Cafer Adıgüzel, hayati önem taşıyan elektrik işlerinin mutlaka ehli kişilerce yapılması konusunda önemli uyarılarda bulundu. Adıgüzel, “Vatandaşlarımız kayıt dışı korsan olarak çalışan iş yapan kişiden hak talep edemezler. Evinize veya işyerlerinize alacağınız elektrik malzemelerini milyonculardan kesinlikle almamanız önemlidir. Bu malzemeler Çin menşeili ve kalitesiz, TSE’sizdirler. Bu gibi satın alınan ürünler can ve mal kaybına sizi uğratabilir” diye konuştu.

Başkanım kaç üyeniz var?

Odamızda 285 adet yetkili aktif elektrik tesisatçısı, 37 adet elektrik malzeme satış dalında, 10 adet bobinaj, 53 adet elektrikli ev aletleri tamir ve bakım, 11 adet inşaat yapı grubunda, 3 adet de asansör bakım onarım dalında üyelerimiz kayıtlıdır, toplam üye sayımız 399 kişidir 

Üyelerimiz ekonomik sıkıntı yaşadı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs süreci sektörü nasıl etkiledi? 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hastalığı diğer meslek grupları gibi bizi de etkiledi. İnşaatlarda çalışan olmadı, insanlar virüs nedeniyle evlerinden çıkamadılar. Dolayısıyla müteahhit firmalar dairelerini satamadılar ve yeni inşaatlara başlayamadılar. Bizim de işsiz kalmamıza neden oldu. Bu durumda üyelerimiz ekonomik sıkıntı içine düştüler. Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş pandemi nedeniyle personelde kısıtlamaya gidildi. Kimisine evde çalışma olanağı yaratıldı kimisi de işlerinin devamı için dönüşümlü olarak çalıştırılmaya başlandı. Bu da bizim üyelerimizin ve elektrik aboneliği yapacak vatandaşlarımızın işlerinde gecikmelere neden oldu. Umuyoruz ki Covid-19 en kısa süre içinde ortadan kalkar ve rutin hayatımıza geri dönebiliriz diye temenni ediyorum. 

Çalışmalarımızı bakanlık nezdinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz

Bundan sonraki süreçteki projeleriniz nelerdir?

Şahsım sadece Eskişehir Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarları değil Türkiye genelinde 850 bin elektrik teknisyeni elektrik teknikeri ve teknik öğretmen üyesi olduğu Türkiye Elektrik Elektronik ve benzerleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu’nda 19 yıldan beri yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliği görevini yapan biriyim. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki kanun ve yönetmelik çalışmalarımız var. Bundan sonraki süreçte amacımız bunları bakanlıklar nezdinde sonuçlandırmak ve Türkiye genelindeki fen adamlarının haklarını korumak olacak.

Elektrik işlerinizi mutlaka ‘işyeri olan' kişilere yaptırın

Elektrik kaynaklı eşya bozulmaları yaşanıyor zaman zaman, vatandaşlara bu konuda ne tür önlemler almalarını önerirsiniz? Yine olası elektrik arızası gibi durumlarda vatandaş ne yapmalı?

Eskişehir halkından benim isteğim, ricam evinize veya iş yerinde bir iş yaptıracağınız zaman iş yaptıracağınız kişinin iş yerinin olup olmadığını ustalık belgesinin veya mesleki yeterlilik belgesinin olup olmadığını sorgulamasını isterim. İş yeri olan meslektaşımızın ustalık belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve oda kaydı mutlaka vardır. Vatandaşımız, oda kaydı olan üyelerimizin yapmış olduğu işten dolayı elektrikli el aletleri, ev aletleri veya yapmış olduğu işçilik sonrası herhangi bir zarar görmüş ise zararını karşılanmasını talep etmeye hakkı vardır. İlgili mercilere müracaat ederek haklarını ararsa, zararı mutlaka tanzim ederler.

Adıgüzel: Prize sağ elinizle dokunun

Vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Eskişehir Elektrikçiler Odası Başkanı Cafer Adıgüzel, günlük ev yaşamında karşılaşabilecek kazalara da değinerek, “Evlerde veya iş yerlerinde kullanılan elektrikli ev aletleri prize takarken veya çıkarırken fiili eylemi sağ elinizle yapmanız çok önemlidir. Nedeni sol elden giren elektrik akımı kalbe vurup ölümcül olabilir” dedi. Elektrik malzemeleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Başkan Cafer Adıgüzel “Evinize veya işyerlerinize alacağınız elektrik malzemelerini milyonculardan kesinlikle almamanız önemlidir. Bu malzemeler çin menşeili ve kalitesiz, TSE’sizdirler. Bu gibi satın alınan ürünler sizi can ve mal kaybına uğratabilir” diye konuştu. 

Yeni binaya taşınanlar...

Kayıt dışı korsan olarak çalışan iş yapan kişiden hak talep edemezler. Ayrıca yeni binalar bitmiş ama müteahhit firma tarafından iskan raporu, yapı kullanım izin belgesi alınmamış binalara taşınmasınlar. Bu binalarda inşaatın yapımında kullanılmak üzere şantiye elektriği sadece binanın yapımında şantiye aboneliği yapılmıştır. Mesken için çok sağlıklı değildir. Sık sık elektriğin gelip gitmesinden dolayı evdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, televizyon, bilgisayar, kombilerin içinde bulunan ana kartların veya devrelerin arızalanmasına sebep olurlar. Şantiye elektriği kullanımından dolayı servisler tarafından garanti kapsamından çıkartılır ve vatandaşlarımız ciddi bir zarara uğramış olur. Kamuoyunu bilgilendirmek için vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yazılı spotlar hazırladık, zaman zaman görsel ve yazılı basında bilgilendirmeler yaptık ve yapıyoruz. Bu pankartları halkımızla paylaşıyoruz. 

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Öncelikle Eskişehir hemşerilerime sonra bu güzel ülkemde yaşayan Türk milletine seslenmek istiyorum; Pandemi sürecinden kurtulmak insanların ölmemesi için ülkemizde güzel günlerde hep birlikte yaşamak için önce maskelerini düzgün takmalarını, sosyal mesafeye uymalarını, sık sık ellerimizi sabunla yıkamayı, sokaklara ve caddelere tükürülmemesini rica ediyorum. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Kasım sayısından...