Evlilik kurumu, Türk Medeni Kanunu ilgili hükümleri uyarınca mahkeme kararı ile sona erdirilebilir. Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşler, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açmak suretiyle boşanabilirler. Boşanma davası nasıl açılır sorusu da açılacak boşanma davası türüne göre farklı şekilde yanıtlanır. Ancak her iki durumda da usulüne uygun hazırlanmış boşanma davası dilekçesinin aile mahkemesine, aile mahkemesinin olmadığı bölgelerde ise asliye hukuk mahkemesine ibraz edilmesiyle birlikte dava açılır.

Boşanma davasını açan eş, ileri sürdüğü boşanma sebeplerini ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanunu’nda tahdidi olarak düzenlenmiştir. Davacı, boşanma sebeplerinden en az birine dayanarak açtığı boşanma davasında, dava dilekçesinde ileri sürdüğü sebebi ispat edemediği takdirde, açılan davanın reddine karar verilir. Bu bakımdan davacı; evlilik birliğinde yaşanan uyuşmazlığı, evlilik birliğinin çekilmez hale geldiğini veya kusur iddiasını ispat etmelidir.

Davacı ispat yükümlülüğünü yerine getirirken delillere başvurur. Kullanılan deliller mutlaka hukuka uygun olmalıdır. Zira hukuka aykırı deliller hükme esas teşkil etmez. Öte yandan, iddiasını ispat etmek amacıyla hukuka aykırı delil sunulduğu takdirde, delil sahibi aleyhine savcılık soruşturması da başlatılabilir. Dolayısıyla hangi delillerin ne şekilde kullanılması gerektiği konusunda uzman bir boşanma avukatından yardım almak, menfi durumlar ile muhatap olmamak adına önemlidir.

Boşanma davası açan davacı, dava dilekçesinde ibraz ettiği boşanma sebeplerini ispat ederken, davalı da davacı tarafından ileri sürülen iddiaların çürütülmesi gayesiyle delil sunma hakkını haizdir. Davacı iddialarının hilaf-ı hakikat olduğunu ileri süren davalı, karşı delil sunmak suretiyle davacı iddialarının asılsız ve temelsiz olduğunu ispat edebilir.

Boşanma Davasında Kullanılabilecek Deliller Nelerdir?

Boşanma davasında öne sürülecek deliller ile boşanma sebebi ispat edilemediği takdirde, açılan boşanma davasının reddine karar verilir. Öte yandan, hukuka aykırı delil kullanılması halinde delil sahibi aleyhine soruşturma başlatılabilir. Bu nedenle boşanma davasında delil son derece önemlidir. Oldukça geniş bir delil yelpazesine sahip olan boşanma davasında, somut olayın koşullarına göre farklı delillere başvurulabilir. Davada öne sürülebilecek başlıca delillere örnek vermek gerekirse;

●    SMS,
●    Sosyal medya mesajları ve paylaşımları,
●    WhatsApp konuşmaları,
●    Fotoğraf,
●    Otel kayıtları,
●    Kamera görüntüler,
●    Yazışma ve notlar,
●    Tanık,
●    Bilirkişi incelemesi,
●    Mahkeme ilamı,
●    Banka ve kredi kartları,
●    Pasaport giriş ve çıkışları.

Boşanma Davasına Deliller Ne Zaman Sunulur?

Boşanma davasının ilk safhası olan dilekçeler teatisi sonrasında duruşma günü verilir. Ön inceleme duruşması olarak adlandırılan ilk duruşmaya kadar tanıklarını bildirmemiş ve delillerini ibraz etmemiş taraflara iki haftalık kesin süre verilir ve eksiklerin giderilmesi istenir. Taraflar, söz konusu sürede delil sunmadığı takdirde delillerinden vazgeçmiş kabul edilir.