Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısına özel açıklamalarda bulundu. 

ESTÜ yeni kurulan bir üniversite ve idari yapılanmanın tamamlanması, alt yapının oluşturulması gibi süreçlerden geçtiniz, şu an bu çalışmalar tamamlandı mı?

Aslında yeni kurulan değil; yeniden yapılanan bir üniversite demek çok daha doğru olur. Oldukça nitelikli akademik kadromuz ve çok güçlü bir altyapımız var. Sahip olduğumuz bu kaynakları üniversitemizin vizyonu ve hedefleri doğrultusunda geliştirmek ve daha da ileriye taşımak istiyoruz. Göreve geldiğim Eylül 2018’den buyana geçen süre içinde kurum kimliği çalışması, öz değerlendirme ve stratejik plan çalışmaları başlatıldı. İdari yapılanma süreci devam ederken yönetsel süreçlerimizle ilgili farklı bir iş modelini benimseme kararı aldık. Üniversitemizin Dış Danışma Kurulunu oluşturduk. Her biri birbirinden değerli kurul üyelerimizin kurumumuzun gelişimine ve ilerlemesine önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Üniversitemizin üç ana işlevi kapsamında üç farklı politika ve istişare kurulu oluşturduk. Bu kurullarımız ve dış danışma kurulumuz hem politika ve stratejilerimizi geliştirmede hem de yönetsel süreçlerimizi iyileştirme konusunda bize destek veriyorlar. Önümüzdeki 15 yılı içerecek şekilde Üniversite gelişim planımızı hazırlıyoruz. Bu gelişim planı ile birlikte kampüsümüzü sürdürülebilir ekokampüs olarak kurgulama niyetiyle yola çıktık ve bu konuda destek almak üzere interdisipliner bir komisyon kurduk. Özetle emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.
.

Devir teslim töreninde vurguladığınız bir cümle vardı ve tüm paydaşlarla birlikte hareket etmeyi istediğini söylemiştiniz, bu konuda destek alıyor musunuz, ilgili kurumlarla üniversitenin ilişkileri oturdu mu?

Üniversitenin sunduğu eğitim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetleri ile Kentin gelişimi için üniversite-iş dünyası işbirliğinin çok önemli olduğunun farkında olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Bu hedefimize benimsediğimiz katılımcı yönetim modeli çerçevesinde oluşturduğumuz dış danışma kurulu, iç paydaşlardan oluşan politika ve istişare kurulları, tematik komisyonlarımız aracılığıyla ve liyakat esaslı görev ve sorumluluk paylaşımı yaklaşımımızla süreçlerimize stratejik iç ve dış paydaşlarımızı dahil ederek ulaşmak istiyoruz. Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi, güçlü altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile nitelikli bilgi ve ürün üretme ve sanayi ile işbirliği yapma konusunda son derece istekli.  Geçmişi 20 yıl önce kurulan Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okuluna dayanan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, tasarım alanındaki yetkinliği ile İki Eylül kampüsünde Ar-Ge, İnovasyon ve Tasarım Vadisi oluşturma konusunda iddialı ve bu kapsamda Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Eskişehir Ticaret Odasıyla işbirliği ve güç birliği yapmaya hazır. Kamu kurum kuruluşları, STK’lar, Tülomsaş, TEI TUSAŞ, Ford Otosan ile ikili işbirliklerimizi  güçlendirmek üzere çalışmalar başlattık.

Türkiye’yi raylı sistemler konusunda yurt dışına bağımlılıktan kurtaracak URAYSİM Projesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz, üniversiteniz bu çalışmanın içerisinde neler yapacak? Bu konuda Anadolu Üniversitesi ile bir protokol de imzalandı, bu çalışmaları anlatabilir misiniz?

Sizin de belirttiğiniz gibi URAYSİM Projesi, raylı sistemler konusunda sadece Eskişehir için değil Türkiye için de atılmış büyük bir adım. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (eski adıyla Kalkınma Bakanlığı) destekli Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi, 20’ye yakın doktoralı insan kaynağı ve alana özgü bilgi birikimi ile projenin yürütücülüğünü de üstlenmeyi taahhüt ettiği protokolü imzalayarak projeyi Anadolu Üniversitesiyle birlikte yürütmeye hazır olduğunu beyan etmiştir. Yine aynı destek programıyla başlatılan Havacılık Mükemmeliyet Merkezi projesinin yürütülmesine de Üniversitemiz kampüsünde kurulu laboratuvarlarda güçlü bir altyapı ve nitelikli insan kaynağıyla fiilen katkı sunmaya devam ediyoruz.

ESTÜ’de, Türkiye’de bir ilk olan, 4-12 yaş arası çocuklar için spor okulu oluşturuldu. Bu proje nasıl gidiyor, katılım nasıl?

Spor Bilimleri Fakültemizi, benzerlerinden farklı kılan güçlü araştırma altyapısı ve sportif performansın değerlendirildiği laboratuvarlarının olması. Alt yapısını kent, bölge ve ülkeyle paylaşmaya hazır olan Fakültemiz, 2018-2019 akademik yıl bahar yarıyılında  4-12 yaş arasındaki çocuklara spor okulu açarak ilk adımı attı. Bu proje, çocuklara erken yaşta spor aktiviteleriyle tanışabilme imkânı sunmanın yanısıra  hem kişisel hem de bedensel gelişimlerine katkı sağlaması açısından önemli bir proje. Çocukların sportif ve fiziksel gelişimlerinin takip edilmesi ve elde edilen sonuçların ebeveynleriyle düzenli olarak paylaşılması da projeyi benzerlerinden bir adım öne çıkarıyor. Bahar döneminde 350 öğrencini katılım sağladığı spor okulu, yaz döneminde çok daha farklı branşlarda çok daha fazla öğrencinin katılımıyla devam etti. Rağbet görmeye devam ettiği için önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğe benziyor.

Teknoloji hızla ilerliyor, teknoloji ve sosyal medya kullanımı çok yaygınlaştı, bu durum eğitimi sizce nasıl etkiliyor?

Sosyal medya günümüz koşullarında her alanda önemli ve vazgeçilmez bir mecra oldu. Bu alanı iyi takip etmek, buradaki fırsatları ve avantajları değerlendirmek önemsediğimiz bir konu.  Sosyal medya iyi ve etkin bir şekilde kullanıldığında eğitim-öğretim süreçlerine, bilimsel çalışmalara önemli katkılar sağlıyor. Bildiğiniz üzere öğrenciler ve bilim insanları için yer ve zaman büyük bir sorun. Ancak sosyal medya yer ve zaman sınırını ortadan kaldırarak bilginin ve deneyimin globalleşmesini sağlıyor. Artık gerçek hayatta bir araya gelmemiş bilim insanlarının sadece sosyal medyayı kullanarak araştırmalar yaptıklarını, projeler ürettiklerini görüyoruz. Dünyada eğitim ve araştırma konularında da ana eksen yavaş yavaş internete ve sosyal medyaya kayıyor. Bugün bazı ülkelerde sosyal medya üzerinde oluşturulmuş “sanal sınıflar” ile ilgili haberlere sıkça rastlıyoruz. Biz de Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak gerek örgün gerek uzaktan öğrenme süreçlerimizi hayata geçirirken sosyal medyanın imkanlarından faydalanmamızı sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Bu alanda arzumuz yer ve zaman kısıtlamaları olmadan herkes için kaliteli ve nitelikli bir öğrenme ortamı yaratabilmek. İlerleyen günlerde uzaktan eğitim konusunda sizler ile paylaşacağımız projelerimizde sosyal medyanın imkanlarından faydalandığımızı görebileceksiniz. Tüm bunlara ek olarak bir kurum olarak da sosyal medyayı etkin bir biçimde kullanmaktayız. Bu sayede hem çalışanlarımız hem öğrencilerimiz ile iyi bir diyalog geliştirdik. 

Yeni eğitim öğretim döneminde üniversitenizi tercih eden gençlere ne söylemek istersiniz?

YKS 2019 sonuçlarına göre Eskişehir Teknik Üniversitesi fakülte ve meslek yüksekokullarının kontenjanları %100 doluluk oranına ulaşırken bölümlerimizin büyük bir kısmında taban puanlar geçtiğimiz yıla göre önemli oranda yükseldi. Sayısal puanla öğrenci alan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Bölümümüze 544.89949 puanla Türkiye 157.si Umut Berkay Başbuğ yerleşti. Eskişehir Teknik Üniversitesi, bu yıl da en iyilerin tercihi oldu.  İlk 5 binde 9, ilk 10 binde 15 ve ilk 20 binde 16 öğrenci Eskişehir Teknik Üniversitesi bölümlerine yerleşmeye hak kazandı. Üniversitemiz bölümlerine yerleşen öğrencilerin tercih sıralamalarına bakıldığında %23’ünün ilk tercihinde, %61’inin ilk beş tercihinde, %85’inin ise ilk 10 tercihinde üniversitemiz bölümlerini tercih ettiği görülmektedir. Eskişehir Teknik Üniversitesi kontenjanları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da %100 doluluk oranına ulaştı. İkisi EA, diğerleri sayısal puanla öğrenci alan 22 lisans programımızın 18’inin, TYT puanıyla öğrenci alan 16 önlisans programımızın 11’inin taban puanlarında geçen yıla kıyasla önemli oranda artış olması bizler açısından memnuniyet verici. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin isim değişikliğine rağmen 2019 YKS tercihlerinde üst sıralarda yer alması bizleri hem mutlu etti hem de gururlandırdı. Üniversitemize yeni katılan sevgili gençlere ve değerli ailelerine bize güvendikleri ve bizi tercih ettikleri için teşekkür ediyorum. Üniversitemizdeki öğrencilik yaşamlarının sadece meslek edinmelerini değil aynı zamanda güçlü, üretken, dünyayı anlayan, Vatanına ve Milletine faydalı bireyler olmalarını da sağlayacağını ifade etmek isterim. 

Son olarak Eskişehir Ekspres okurlarına ne söylemek istersiniz?

Öncelikle okurla buluşmamıza vesile olduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Güçlü altyapımız, öğrencilere sunduğumuz sosyal, kültürel ve sportif olanaklar, uluslararası eğitim fırsatlar ile Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerine global bir vizyon kazandırırken aynı zamanda sosyal ve kişisel gelişimleri için de önemli adımlar atmalarına vesile olacaktır. Gelecek için İnovasyon mottomuzu öğrencilerimizle birlikte hayata geçirerek Üniversitemizi daha ileriye taşıyacağız. Son olarak Ülkemiz ve Eskişehir halkı için bir artı değer yaratmayı kendimize hedef edindik. Bu noktada Ülkemizi, bölgemizi ve Eskişehir’i ileriye taşıyacak projelerimiz ile herkesin hayatına dokunmak ve değer katmak istiyoruz. Kapımız herkese sonuna kadar açık. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısından.

Kaynak: Nevin Bulut Atak | Gazete Eskişehir Ekspres