Dr. Okan Aksu, teknoloji değerlendirme yazılarının ilkinde Eskişehir Ekspres okurları için ‘Chipolo’yu değerlendirdi. Aksu, Chipolo’yu özellikle iPhone’larla hayatımızda yer alan Apple firmasının AirTag’i ile kıyasladı. İşte Aksu’nun yazısı...

Apple’ın kısa süre önce hayatlarımıza kazandırdığı AirTag kısa zamanda adından bahsettirmeye başladı. Güvenlik konusunda daha önceki yazımda belirttiğim sorunlar için güncellemeler yayınlayan Apple kullanıcıların bu noktada endişelerini gidereceğe benziyor. Ancak elbette kötü niyetli kullanıcıların Bluetooth bazlı takip cihazlarını farklı amaçlar için kullanmasını tam olarak engelleyecek bir çözüm yolu şu anda yok.

Bu hafta AirTag için büyük bir rakip olabilecek Chipolo’yu inceleme fırsatı buldum. Chipolo Türkiye’de uzun zamandır satışta olan bir ürün. Ancak ürün bilinirliği şu anda yeterli değil.

Chipolo’nun şu anda amiral gemisi olan ürünü Chipolo One oldukça güzel özelliklere sahip. Şu anda sadece kendi aplikasyonu ile çalışıyor. 

Geçtiğimiz ay duyurusu yapılan ancak Türkiye’de satışı başlamamış olan Chipolo One Spot ise Apple’ın en güçlü silahı “Apple Find My” ağı ile entegre. Bu tüm Apple kullanıcılarının Chipolo One spor ürünü alarak aynı zamanda Apple Find My ağından da faydalanabileceği anlamına geliyor. Bu anlamda daha global bir ağa entegre oluyor.

Bir AirTag kullanıcı olarak Chipolo One beni gerçekten mutlu etti. Öncelikle fiyatı rakiplerine göre aşırı derecede uygun. Bunun dışında aplikasyonu oldukça yetenekli. 

Çantanızı, cüzdanınızı veya takip ettiğiniz eşyanızı belirlediğiniz sınırların dışında bıraktığınız zaman sizi uyarıyor. Örneğin cüzdanınıza yerleştirdiğiniz Chipolo One, cüzdanı evde unuttuğunuz zaman telefonunuz ile sizi uyarıyor. Aynı zamanda Chipolo One sadece eşyanızı bulmanıza yardımcı olmuyor. Telefonunuzu kaybettiğinizde telefonunuzu bulmanızı sağlıyor. Bunun için Chipolo One’nın yanınızda olması yeterli. Basit bir anahtarlık görümünde olan Chipolo One’ı sıktığınızda kendini aktive eden sistemi telefonunuzun bir ses çıkararak bulunmasını sağlıyor.

Chipolo One’ın avantajlarını ve dezavantajlarını şu şekilde özetlemek mümkün: Kurulumu son derece kolay. 

AirTag’in aksine delikli olması sayesinde de anahtarlık gibi aksesuarlara sorunsuz bir şekilde takılabiliyor. 

Airtag’de fakat find my network’ü sayesinde oda içerisindeki konum bile bulunabilirken, Chipolo’nun su anki modellerinde sadece Google Maps, Apple Maps gibi haritalar kullanılabiliyor ki bu da milimetrik bulmayı engelliyor.

App’in sürekli “açık olmasını” (arka planda çalışmasına ilaveten) bekliyorlar, ki bu sinir bozucu bir durum. Bu sebeple, Chipolo’yu kullanarak kapalı bir telefonun son konumu maalesef ringing fonksiyonu ile bulunamıyor. Üreticinin Widget’da geliştirmelere gitmeleri gerekiyor. Bazı telefonlarda otomatik olarak listelenmiyor.

Bunun dışında selfie çekmeye de yaraması büyük avantaj.

Chipolo’yu yüzde 20’lik bir indirimle satın almak isterseniz http://ssqt.co/mel6Z3l adresini kullanabilirsiniz. 

Soru ve görüşleriniz için: [email protected]