ARDA CARIK 

Seni tanıyabilir miyiz Arda?

10 yaşındayım. Özel Çağdaş Koleji'nde okuyorum. Okul dışında basketbol oynuyorum ve halk oyunları kursuna gidiyorum. 

Çalışkan bir öğrenci misin?

Sınıfın en zekisiyim diyemem ama çalışkan bir öğrenciyim. Karnemde Türkçe dersi hariç hepsi 100.

Şimdiye kadar aldığın en düşük not neydi? Ne hissettin?

Türkçe'den 85 almıştım en düşük. Kendimi kötü hissettim. Sonra bunun düzelmesi için çalıştım. 

Tablet ya da telefonda oyun oynamayı seviyor musun? Ders çalışma ve oyu oynama arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsun?

Ders çalışıyorum. !0 dakika oyun oynuyorum. Sonra Tekrar ders çalışıyorum.

Ders alışırken sıkılmıyor musun? Ailen ders çalışman konusunda sana baskı yapar mı?

Sıkıldığım zamanlar oluyor ama yine de çalışmayı bırakmıyorum. Bu dersimi çalışırsam biraz daha fazla oyun oynayabilirim diye düşünüyorum. Ailem bana bu konuda fazla karışmaz. Bazen ders çalışmayı aksattığım zaman uyarırlar beni sadece.

Önderlik ettiğin takım yaptığı robotla büyük bir başarıya imza attı. Robot yapmayı nasıl, nerede öğrendiniz?

Okulumuzda hafta sonu açılan kursta öğrendik robot yapmayı. Öğretmenimiz Esen Uluhan. Hocamız bize sensörleri anlattı, robotun nasıl yapılacağını ve kodlama anlattı. Biz de yaptık. Kursa 14- 15 kişi katıldık. Sonra sınav yapıldı. En yüksek puan alan 6 kişi takıma seçildi. Ben de takımın lideri oldum.

Robotunuz ne yapıyor? Daha önceden bu alana ilgin var mıydı?

Halkaları çubuklara geçiriyor.mız Esen Uluhan yardımcı oldu. 6 kişilik grupla yaptık. Hafta sonu okulumuzda katıldığımız kursta yaptık. Robotumuz halkaları uygun çubuklara takabiliyor. İlgim vardı ama kursa gittikten sonra daha da arttı. İleride robotlarla ilgili bir meslekle uğraşmayı düşünüyorum.

Kodlamayı herkes öğrenebilir mi?

İlgisi olan herkes öğrenebilir. 

Birinci olmayı bekliyor muydun?

Pek değil ama birinci olunca çok mutlu oldum. Ailem de çok sevindi, gurur duydular benimle. Benden büyüklerde vardı yarışmada. Onların arasından birinci olmak çok değişik bir duygu. Öğretmenimizde çok gururlandı, çok mutlu oldu. 

Yaşıtlarına tavsiye edeceğin şeyler var mı?

Bence herkes robotlarla ilgili bir kursa katılmalı.

Yarışmada birinci olmak sana ne kattı?

Yarışmadan önce birinci olamayız diyorduk ama birinci olduk ve daha sonra özgüvenim arttı. 

 MESUT CARIK 

Hem bir baba hem de öğretmen olarak değerlendirdiğinizde Arda nasıl bir çocuk, nasıl bir öğrencidir?

Arda; sakin, disiplinli, teknolojiye meraklı, arkadaşlarıyla iyi geçinen, olumlu diyaloglar kuran, sevilen bir öğrenci tiplemesinde. Arda'nın ilk önce bu kursa annesi gitmesini istedi. Kursa gittikçe kendi merakı da arttı. Evde araştırmalar yapıp, kursa hazırlıklı gidiyordu. Bir işi yapmak istiyorsa en iyisini yapmak istiyor Arda. 

Arda'nın önderliğindeki takım birinci olunca ne hissettiniz?

Biz de çok mutlu ve gururuyuz. Arda'nın bu başarısı annesini ve beni farklı duygulara çekti. Bundan sonraki hedeflerini de kendisinin geliştireceğini ve dönüştüreceğini düşünüyorum. Robotik geleceğin meselesi. Hem takım ruhunu yakalıyor hem de orada bir başarı elde ediyorlar. Öğretmenlerinin de büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. 

Arda iç disiplini yüksek bir çocuk. Bunun gelişmesini nasıl sağladınız?

Arda kendi disiplinini sağlayabiliyor. Disiplinini atladığı zamanlarda da biz uyarıyoruz. Teknoloji çağında yaşıyoruz. Telefonu hiç kullanmaması nasıl yanlışsa, çok kullanması da yanlış. Bazen Arda'nın tabletinden sinirlenip oyun sildiğim oldu. Arda ile bu konuyu konuştuk, ona anlattık. Arda da anlayış ile karşıladı.

Ebeveynler başarı en önemli etmenlerden biri. Siz nasıl ebeveynlersiniz? Arda'ya ders çalışması konusunda baskı yapar mısınız?

Biz ne rahat ne baskıcı bir aileyiz. Arda'nın kitap okuma alışkanlığı geliştirmesi gerekiyor ve yabancı dilini geliştirmesi gerekiyor, bizim hedefimiz bu. Sayısalı zaten çok iyi. Arda'nın Türkçe, Türk dili ve sosyal anlamdaki eksikliğini fark ettik. Bunun için düzenli  kitap okuyor Arda. İstediği türde kitabı seçiyor ruh haline göre. Bir insanı bir işi zoraki yaptırırsınız ama yanından ayrıldığınız zaman istemiyorsa o işi yapmaz. Öğrenci de öyle. Ne kadar çalış çalış derseniz güdüleme yaparsınız. Bu güdüleme tersine de olabilir.Önemli olan ondaki heyecanı yaratmak. Kendi içinde çalışma isteği uyanması. Kendi kendini motive ederek ders çalışması.

Çocuğunuz basketbol oynuyor ve halk oyunları kursuna katılıyor. Sosyal anlamda da aktif olması başarısını nasıl etkiliyor?

Spor insanın hayatında muhakkak olmalı. Bunlar başarıyı olumsuz etkileyecek etmenler değil. Halk oyunlarında vücudunu tanıyorsun. Baskette vücudundaki enerjiyi atıyorsun. 5'inci sınıfta bunları yapmazsı gerekiyor. Çünkü şimdi yapmazsa 7 ve 8'inci sınıflarda bunları yapamayacak sınava hazırlanması gerektiği için. O yüzden bunları şimdi yapıp kendini geliştirecek. O altyapıyı sağladıktan sonra kendi yolunu kendisi çizecek. Arda tenis ve futbolda oynadı. Yüzmesi çok iyidir. Bütün branşları yaparak temelleri aldı. Önemli olan kendisini yetiştirmesi. Eğitimli olmalı ve sporu da hayatından çıkarmamalı.

Ailelere tavsiyeleriniz var mı?

Aileler, çocuklarına inansın ve güvensinler, onları doğru yönlendirsinler. Bedensel yeteneklerini çok iyi tespit edip, bununla ilgi yardım alsınlar. Okul, kurslar, eğitimciler tek başına hiçbir şey başaramaz. Muhakkak eğitim ailede başlayacak. Ailede disiplin, saygı, sevgi olacak. Bunları üstüne okul doğru tercih edildiğinde ve doğru öğretmenler ile karşılaşıldığında başarı muhakkak gelir. Ailelerin çocuklarını severek, inanarak onlara rehberlik etmeleri gerekiyor. Çocuğun tek düşüncesi okul, dersler olmalı. Anne babasının huzursuzluğu ya da birbirlerine farklı davranışı ya da ayrılık olduğunda kötü etkileniyorlar. Onun için aile içindeki birliktelik çok önemli. Ailedeki birliği ve eğitimi sağladıktan sonra okulla bunun üstüne koyabilirsiniz. Arkadaş çevresi de çok önemli. Bunların hepsi bir sac ayağı. Bunlardan biri kırıksa denge sağlanamıyor.