ÖZEL RÖPORTAJ | Nevin Bulut Atak, Eskişehir Ekspres

TÜYAP Eskişehir Proje Pazarlama Uzmanı Ezgi Tunç ile Eskişehir Ekspres’i ziyaret eden TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, 2019 ve 2020’de çok sayıda fuara ev sahipliği yapacaklarını ifade ederek, “Eskişehir fuarlar şehri oldu ve büyüyerek de unvanı devam ettirecek. Hem 2019’un son fuarlarında hem de 2020’de ulusallaşan fuarlar göreceğiz” diye konuştu. 

İlgi beklediğimizin üzerinde oldu

Eskişehir’de bu zamana kadar düzenlediğiniz fuarları nasıl değerlendiriyorsunuz, Eskişehir iş insanları ve halkının katılımı, fuarlara ilgisi nasıldı?

Eskişehir’de TÜYAP olarak bir yıldır fuarlar yapıyoruz. Eskişehir Ticaret Odası’nın liderliğinde ve onların vizyonuyla çok güzel bir fuar merkezi yapılmış. Ve tabi yine çok güzel bir öngörü ile kongre merkezi ve fuar merkezi bir kompleks olarak düşünülmüş. Bu şekilde fuar ve kongrelerin birbirlerini besleyerek büyümesi sağlanacak ve şehre katkısı her sene artacaktır. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı ve yönetimine bu anlamda teşekkür ederim. Eskişehir Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi ve tüm belediyeler ilgili kuruluşlar, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, KOSGEB, il müdürlükleri, meslek örgütleri gibi kuruluşlara da çok teşekkür ediyoruz. Bizimle birlikteler her zaman. Başladığımızdan beri, açılışta kitap fuarı ile başlamıştık, fuarlar beklediğimizin üzerinde gerçekleşti. Beklediğimizin üzerinde ziyaretçi sayıları geçti. TÜYAP olarak kırkıncı yılımızı kutladık bu sene. Türkiye’nin en eski fuar şirketiyiz. 40 yılda bin yedi yüz fuar yaptık. Yurt dışında da 200 fuar yaptık, bu Türkiye’de en büyük sayı. 

Yüzde doksana varan stant açan memnuniyetini yakaladık

Eskişehir’de kitap fuarı 90 bine yakın ziyaretçi aldı. Gıda fuarında 80 bine yakın ziyaretçi aldık. Fuarlarımız Türkiye’de diğer şehirlerdeki fuarlarımızla da karşılaştırdığımızda çok başarılı sayılar elde etti. Öngördüğümüzden çok fazla sayıda stant açıldı. Bundan çok memnunuz. Önemli olan stant açanların ticari memnuniyetidir. Ticari memnuniyet olursa fuarlar başarılı denilir. Ve öyle de oldu. Yaptığımız anket ve görüşmelerde yüzde seksen ve yüzde doksan arasında memnuniyet aldık. Bir sonraki fuarlarımız için rezervasyon yaptıranlar oldu. 

Eskişehirliler fuar için başka şehre gitmeyecek

Esnaf, çiftçi, tüccar, sanayiciye yönelik fuarlar düzenliyorsunuz, bu fuarların Eskişehir ekonomisine katkısı ne yönde oluyor?

Kitap Fuarı’nda anaokulundan yaşlılarımıza kadar ziyaretçilerimiz oldu. Bilgiye, kültüre, bilime çok büyük bir katkı sağlıyoruz. Profesyonel bir ortamda yapılan fuar ilgi çekti. Evlilik hazırlıkları fuarında o sektörü esnafı çok hareketlendirdik. Firmalar daha geniş yerler almak istediklerini söylediler. Fuar şenlik havasında geçti. Konserler düzenlendi. Gıda fuarında Türkiye Aşçılar Federasyonu etkinlikler yaptı. Altın madalyalı gurmeler sunumlar yaptı. Önümüzdeki fuar ise tarım fuarı. Tarım sektörünün tamamına hitap eden bir fuar olacak. Bu fuar ile çiftçilerimiz yeni teknolojileri görecekler. Fuar için iki salonun tamamı ve açık alanın ayrılan kısmı doldu. 4-8 Eylül’de çok güzel bir fuar düzenliyoruz. Tarımla ilgili bütün teknolojileri bu fuarda göreceksiniz. Başka şehirlere gitmek yerine bu bölge kendi şehrinde kendi profesyonel fuarına sahip olacak. Fuarlarımızı büyütmeye ekonomiye katkı sağlamaya ekonomiye can suyu olmaya, sanayicinin esnafının çarklarını döndürmeye devam edeceğiz. Firmalar fuarlarımız sonrası,pazarlama sağladıklarını, stoklarını erittiklerini, farklı noktalardan farklı müşteriler bulduk, ortaklar, bayiler sağladık, çok satış yaptık diye anketlerimize yazmışlar. Ben ekibime de teşekkür ediyorum. 

Gurur duyacağımız bir fuar olacak

4-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Afyon, Kütahya, Bilecik, Uşak, Manisa, Ankara, Bursa hepsi bu fuara davetli. Yaklaşık 15 şehrin gelebileceği kalitede fuar için stantlarımızı hazırladık. Gururla burası Eskişehir’in tarım fuarı dediğimiz bir fuar olacak. İyi ırk iyi cins hayvanlarımızı sergileyeceğiz. Mahmudiye’deki iyi cins atlarımızda sergilenecek. Konferanslarda kuzu, oğlak ölümlerinin engellenmesi ile ilgili sunumlar yapılacak. Kuşkonmaz ile ilgili bir konferans olacak. Konferanslarla çiftçilerimize tarımla ilgili tüm doğru metotlar anlatılacak. Her yıl olacak bu konferanslarımız. Fuara girişler ücretsizdir. Fuarımız TÜYAP Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı olarak düzenlenecek. 4-7 Eylül tarihlerinde Saat:10:00-19:00 arasında, 8 Eylül Pazar günü ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçilerimiz fuarımızı ziyaret edebilecek.  Yabancı ziyaretçilerimiz de olacak, Kıbrıs ve İran’dan 100’e aşkın ziyaretçilerimiz olacak. Onlar da ürün ve ekipmanları inceleyecekler.  Fuarda daha fazla üretici firma olacak. Biz TÜYAP olarak tarım fuarını ilk kez yapacağız. Şimdiden birçok ilden rezervasyonlar yapıldı. Bizler de Ziraat Odası aracılığıyla gelenlere yakıt desteği sağlıyoruz. Tüm çiftçileri fuarımıza çağırıyoruz. Fuarlara giriş ücretsiz, tüm çiftçilerimizi tarımla ilgili yeni gelişmeleri görmeye davet ediyoruz.

Fuar turizmi şehri canlandırır

Fuar Turizmi kavramını açabilir misiniz?

Fuar turizmi çok önemli, turist şehre geldiğinde otelde kalır, gezer ve belli bir para harcar. Fuar için gelen kişiler ise, gezi için gelen turiste göre sekiz kat para harcar. Çünkü daha iyi bir otelde kalır, daha iyi bir yerde yemek yer, hatıra eşyaları alır, taksiye biner, şehirde gezer. Ve bu iş insanı tekrar ailesi ile gelir. İş için sık sık gelmeye başlar, bağlantılar kurar. Fuar turizmi şehri canlandırır. Bu büyük bir turizm. Fuarlarımız ulusallaştıkça, dışarıdan gelen firmaların sayısı arttıkça fuar turizmine katkısı büyüyecek. Şu anda da biz yeni dönemde 2020’de beş yüz binden fazla kişi bekliyoruz fuarlarımıza. Bunun en az yüzde otuz beşi başka şehirlerden gelecek. 

TÜYAP’ın Eskişehir’deki başarısını neye bağlıyorsunuz?

Fuar merkezi yapılmış; çok modern ve profesyonel bir fuar merkezi var. Fuar merkezi olmasa fuarlar böyle başarılı olamazdı. İkincisi, ekibimiz iyi ve profesyonel bir ekip. Üçüncüsü, Eskişehir’in markalaşması, Eskişehir turizminin büyümüş olması artı katkı sağlıyor. Ve Eskişehir’in coğrafi konumu da fuarların başarılı olmasında etken. Bir çağrıda yapalım, sivil uçuşların yaygınlaştırıldığı bir havalimanımız olursa, Türkiye’nin her yerinden, yurt dışından daha çok ziyaretçi gelir. Şu anda dışarıdan ziyaretçi getirmek için çok çaba harcıyoruz. Direk uçuşlar olsa Eskişehir’e yurt dışından gelen ziyaretçi üç kat artacaktır. Yine de Eskişehir’in önü açık ve Fuarlar Şehri diyoruz. 

Eskişehir fuara doyacak

2019 yılını sekiz fuarla kapatacağız. 2020’de ise 10 fuar ile kapatacağız. Fuarlarımızın tarihleri ise şöyle;

  • Eskişehir Gıda Fuarı: 23-26 Ocak 2020
  • Evleniyoruz Fuarı: 20-23 Şubat 2020
  • Eskişehir Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarı: 20-23 Şubat 2020
  • Eskişehir Dekorasyon Fuarı: 20-23 Şubat 2020
  • Eskişehir Endüstri Fuarı: 19-22 Mart 2020
  • Eskişehir Mobilya Fuarı: 31 Mart -4 Nisan 2020
  • Eskişehir Tarım Fuarı: 2-6 Eylül 2020
  • Eskişehir Hobi, Spor ve Hediyelik Eşya Fuarı: 22-25 Ekim 2020
  • Eskişehir Yapı Fuarı: 12-15 Kasım 2020
  • Eskişehir Kitap Fuarı: 8-13 Aralık 2020

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Kobilerimiz, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz fuarlarda stant açmaktan imtina etmesinler. Katılsınlar, onlara daha küçük stantlar verip, stantları biz yapabiliyoruz. KOSGEB’in desteği oluyor. Yaptığımız tüm fuarlar için KOSGEB’den destek alıyoruz. Biz istiyoruz ki fuarlarımız herkese faydalı olsun. Fuarlarımızda stant açan esnaf, tüccar ve sanayicilerimize teşekkür ediyoruz, bizlere güvendiler ve memnun ayrıldılar. Eskişehir fuarlar şehri oldu ve büyüyerek de unvanı devam ettirecek. Hem 2019’un son fuarlarında hem de 2020’de ulusallaşan fuarlar göreceğiz.