ÖZEL NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES

Aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz, süreç nasıl başladı?

Ömrümüz siyasetle geçti. Aşağı yukarı 25 senesi Büyük Birlik Partisi’nde onda önce ülkü ocaklarında bizim ocakta. Bu dönem bir sistem değişikliğine gitti Türkiye. Sistem değişikliği gerekçemiz, biz zaten Büyük Birlik Partisi kurulduğu günden bu yana sistemin alternatifiyiz diye bir söylemimiz var bizim. Her anayasa değişikliğine evet oyu kullanmış bir partiyiz. Biz anayasanın değişmesi gerektiğini kurulduğumuz günden bu yana söylemişiz. 1980 yılı anayasası artık Türkiye’ye dar geliyor. Bunun bir şekilde demokratikleşerek, insan hak ve özgürlükleri de dikkate alınarak değişime uğraması gerektiğini düşünüyoruz. Parlamenter sisteminde ülkeye vermiş olduğu sıkıntılar da var. Daha önce yüzde 20 alan partiden Başbakan çıkıyor, yüzde 37 alan parti Başbakan olamıyordu. Böyle enteresan parlamenter sistemin parametreleri vardı. Ama bu referandumda oyla oylanan sistemle birlikte artık yüzde 51’i alan bu ülkeyi yönetme hakkına sahip olacak. Ve yıllarca da söylediğimiz yürütmenin yasamanın dışına çıkması gerektiğini söyledik. Milletvekillerinin Bakan olma sevdasından vazgeçeceği şehrine hizmet edeceği bir sistem. Bakan oluyorlar, şehre hizmet edemiyorlar. Artık mecliste uyum olacağı için sistem değişikliğinde TBMM’de olmamız gerektiğini BBP olarak düşündük ve aday adayı oldum.  

Cumhur İttifak’ına karşı Millet İttifakı, sizce vatandaşların bu iki guruba bakış açısı nasıl? 

Biz AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin sistem değişikliği ile birlikte TBMM’de başlattığı Cumhur ittifakı hareketine, dışarıdan bir siyasi parti olarak desteğimizi sürekli açıkladık. Ve nihayetinde de geçtiğimiz günlerde ittifak protokolü imzalanırken BBP Genel Sekreterimiz o protokole imzasını attı. Bununla birlikte ittifakların önü açıldı. Aslında bir nevi baraj kalktı. Eskişehir’deki AK Parti’nin sıralamasına gireceğiz biz. İttifakın iki şekli vardı. Bir tanesi kendi listelerinden bir tanesi de başka partinin listesinden girme şeklinde idi. Biz ikincisini tercih ettik. Meclise girmeye hak kazanmış bir siyasi parti olduk böylece. İttifak olması bence iyi oldu. Bölük olmasından bu şekilde daha iyi. Eskişehir küçük bir yer. Hepsi bizim arkadaşımız. BBP olarak hiçbir zaman düşmanca bir siyasi anlayışın içerisinde olmadık. Demokrasinin gereği siyasi partiler kurulur seçime girer. Rahmetli Muhsin Başkan öyle derdi, sel gider kumu kalır. Hepimiz komşuyuz, yarın birbirimizin yüzüne bakacağız. O yüzden seçim süresince çok ağır sözler söylemeyin derdi. Kavganın bir anlamı yok. Herkes millete yapabileceğini anlatacak. Vatandaş kimi tercih ederse de kabullenmek mecburiyetinde.

Vatandaşlarla görüşmeleriniz nasıl gidiyor?

Büyük Birlik Partisi olarak, birlik ve kardeşliğin teminatı olarak ben slogan belirledim. Çünkü son zamanlarda Türkiye’de bununla ilgili ciddi sıkıntılar olmaya başladı. Siyasetin dili çok kirlendi. Yukarıdakiler o kadar kavga edince aşağıdakiler de ister istemez bunun girdabına kapılıyor. Biz birliğin ve kardeşliğin teminatı olarak çıktık yola. Bizim çok büyük büyük ekonomik vaatlerimiz yok. Benim vaadim, özellikle Eskişehir’in vekili olacağız biz. Bazı vekiller gibi sadece kendi sahasında vekil olmayacağız.  Ben bütün 15 belediye başkanı ile bire bir samimi bir şekilde onların varsa problemlerini çözecek bir adaylık ortaya koyacağım. Benim işyerime akşama kadar kaç kişi geliyor bir bilseniz. Her siyasi partiden kardeşimiz buraya gelir konuşuruz, birbirimizi kırmadan üzmeden. Ben bu birlikteliği Eskişehir’de de sağlayacağım. Her vatandaşın sorunu ile bire bir ilgileneceğim. İkili ilişkilerimizden dolayı insanlar buraya geliyorlar isteklerini söylüyorlar. Elimizden geldiğini yapıyoruz zaten. Bundan sonra milletimiz bizim elimizi güçlendirir ve meclise sokarsa yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı deriz elimizden gelen ne varsa Eskişehir’de yaparız. Yapılması gereken bir şey varsa bekletmeden bunu insanların hizmetine sunmak mecburiyetindeyiz. Biz iktidara gelirsek yapalım böyle bir mantık olmaz. Siyaseti bir kenara atacağız, neye ihtiyaç varsa onun önünü bir an evvel açacağız. Termik santral yapacağız, yapılması gerekiyorsa. Ama nasıl yapacağız? Bir tane canlıya zarar vermeyeceksek, tarımı bitirmeyeceksek yapacağız. Yani ezbere çıkıp biz termik santral istemiyoruz olmaz. Gelin buyurun yapalım. Üç bin dört bin kişinin istihdamı var ve Eskişehir ekonomisinin canlanmasından bahsediliyor. Avrupa bunu yapmış mı yapmış. Biz Eskişehir’de yaşıyoruz, İstanbul’a gidip geliyoruz, 15 sene önce çimento fabrikasının halini düşünsün Eskişehirliler, bir de şimdi baksınlar. O zamanın teknolojisiyle çimento fabrikasının etrafı bembeyaz olurdu, bir tane yeşillik göremezdiniz. Ama şimdi gerekli tedbirler alınmış, teknoloji alınmış her yer yemyeşil. Çimento fabrikamızda orada işliyor. Değer katıyor. Avrupa’da insanlar ölsün diye mi termik santral yapılıyor? Yerin altında kömür var bu kömürü enerjiye çevirmek mecburiyetindeyiz. Bizim enerjiye ihtiyacımız var, mesleğim gereği de söylüyorum. Rüzgarın olduğu yerde rüzgar gülleri, güneşin olduğu yerde güneş panelleri, kömürün olduğu yerde de termik santral olacak. Nükleer santrale de ihtiyacı var bu ülkenin. Yani birilerinin korkutmasına gerek yok. Batı bunu nasıl kullanıyorsa bizim de Türkiye’de her türlü yer altı kaynağını enerjiye çevirme mecburiyetimiz var. Öyle onun bunun karşı çıkmasıyla, böyle bir şey yok. Hep birlikte karşı çıkacağımız şey, doğaya zarar vermeyecek, insanlara zarar vermeyecek. 

Genelde ve yerelde seçim tahmininiz nedir?

Biz Allah nasip ederse yüzde 55’in altına düşmeden birinci turda Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapacağımıza inanıyorum. Yerelde de Eskişehir’de AK Parti’nin 5 ve CHP’nin de iki milletvekili çıkaracağına inanıyoruz. 

Eskişehir Ekspres takipçilerine son olarak ne söylemek istersiniz?

Tüm halkımızın Ramazan ayını hayırlıyorum. Bir an evvel bayrama, neşe içerisinde kardeşçe, ibadetlerimizi güzelce yaparak ulaşmalarını temenni ediyorum. Seçimlerin de kavga içerisinde değil kardeşçe sonuçlanmasını 24 Haziran’da da sandıkta taçlandırarak Türkiye’yi yönetecek kadroların bir an evvel seçilmesini temenni ediyorum.