Eskişehirin Beylikova ilçesinde 11 yıldır belediye başkanlığı görevini sürdüren Özkan Alp, çalışmalarını, projelerini ve hedeflerini Eskişehir Ekspres'e anlattı. Başkan Alp “İlçemize okullardan pansiyonlara, spor salonlarından tenis kortlarına, laboratuvarlardan atölyelere kadar bütün eğitim yatırımlarını gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz ilçemize bir fakülte ya da yüksekokul kazandırmak” dedi. 

Son seçimde yeniden başkan seçildiniz. O tarihten bu yana gerçekleştirdiğiniz projeleri anlatır mısınız?

“İşimiz gücümüz Beylikova” sloganıyla başladığımız maratonda vatandaşlarımızla birlik beraberlik içinde, Beylikova’yı kalkındırmak adına birçok projeye imza attık. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimi sonrasında alt yapı çalışmaları sebebiyle tahribata uğrayan parklarımıza el attık.  İlçemizde bulunan tüm parkları yeniliyoruz. Ayrıca ilçemize, içerisinde dinlenme ve eğlenme yerlerinin olduğu, kafe ve restoranların yer aldığı iki adet Millet Bahçesi’nin inşaatına başladık ve en kısa sürede vatandaşlarımızın hizmetine açacağız. 

Başkan Özkan Alp: Eğitim için göç veren bir ilçeden öğrencileri misafir eden bir ilçe haline geldik

Gençler için ilçenizde projeleriniz var mı? Yine genç nüfusu ilçelerde tutmak için sizce neler yapılmalı?

Göreve geldiğimde vatandaşlarımızın eğitim konusunda sıkıntıları olduğunu biliyorduk. Eğitim çağındaki gençlerimiz, eğitimleri için Beylikova’dan diğer ilçelere gitmek zorunda kalıyordu. Eski Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı’nın destekleriyle ilçemize İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Ortaokulu, Fen Lisesi, anaokulu, atölye binaları, pansiyonlar gibi birçok eğitim yatırımı yaptık ve eğitim için göç veren bir ilçeden, Türkiye’nin her bölgesinden gelen öğrencileri misafir eden bir ilçe konumuna geldik. Bunun dışında ilçemizdeki gençlerimizin daha keyifli ve kaliteli zaman geçirmeleri için spor kompleksleri yaptık  ve aqua parkı olan havuzlarımızı faaliyete geçirdik. Çocuklarımıza ve gençlerimize ücretsiz yüzme, taekwando, karate gibi kurslar açtık. Şu anda gençlerimiz için Kapalı Pazar yerinin yanına gençlik merkezi inşaa ediyoruz. 

Kapalı pazar yerini en kısa zamanda açacağız

Halkımızın daha modern, güvenli ve temiz bir ortamda pazar ihtiyaçlarını karşılamaları için ilçemize 2 bin 100 metrekare kapalı alana sahip kapalı pazar yeri inşaatına başladık ve en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Kapalı pazar yerinin hemen yanına bin metrekare alana sahip gençlik merkezinin inşaatına başladık. Gençlik merkezinin içerisine pazar alışverişi için gelen vatandaşlarımızın dinlenmeleri ve beklerken hoş vakit geçirmeleri için bekleme ve dinlenme odaları, bebek bakım odası ve eğlenme alanı gibi alanlar yerleştiriyoruz. İlçemizde bulunan ve futbol oynamaya müsait olmayan eski çim sahamızı yeniliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla içerisinde 200 metrekarelik idari binanın, giyinme ve dinlenme odalarının, hakem odalarının ve 500 kişilik tribünün yer aldığı modern bir sentetik çim sahanın yapım çalışmalarına başladık ve kısa sürede hizmete açacağız.Belediyemize ait eski hamamın modern bir şekilde restorasyonunu yaptırdık. İçinde sauna, buhar odaları, duş odaları, giyinme odaları ve dinlenme alanının olduğu hamamımız faaliyete hazır hale geldi fakat tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden dolayı açılışını yapmadık. En yakın zamanda halkımızın hizmetine sunacağız. 

Eskişehir’in en şanslı ilçelerinden biriyiz

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronovirüs sürecinde siz ilçenizde ne gibi çalışmalar yaptınız?

Pandemi konusunda Eskişehir’in en şanslı ilçelerinden biriyiz. Halkımız da bilinçli bir şekilde önlemlerini alıyor. Belediye olarak da ilk olarak tüm kamu binalarımızın sterilizasyonuyla başladık çalışmaya. Kamusal alanlarımız sürekli ilaçlanıyor. Beylikovalı kadınlarımıza maske üretimi yaptırdık ve vatandaşlarımıza pazar yeri cami gibi kamusal alanlarda maske ve dezenfektan dağıttık. Esnaflarımıza düzenli olarak maske ve kolonya dağıtıyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımız için oluşturulan “Vefa Sosyal Destek Grubuna” 16 personel ve 4 araçla katkı sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. 
fakülte ya da yüksekokul kurulması için bütün altyapıyı tamamladık.

DSİ tarafından ilçemize yapılan Beylikova Sulama Göleti’nin işletmesini belediye olarak üstlendik ve çiftçilerimiz göletten sulama yapmaya başladılar. İlk etapta 23 bin dönüm arazi kapalı sulama sistemi ile sulanabilecek ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu alana ilk etapta 999 kwh gücünde Güneş Enerji Santrali kurarak göletin enerji ihtiyacını buradan karşılamak istiyoruz ve çalışmalara başladık. Bunun dışında ilçemize okullardan pansiyonlara, spor salonlarından tenis kortlarına, laboratuvarlardan atölyelere kadar bütün eğitim yatırımlarını gerçekleştirdik ve ilçemize bir fakülte ya da yüksekokul kurulması için bütün altyapıyı tamamladık. 

Bundan sonraki beklentimiz ve hedefimiz ilçemize  bir fakülte ya da yüksekokul kazandırmaktır. 

Seçimlere ilk kez giriyormuşum gibi heyecanlanıyorum

İlçede uzun dönemdir belediye başkanlığı yapıyorsunuz, her seçimde ilçe halkının sizi belediye başkanı olarak görmek istemesini neye bağlıyorsunuz?

11 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, 11 yılın vermiş olduğu tecrübenin yanında ilk kez seçime katılıyormuş gibi heyecan ve şevkle giriyorum seçim maratonuna. 11 yıl önce nasıl vatandaşlarımızın isteklerini dikkate alarak seçime girdiysem hala vatandaşlarımızın istekleri önceliğim oluyor. Bunun yanında Beylikova’da doğup büyümüş olmam, ticarete burada atılmam, siyasete burada başlamam, vatandaşlarımızın iyi ve kötü günlerinde sürekli yanında bulunmam vatandaşlarımız için tercih sebebi diye düşünüyorum.

Gençler için yatırım yapıyoruz

Genç nüfusu ilçemizde tutmak için eğitim ve sosyo-kültürel yatırımları gerçekleştirdik ve gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de 5 Besi Organize Sanayi Bölgesi’nden birisi Beylikova’da kurulu. Aynı zamanda İlçemiz Kızılcaören mevkiinde dünyanın en önemli elementlerinden Toryum ve NTA yatağı bulunuyor. Beylikova Toryum Eti Maden İşletmesi’nin İnşaat çalışmaları başladı. En kısa sürede  inşaat tamamlanarak üretime geçilecek ve bölge hatta ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu iki proje faaliyete başladığında gençlerimize yeni iş imkanı sunulacak ve göçün önüne geçilecektir.

Süt diyarı Beylikova

Hiç gitmeyenler için soruyorum, Beylikova’da ne yenir, gezilecek tarihi yerler nelerdir, ilçenin genel yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

İlçemiz süt diyarı olarak anılmaktadır. Dolayısıyla ilçemizde üretilen ayran, peynir, yoğurt ve benzeri ürünleri ilk sıraya koymak gerekir. Bunun dışında ilçenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayandığı için et ve et ürünlerimiz de tercih sebebidir. Ayrıca okçu mahallemizin kuru fasulye ve nohutu, İkipınar mahallemizin karpuzu, Halilbağı mahallemizin kavunu meşhurdur. Eski ismi Beylikahır olan ilçemizde Selçuklulardan 20. yüzyılın başlarına kadar at yetiştiriciliği yapıldığı için çok fazla tarihi alana rastlanmamaktadır. Ancak ilçemize gelen misafirlerimiz, İmikler Mahallemizde bulunan Hasan Baba Türbesini ve Süleymaniye Mahallemizde bulunan Yalınlı Hamamını ziyaret etmektedirler. Ayrıca diğer il ve ilçelerden porsuk çayı kenarına balık tutmak için gelen misafirlerimiz ve Dudaş ve özellikle Dudaş ve Doğanoğlu mahallelerimize av turizmi için gelen misafirlerimizin sayısı epey çoktur. 

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Öncelikle Beylikovalı hemşerilerim müsterih olsunlar. Beylikova, birlikte yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarla çok yakın bir zamanda tarım, hayvancılık, eğitim ve madencilik konusunda bir cazibe merkezine dönüşecek. Sözlerimi tamamlarken tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin bir an önce son bulmasını temenni ediyor ve sizin vasıtanızla tüm okurlarınıza sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Eylül sayısından...