlerimizin 10’u Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde, 7’si perifer ilçelerimizde, 2’si Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğünde ve 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezinde, 2’si Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğünde ve 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezinde, 2’si Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalında olmak üzere 12 ayrı binada hizmet sunmaktadırlar. Masum beyaz gülücükler için; ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız - diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, aile diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve aile diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir” dedi.
Müdürlük olarak toplum ağız ve diş sağlığı haftası kapsamında yapılacak etkinlikler ile bebeklikten yaşlılığa kadar ağız ve diş sağlığının önemi kapsamında çeşitli etkinlikler planlandığını belirten Bildirici bu hafta kapsaminda bir kez daha herkesi düzenli olarak dis hekimine gitmeye, ağız ve diş sağlığını korumak için gerekli hijyen kurallarına uymaya davet ederek sağlığın ağızda başladığına vurgu yaptı.