ÖZEL NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES

Engiz, TÜMSİAD ailesinin Devletimizin uyguladığı ekonomi politikaları doğrultusunda ülke ekonomisine katkı koymayı amaçladıklarını ifade ettiklerini söyledi. Günümüzde bilgi ve üretimin hızla geliştiğinin altını çizen Engiz, ekonomi trend’lerini takip ettiklerini, küresel ölçekte Türkiye’nin layık olduğu yere ulaşması için sanayiciler kadar KOBİ’lere de büyük görevler düştüğünü, bu nedenle KOBİ’lere sahip çıkılmasının milli bir görev olduğunu ifade etti. 

Eskişehir’e yeteri kadar yatırım yapıldığını düşünüyor musunuz?

Eskişehir’de yatırımlar tabi ki yapılıyor ancak Eskişehir’de organize sanayi bölgesi Türkiye’nin en iyi organize sanayilerinden olduğu için daha da büyümesi lazım. Şu anda yeni bir etap açılmış durumda. Hem organize sanayinin hem organize sanayi müdürlüğünün yeni alt yapı çalışmaları var. Bizim esas yapmamız gereken firmaların kendi markasını oluşturup bu kendi markamızı hem dünyaya hem de kendi ülkemize satabilmemiz gerekiyor. Bu konudan baktığımız zaman yatırımdan daha çok kendi markamızı oluşturamadığımızdan dolayı bir takım sıkıntılar var. Bu sebeple Eskişehir’de üretim yapan firmalarımızın odalar ve STK’larla beraber ortaklaşa bu markaları nasıl daha fazla büyütebiliriz, bu firmaları nasıl marka yapabiliriz bizim bunun endişesi içerisinde olmamız gerekir bence. Bir birlik olunması ve firmaların analizinin çıkartılıp,Eskişehir deki firmalar yan sanayi firmalarımız, ürettikleri malzemelerin tüm dünyaya ihracat yapar duruma getirilmesi lazım ve bunun için önlerini açmak gerekiyor. Firmaların önünü açmak için de herkesin ortak bir şekilde çalışması lazım diye düşünüyorum.

Yatırımcılar 24 Haziran seçimlerini beklediler. Seçimler bitti, şu dönemde yatırımcılar güvenle yatırımlarını yapabiliyorlar mı? 24 Haziran seçim sonuçları ekonomik istikrarı nasıl etkiledi sizce?

Bu önemli, 24 Haziran’a kadar faizlerin artması, dövizin artması yatırımcıların tabi ki kendisine göre bir görüş ayrılığına varmasına neden oldu. Yurt dışı kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye baskı yapmak adına oynadığı puanlamalardan kaynaklı sıkıntılar vardı. Biz onların görüşlerini önemsemiyoruz. 24 Haziran bizler için TÜMSİAD için çok önemliydi. Biz 24 Haziran seçimleri tarihi belli olduğu zaman bir hafta sonra TÜMSİAD olarak Türkiye’deki 52 şubemizle beraber Cumhur İttifak’ını desteklediğimizi açıkladık. Buradaki amaç şuydu, siyasi istikrarın olduğu her yerde üretim ve hizmet sektörlerinin kendine özgüveni gelecektir ve yurt dışındaki yatırımcıların ülkemize bakış açısı her zaman daha iyi olacaktır ve yatırımların önünün açılmasına vesile olacaktır. 24 Haziran yatırımın önemli bir parçasıydı. İkincisi de OHAL’in kalkmasıydı. Diğer ülkelerde OHAL birkaç yıldır devam ediyor ancak firmalar hala buralara yatırım yapıyor. Ancak Türkiye çok iniş çıkışlı bir ülke olarak gösterildi. Yurt dışındaki televizyonlar Türkiye’yi çok farklı anlattı. Türkiye’ye yatırım yapılmaz algısı oluşturuldu. Biz inşallah siyasi istikrarın devam etmesi ve OHAL’in kalkmasından dolayı yatırımların istedikleri kadar bizlerle uğraşılsın artacağını düşünüyoruz. Bazıları istemese dahi yatırımların artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yeni Hükümet sisteminde yürütmeden beklentimiz  yerli ve milli sanayi hamlemizi daha ileriye taşıyacak,e nerji, cari açık sorunlarını çözecek KOBİ'lerimizin ihracat odaklı büyümelerini sağlayacak ve İslami Finansın gelişmesini tamamlayacak  politikaların üzerine gitmesidir.

Yatırım yapmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Hayal kurmaları ve inanmaları. İnsan ilk başta yapmak istediği şeyin hayalini kurması gerekiyor. Hayal kurmadığı sürece ikinci adımı atamazsınız. Artık her şeyi araştırmak çok kolay. İstişare etmek şart. İstişare en büyük sünnetlerden bir tanesidir. Yaptığımız her işte istişare etmemiz gerekiyor. Biz her işi istişare ile yaparız, oldu bitti demeyiz. Gençlerimiz önce yapmak istediği işi hayal edecek, araştıracak, istişaresini yapacak ve çok çalışacak. Kriz varken insanlar kriz var diyerek yatmamalı. Çok çalışarak krizler aşılır. Biz hep hayal ettik çalıştık.

Teknolojinin doğru kullanıldığını düşünüyor musunuz?

Teknolojiyi gençler çok güzel kullanabiliyor. Bilgisayar bir zamanlar çok lükstü. Bilgisayarı kullanabilmek için özel dersler almak gerekiyordu. Şimdi çocuklar bilgisayarı çok rahat kullanabiliyor. İstediğimiz her şey teknolojide. Teknolojiyi takip etmek çok önemli ancak, doğru kullanmak çok önemli. Gereksiz yere akşama kadar teknolojiye bağlı kalmak olmaz. Özellikle çocuk ve gençlerimize zararı büyük bu tavrın. Teknolojinin en büyük zararı alamayacağı ürünleri kredi ile almaya kalkmak. Geliri daha düşük olan insanların maaşının çok üzerinde bir telefon ya da tablet alması sıkıntı. Teknoloji lüks yaşama endişesini artırıyor. Bütçemize göre alışveriş yapılmalı diye düşünüyorum.

Sizce en iyi yatırım aracı nedir?

En iyi yatırım hayale yapılan yatırımdır. Türkiye’de kurumsallaşmış çok firma var. Bu firmaların bazıları yatırımlarını yapıyor ancak bir süre sonra çekiliyor. Kişilerin seveceği, mutlu olacağı işi yapması önemli. Engiz İletişim olarak ortalama 20 seneyi geçti. Bizde bazen ek olarak şu işi yapalım diyoruz ama baktığımız zaman uzmanlık alanımız GSM sektörü olmuş. Bu işten de memnunuz. Hiçbir zaman bu işimizi bırakalım demedik. Gençlerimiz de ilgi duydukları alana yönelmeli ve mutlaka teknolojiden faydalanmalı.

Eskişehir’in bilinen çok eski markaları var, ancak yakın zamanda Eskişehir’de neden bir marka üretilemedi?

Aslında var Eskişehir’de markalar. Bazı markalar vardır geçmiş zamandan beri reklamlarını iyi yapmışlardır ve şehrin markası olarak gözükmüşlerdir. İhracat bayilik alanını kurmuşlar. Ama yeni markalaşan firmalar, marka değilmiş gibi gözüküyor, ancak öyle değil. Birçok marka var, Eskişehir’de ve Türkiye’nin her yerinde ürettikleri malzemeleri satıyirlar. Bu tamamen bayilik ağının artması ve reklamla alakalı bir durum.

TÜMSİAD üyelerinizin sizden beklentileri daha çok ne yönde oluyor?

TÜMSİAD’ın 500 civarı üyesi var. 180 aktif üyemiz var, yapmış olduğumuz her organizasyonda kendilerini görebilirsiniz. Üyelerimizin bizden istedikleri en önemli talep bizim onlarla görüşmemiz, ziyaret edip dinlememiz. Bizleri arayıp bir istekleri olduğunda sorunu çözmemiz. Bayilik açacakları ya da yurt dışına ihracat yapacakları zaman onlara destek oluyoruz. 12 senedir hiç şaşmadan 6 komisyonumuzla her hafta toplantı yapıyoruz. Her Cumartesi üyelerimizle yaptığımız Cumartesi kahvaltılarımız düzenli bir şekilde devam ediyor. Bunun dışında sosyal aktivitelerimiz düzenli bir şekilde devam ediyor. Bunu Türkiye genelindeki 52 şube içerisinde en düzenli yapan şubeyiz diyebilirim. Firmaların tanınırlılığını artırmaya yönelik çalışmalarımız oluyor.

Mevcut hükümetin 2023 hedefi var, siz 2023’de Eskişehir’i nerede görüyorsunuz?

Milli gelirimizin artması hepimiz için önemli ama burada önemli olan, siyasette iktidar kimse belediyelerde aynı partiden kazanmışsa o şehir kalkınıyor. Her yönüyle kalkınıyor, köyleri, ilçeleri ile. O ilde bir birlik oluyor. Eskişehir’de muhalefet de var iktidar da var. Eskişehir için 2023 hedefleri ve ekonomik anlamda bir şey yapılması gerektiği zaman ya belediyeye ya iktidara takılanlar var. Bir de 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak ekonomi toplantılarında odalar kendi tanıtımlarını yapmamalı. Odaların çalışmalarını faaliyetleri zaten biliniyor. Toplantıların daha aktif geçmesi için Eskişehir için ne yapabiliriz bu konuşulmalı. Her oda başkanı her STK ben şunu yaptım veya yapabiliriz dersek daha verimli toplantılar, eylemler gerçekleşmiş olur. Eskişehir’in 2023 hedeflerinde bizim göremediğimiz bazı firmaların büyümesi olur sadece. STK ve odalar birleşip örneğin turizm konuşulmalı. Tarihi değerlerimiz şehrimizde çok fazla. Ama bunların tanıtılması konusunda çok büyük eksikler var. Frig Vadimizi, Han’daki yer altı şehirlerimizi, Odunpazarı’ndaki türbelerimizi anlatabilmiş değiliz. 2023 hedefleri diyoruz, herkes kendine çalışıyor. Hükümetin 2023 vizyonunun Eskişehir’de çok işlemediğini görüyoruz. Sanayi Odası başkanımızın bu konuda yaptığı çalışmalar var. Seçildiğinden beri randevu alıp görüştürdüğümüz arkadaşlarımıza yardımcı oldu. Firmaların ihracat yaparak büyümesi noktasında arkadaşlarımıza destekleri var. 2023 hedeflerimize ulaşmak için ihracatın önemi büyük. 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hasıla verisi açıklandı.Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşlarının tahminlerinin art niyetli olduğunu söylüyoruz. Bu kurumlarn düşüncelerinin aksine Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü.Bu da ne demek oluyor sürekli  üretmeye devam. 

Son olarak Eskişehir Ekspres takipçilerine ne söylemek istersiniz?

Eskişehir Ekspres’i biz açıldığı günden beri takip ediyoruz. Haberlerin anlık olarak düşmesi güzel bir çalışma. Bu başarılarınızın daha da artarak devam edeceğine inanıyorum. Önemli olan doğru haber yapmak, bunu da yaptığınızı çalışmalarda görüyoruz.