Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek ve bölge halkını terör örgütü üyelerinin zulmünden kurtarmak için 20 Ocak 2018’de başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı" nın birinci yıl dönümü. Zeytin Dalı Harekatı, 58 gün sürdü ve operasyon kapsamında 6 belde 282 köy, 23 dağ ve tepe, 50 stratejik nokta olmak üzere toplamda 332 nokta terör örgütünden temizlendi. Resmi rakamlara göre 4 bin 519 terörist etkisiz hale getirildi. 

54 MEHMETÇİK ŞEHİT OLDU: 18 Mart Çanakkale zaferiyle aynı günde Mehmetçik, Afrin şehir merkezini terörden arındırmış oldu. Operasyonda 54 Mehmetçik şehit olurken, 236 Mehmetçik yaralandı. Zeytin Dalı Harekatı en büyük terör operasyonlarından biriydi. Türkiye, bu harekatla tarihinde gerçekleştirdiği en büyük operasyonlardan birine imza attı. Zeytin Dalı Harekatı, kahramanlık hikayeleriyle teröre karşı gerçekleştirilen en önemli zaferlerden biri olarak tarihteki yerini aldı.

HAREKATIN EN RÜTBELİ ŞEHİDİ: Eskişehirli Binbaşı, Eskişehirspor aşığı Binbaşı Mithat Dunca... Harekat sürerken Siirt Komando Taburu'nun askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'nda çok sayıda çatışmaya girdi. O taburun komutanlarından Binbaşı Mithat Dunca, teröristlerin saldırısında şehit oldu. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında çok başarılı görevleri yerine getiren Binbaşı Dunca, harekatın en yüksek rütbeli şehidi oldu. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'de teröristlerle çarpışırken 15 Mart günü yaralanan Binbaşı Dunca tedavi gördüğü hastanede kurtarılamayarak şehit oldu. Afrin'deki birliklerin başında görev yapan Dunca, eski bir ÖKK personeliydi. Afrin'e giderken eşine, "Orayı alıp geleceğim" demişti.  

VASİYETİ GÖZYAŞLARINA BOĞDU, ESKİŞEHİRSPOR'U UNUTMADI: Binbaşı Mithat Dunca’nın şehit olmadan bir süre önce arkadaşına telefonla gönderdiği vasiyeti yürekleri dağladı. Şehit binbaşı, şu vasiyette bulunmuş:

  • Zeynep Naz ve yengen sana emanet her şeyiyle.
  • Yengen nereye isterse oraya defnetsin ve hakkını helal etsin, çok kahrımı çekti biliyorsun. Ama benim gönlümden geçen Eskişehir Vişnelik Hava Şehitliği ya da Ankara Cebeci Şehitliği İhsan Yüzbaşının yanıbaşı. Zeynoma da anlat, ben onlar gelecekte bu meselelerle uğraşmasınlar, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalsın diye can verdim bilsin ve hakkını helal etsin.
  • Yengen ile Zeynom planlarımızı ertelemesin, önce Karadeniz turu, sonra Kıbrıs, sonra da Recepler oradayken yurt dışı turlarını mutlaka yapsınlar.
  • Annem, abim ve özellikle de babam hakkını helal etsin. Verilecek tazminatın bir kısmı ile annem ile babamı hacca gönderin.
  • Arkamdan kesinlikle ve kesinlikle kimse para tartışmasına girmesin. İsmail Kartal’a olan borçlarım unutulmasın yeni aldığım arsadan dolayı.
  • Söyle, Es Es bu sene Süper Lig'e çıkarsa mezarımı ziyaret etsinler. Erkan Zengin ve diğerleri.
  • Son olarak, şehit olmak nasip olursa inşallah şefaat edeceğim üçüncü kişi de sensin bunu da bil (Zeynom, Yengen, Sen.............)”

METANETLİ DURUŞU TÜRKİYE'YE BÜYÜK GÜÇ VERDİ: Afrin şehir merkezinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından kontrol altına alınmasının ardından Mehmetçik kent meydanında bir araya gelerek hilal oluşturmuştu. Bu esnada Mehmetçik Binbaşı Dunca için bir video mesaj yayınladı. Türk askerinin gönderdiği video mesajı izleyen Eskişehirli şehit Binbaşı Mithat Dunca'nın eşi Lütfiye Dunca, "Eşimin intikamını çok şükür almışlar. O da orada rahat uyuyacak. Bizim de içimiz soğuyacak. sağ olsunlar." demişti. Mehmetçik tarafından çekilen görüntülerde harekatta görev alan komutan, Mehmetçik'e seslendiği konuşmasında, "Bu zafer öncelikli olarak Çanakkale şehitleri, ardından bu harekatta şehit olmuş 46 personelimize ve ÖSO'dan şehit olmuş personelimize, özelinde Şükrü Ünlü uzman çavuşumuza, Mithat Dunca binbaşıya armağan olsun. Mithat Dunca'nın eşi Lütfiye Hanım, kardeşleri Mustafa ve Metin, Mithat'ın intikamı yerde kalmadı, intikamını aldık. Lütfiye hanım sen rahat et, burada 200 kardeşin var, saygılar." ifadelerini kullanmıştı.

YÜREKLERİ SIZLATAN HİKAYE: Afrin operasyonunda Türk askerinin kahramanlığı bir kez daha hafızalara kazındı. Bunlardan biri de şehit Binbaşı Mithat Dunca'nın intikamını almaya ant için komutandı. O komutanın aynı zamanda, komando andını okuyan taburun başındaki komutan olduğu ve yaralı halde taburun başına geçmişti.  Abdullah Ağar yürek yakan hikayeyi şöyle anlatmıştı: Binbaşı Mithat Dunca, astsubaylıktan gelmedir. Onca zorluğun yokluğun içinde çalışmış çabalamış, önce subay, sonra da Özel Kuvvetlerde tim komutanı olmuştur. Ömrün dağlarda çöllerde geçmiştir. Yıllarca Özel kuvvetlerde, sonra Eğirdir'de… Çıkmadığı dağ, inmediği vadi, terörün yuvalandığı yuvalanabileceği girmediği yatak, çatak, batak, meskun mahal kalmamıştır. Ve en son Siirt komando tugayının taburunda harekât subaylığı yapmaktadır. Ve 15 Mart. Ve Afrin'de bir mevzi. Ve kalleşin attığı bir güdümlü tanksavar roketi. Ve iki gazi! Biri Mithat, bir diğeri Mithat'ı tabur komutanı. İkisini beraber taşıdılar hastaneye. Mithat'ı uyuttu doktorlar. Çaresizdiler.

KOMUTAN YARALI HALDE TABURUN BAŞINA GEÇTİ: Tabur komutanının ise kulağında bir yırtık vardı, başında da saplanmış bir şarapnel. Ve Afrin'de komutansız, Mithatsız bir tabur. Başındaki şarapnelle, kulağındaki yırtıkla çıkıp gitti hastaneden. Bırakır mıydı görevini? Bırakır mıydı taburunu komutansız? "Ülkem Bayrağım Onurum" diyerek vardı El Bab'ta. Afrin olur muydu onsuz? Suriye'ye, taburunun başına, Afrin'e dalmaya gidenken diyordu ki o taburun komutanı; "Mithat'ın intikamını alacağım!" İşte sizin; 18 Mart'ta… Şanlı Türk bayrağını… Yürekten ve gırtlaktan bir komando andıyla… Afrin Meydanına dikerken... Gördüğünüz o tabur… Ve o taburun Gazi Komutanı'dır. Bütün şehitlerin ruhu bir kez daha, şad… Alınları açık olsun.

Şehit Piyade Uzman Çavuş Serdar Ege

Tüm Türkiye'nin tek yürek olduğu o tarihlerde takvimler 10 Şubat 2018'i gösterdiğinde Eskişehir şehit haber ile yasa boğuldu. Piyade Uzman Çavuş Serdar Ege’nin acı haberi memleketi Eskişehir’e ulaştı. Ege evli ve iki çocuk babasıydı. Eskişehir'de toprağa verilen şehit Ege'nin cenaze töreni öncesinde yakınları, dakikalarca al bayrağa sarılı tabuta sarılarak öptü. Ateş düştüğü yeri yaktı, Serdar Ege'den ayrılmak oldukça zordu. Eskişehir bir evladını daha binlerce insanın katılımıyla sonsuzluğa uğurladı. 

Şehit Uzman Jandarma Çavuş Recep Çetin

Tarihler 1 Mart 2018'i gösterdiğinde Eskişehir'e Afrin'den bir şehit ateşi düştü. Şehit Uzman Jandarma Çavuş Recep Çetin, terör gruplarıyla girdiği çatışmada kahramanca çarpışmış ve şehadete ermişti. O tarihlerde haber merkezlerine ulaşan bilgilerle Şehit Çetin'in henüz 1 sene önce evlendiği, 1,5 ay bir kızının dünyaya geldiği öğrenilmişti. Eskişehir Günyüzülü şehidin Emek Mahallesi'nde yaşayan ailesi yasa boğulurken, tüm Türkiye'de şehit Çetin'in son sosyal medya paylaşımı ile gözyaşlarını tutamamıştı. 7’nci sınıf öğrencisinin yazmış olduğu mektubu Türk bayrağı üzerine açıp yanına silah ve mermi de koyarak kendi sosyal sayfasında paylayan şehit Çetin, fotoğrafın üzerine de, “Her haine bir mermi sözümüz olsun miniklerimiz için” ifadelerini yazmıştı. Eskişehirli Uzman Çavuş’un son görüntüsünde de 1,5 aylık kızına selam gönderdiği ortaya çıktı. Çetin'in “Bize taarruzu değil, ölmeyi emrettiler” demesinden kısa bir süre sonra şehit olduğu öğrenilmişti. 

Tüm şehitlerimizin aziz hatıralarının ve kahramanlıklarının önünde saygıyla eğiliyoruz... ESKİŞEHİR EKSPRES