Bölgelere göre değişkenlik gösteren, farklı hammaddeler kullanılarak da yapılabilen bozanın Eskişehir’deki adresi Karakedi Bozacısı. Karakedi Bozacısı 1925 yılından günümüze kadar uzanan köklü tarihiyle, Türkiye’nin dört bir yanından olduğu gibi Dünya’nın da birçok noktasından müşteri akınına uğruyor. 

Necati Aslan, Karakedi Bozacısı’nın 1925 yılından beri hizmet verdiğini, dededen toruna geçen bir işletmelerinin olduğunu söyledi. Rıfat Ürersoy’un kurduğu işletmeyi şu an Vedat Ürersoy devam ettiriyor. Aslan, “Cumhuriye mahallemizde bir imalathanemiz var. Bozamız bu arada yapılıyor. Köprübaşı, İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi, Değirmen Sokak olmak üzere Eskişehir’de üç şubemiz var. Bu şubelerde günde binlerce bardak boza satışı yapıyoruz. Üç şubede toplamda 12 çalışan var. İmalathane de bu sayıya dahil. Hepimiz buradan evimize ekmek götürüyoruz. İyi ki böyle bir işletme var, iyi ki burada çalışıyoruz.” diye konuştu.

SAĞLIĞA ÇOK FAYDALI: Bozanın içeriği ile ilgili bilinmeyenler oldukça fazla. Neyden yapıldığı ve faydalı mı zararlı mı olduğu konusunda insanlar yeterince bilgi sahibi değil. Bu konuyla ilgili olarak Necati Aslan,“Bozanın sağlığa çok faydası var. Vitamin deposu. İçerisinde A,B,C vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum var. Özellikle kış aylarında gripten, nezleden, soğuk algınlığından korur. Boza probiyotiktir. Hamileler için süt yapıcı nitelikler taşır.”dedi.

ÜRÜNLERİMİZ ORGANİK: Farklı hammaddelerden de boza yapılabileceğini dile getiren Aslan, “Bizim bozamızın hammaddesi mısırdır. Buğdaydan, nohuttan, pirinçten, bulgurdan yani özü olan tüm bakliyatlardan da olur. Biz Eskişehir ve İç Anadolu’nun yerli mısırlarını tercih ediyoruz. Ürünlerimizde GDO, mısır şurubu, aspartam gibi kimyasallar kesinlikle yoktur. Doğal olmasından dolayı da müşterilerimiz tarafından daha fazla tercih ediliyoruz.”diye konuştu. 

Karakedi Bozacısı Eskişehir dışına üretim yapmıyor. Paketlemede kimyasallar kullanılacağı için işletme buna müsaade etmiyor. Eskişehir dışına boza götürmek isteyen müşteriler kendisi gelip alıyor. Aslan, “Müşterilerimize 1’er kiloluk poşetler halinde bozamızı verebiliyoruz. Hatta 2 kilo boza almak isteyen müşterilerimiz için kaplarımız da var.”dedi. 

FARKLI ÜRÜNLER DE SATIYORUZ: Yaz ve kış mevsimine göre satışların değişkenlik gösterdiğini belirten Mehmet Aslan, “Kış aylarında bozaya daha yoğun ilgi oluyor. Yaz aylarında boza kış aylarındaki gibi tercih edilmiyor. Biz yazı aylarında dondurma, limonata, kızılcık şerbeti gibi ürünleri de müşterilerimize sunuyoruz. Bunlar da tamamen organiktir. İçerisinde renklendirici, kıvamlandırıcı hiçbir kimyasal madde barındırmaz.” diye konuştu.

Aslan, “Müşterilerimizden olumlu tepkiler alıyoruz. Bozamızın tadına ilk kez bakan insanlar ‘Bu müthiş bir şey, bu tadı ömrümüz boyunca başka yerde bulamayız’ diyorlar. Bozamızın bir bardağı 2 lira, kilosu ise 8 lira” dedi.