ÖZEL NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES

24 Haziran seçimlerini Türkiye genelinde değerlendirir misiniz, seçimin ilk turda alınması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye genelinde açıkçası hem anketler hem bizim yaptığımız araştırma ve çalışmalar ilk turda seçimin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın lehine sonuçlanacağını zaten gösteriyordu. Hatta bunu seçimden sonra itiraf ettiler ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakın çalışan anketörler de aynısını söylediler, itiraf ettiler yani ilk turda bunun geçeceği belliydi. Biz ona zaten inanmıştık. İyi bir kampanya dönemi geçirildi, kısa olmasına rağmen verimli bir çalışma gerçekleştirildi. O sebeple hem Cumhurbaşkanımızın halka kendisini iyi anlatması, hem ülkemizin son dönemlerdeki durumu, etrafımızdaki yaşananlar, komşu ülkelerde yaşananlar tabi gerçeği görmemizi daha iyi sağladı. Terörle mücadele konusu, ekonomik saldırılar halkımızı biraz daha bir araya getirdi. Diğer taraftan da CHP kendi arasında ciddi anlamda çarpışma çatışma içerisindeydi. Adayları partiden ayrı tuttu, parti adayları beğenmedi gibi çatışmalar içerisinde seçime girdiler. Biz Cumhurbaşkanımızın daha yüksek oy alacağını tahmin etmiştik. Ben 54 bandında biteceğini düşünmüştüm, öyle bir sezinlemem vardı. Ama Türkiye genelinde çok şükür ciddi parlak, rakiplerimizin de kabul ettiği bir neticeyle bir zaferle sonuçlandı, biz memnuniyet içerisindeyiz. Bize destek veren tüm Türkiye seçmeninden Allah razı olsun, bize oy vermeyenlerden de inşallah onları da kazanmaya çalışacağız. 

24 Haziran seçimlerinde Eskişehir’de de AK Parti oylarını artırdı, siz bu sonucu bekliyor muydunuz?

Ben Eskişehir ile ilgili böyle bir sonucu bekliyordum. Bunun iki yönü var. Birincisi Eskişehir 7 Haziran kazasını, bizim için kazadır sayıyorum, onun dışındaki bütün seçimlerde AK Parti Eskişehir’de birinci parti olmuştur. Yerel seçim haricinde bizim bir başarısızlığımız istediğimizi almadığımız bir sonuç yok. Eskişehir halkı teveccühü de çok net, bizimle. Bu seçimle ilgili en son referandumu da göz önünde bulundurarak tekrar Eskişehir’de böyle bir sonuç alınamayacağını düşünüyorlardı. Ben Eskişehir’i genel olarak değerlendirdiğimde, bütün ilçelerimizde AK Parti birinci parti olarak çıktı. 14’de 14 yapıldı. Böyle bir sonuç bizi şaşırtmadı. Bunun birkaç sebebi var, bir tanesi zaten Eskişehir halkının öyle söylendiği gibi sosyal demokrat bir yapısı yok, gayet demokrat bir yapısı var. Ve bunu da her genel seçimde ispatlamış durumda.  Onun dışında biz bu sefer AK Parti il başkanlığının Sayın Mustafa Dündar Ünlü’nün aday oldu sonradan, il başkanımızın verdiği farklı bir yönetim anlayışı, çok güçlü bir il teşkilatı anlayışı ile hiç seçim olsa da olmasa da aynı performansı göstererek sahada arazide olmamızın büyük etkisi oldu. Bu sadece seçim çalışmasına yönelik değil, çok ileri düzeyde ufku olan 2023’ün, 2053 vizyonunu görmeye çalışan bir başkanın ve ekibinin çalışması idi. O sebeple biz Eskişehir’de çok farklı bir sonucu alacağımızı defalarca aktardık. 

Peki Tepebaşı bölgesi ile ilgili durum nasıldı?

Tepebaşı ayağına geldiğimizde de Tepebaşı’nda farklı bir durum var çok şükür. Bir kere 265 Bin seçmeni ile Eskişehir’deki en yüksek seçmen sayısına ait ikinci ilçemiz. Ve bu sonuca etki eden AK Parti’nin Eskişehir’de bayrağının dalgalanmasına vesile olan ilçe de bizim ilçemiz. Tepebaşı’nda 22 ayı geçti göreve gelmemiz, bunun 18 ayı aralıksız sahada geçti. Biz bir ilçe teşkilatı ne yapması gerekiyorsa Cumhurbaşkanımız, genel merkezimizin talimatları ile Eskişehir’de vatandaşımıza nasıl etkili bir şekilde ulaşılması gerekiyorsa bunları sokak sokak ulaştırdık. Mitinglerimizdeki kalabalığı herkes gördü. Tamamen çalışmalarımız ve çalışmalarımıza vatandaşımızın teveccühü neticesinde bu sonuçlar Tepebaşı’na yansıdı. Bugüne kadar Eskişehir’de CHP’li belediyelerde AK Parti’nin genel seçimlerde aldığı makası kapatmaya başladılar gibi bir algı vardı. Ve Eskişehir’i CHP’li bir şehirmiş gibi bir algı oluşturmaya başlamışlardı. Tepebaşı bölgesinde de açıkçası 8 puandan 6 puana, 6 puandan 3.7’ye kadar bu makası kapattılar. Bizim 1 Kasım’da 3,7 farkla en yüksek oy aldığımız oranlardan bir tanesi olmasına rağmen bu farkı kapatmışlardı. Ancak şimdi yeniden 6 puana çıkardık farkı. Bununda bizim teşkilatımızın ciddi anlamda sahada olması ve gerçek anlamda görevini yapması. Biz yerel seçime kadar da bu görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Tepebaşı teşkilatının bu çalışmalarını sadece seçimle sınırlamak da doğru değil. Sadece Ocak ayının 1’i ve 27 arasında 4 bin ev ziyareti gerçekleştiren bir teşkilatız. Bu ev ziyaretleri kapıdan değil gidiyoruz sohbet ediyoruz. Ulaşamadığımız yerlere ulaşmaya çalışıyoruz elbette ki bunun bir neticesi olacaktı. Bunu da seçimlerde görmüş olduk. 

Tepebaşı Belediyesi bizden daha fazla şikayetçi Büyükşehir Belediyesi’nden 

Bire bir ziyaretlerinizde vatandaşların sizden talepleri neydi Tepebaşı bölgesinde?

Çok fazla şikayet geldi. Örneğin, kırsal mahallelerde ciddi sıkıntı yaşadıklarını gördük vatandaşın. Yol desen, yol yok, artık kendileri de itiraf ediyor. Kaldırım deseniz kaldırım yok. Biz bununla ilgili belediyeye talep geldiğinde doğrudan krediyi onaylama yoluna gittik. Bizim muhalefet olmamıza rağmen aman dedik bu çalışmaları hemen yapın biz de hemen buna onay verelim dedik oy birliğiyle çıkardık. Sadece karşılığı olmayan kredilerle ilgili red verdik. Bir kere çok üzülerek söylüyorum, 95-96 yıllarındaki belediyecilik problemlerini şu anda 2018 yılında biz Tepebaşı’nda yaşıyoruz. Makyaj çok iyi, sosyal belediyecilik yapıldı zannediliyor. Ama sokaklar maalesef mayın tarlası gibi. İki belediye uyumsuzluğu inanılmaz arazide yansıyor vatandaşa. Büyükşehir Belediyesi sanki başka bir partide, Tepebaşı Belediyesi sanki başka bir partide. Hatta Tepebaşı Belediyesi bizden daha fazla şikayetçi Büyükşehir Belediyesi’nden. 

Hem büyükşehir belediyesi hem hükümetle uyumsuzlar

En önemli problem şehirde artık kısa zamanda düzeltilemeyecek imar problemidir. Bir çok mahalle gelişmekten uzak mahalleler. Yeşiltepe bunlardan bir tanesi. Oraya gidiliyor sanki bu sorunun müsebbibi kendileri değilmiş gibi, bir tanesi 15 yıldır, bir tanesi 20 yıldır bu şehirde yönetici değilmiş gibi orada çözüm üretmeye çalışıyorlar. Seçime kalmış 8 ay kimseyi buna inandıramazsın. Hizmetsizliğin üzerini gezilerle, sosyal aktivite zannedilen çalışmalarla 30-40 metrekarelik dükkanlarda hizmet edildiği zannedilen ufak belde evlerinde bu işler götürülmeye çalışılıyor. Bu iş, layıkıyla yapan belediyelere baktığınızda fark çok açık anlaşılıyor. Kaynağımızın paramızın çarçur edildiğini borç içinde yüzen bir belediyenin bundan sonra çevrilemeyeceğini defalarca aktardık. Hem büyükşehir belediyesi ile hem hükümetle uyumsuzlar. Dolayısıyla kendi partilerinden seçilen bir büyükşehirle bile anlaşamayan bir belediyenin artık değişmesi gerekiyor. 2019 yılında biz halkımıza şunu taahhüt ediyoruz. Ben Tepebaşı’nda doğmuş büyümüş bir insanım. Tepebaşının bunu hak etmediğini görüyorum. 2019’dan sonra inşallah büyükşehir belediyesi ile beraber Tepebaşı’nı Ak Belediyecilikle tanıştırdığımızda hükümetinde gücüyle hükümetimizi arkamıza aldığımız rüzgarı ile Tepebaşı’nı hak ettiği yere taşıyacağız. Tepebaşı’nı tanınmayacak şekilde güzelleştireceğiz.

Hukuki süreç başladı

Tepebaşı Belediyesi’nin borçlanmalarının suç boyutuna ulaştığını belirttiniz ve yargı yoluna başvurdunuz, bu durum ne aşamada?

Suç duyurumuz gerçekleşti, bu seçim karmaşasında dile getiremedik çok fazla. Suç duyurusunda bulunduk hukuki süreci başlattık. Sınırlar çoktan aşılmış durumda. Ve şu anda sayın belediye başkanının ortalarda gözükmemesi Tepebaşı’ndan vazgeçmiş olması, tamamen artık bu saatten sonra Tepebaşı ile ilgili bir hayali projesinin olmadığını kanıtlıyor. Büyükşehir’e hazırlanıyor, o yüzden Tepebaşı’ndan vazgeçti. Büyükşehirle ilgili de tabi umutsuzlukları var kendi aralarında. Tepebaşının kaynakları ile diğer ilçelere hatta şehir dışındaki başka ilçelerde boy göstermeye oralarda prim yapmaya devam ediyor. Kaynakları doğru yere kullansalar idi bu durumlara gelinmeyecekti. Ben göreve geldiğimiz ilk anda kendisine şunu söyledim, biz Eskişehir’de hizmet etmek üzere yerel siyaset yapan insanlarız. Bu sebeple Eskişehir’i Tepebaşı bölgesinde bir taş üzerine taş koyalım derseniz, biz yanınızdayız dedik. Hatta meclis kararlarında var, olumlu Eskişehir için yararlı çalışmalarda yanlarında bulunduk. Maalesef yaptığı kalıcı çalışmalar da Tacettin bey zamanından kalma çalışmalardır. Üzerine yapılan bütün ilaveler söyledikleri o afili başlıklar da boştur. Küçücük yerlerde geçici kiralık arkası sürdürülemeyecek devamı gelmeyecek çalışmaların reklamı yapılmış ve bitmiş durumdadır. Vatandaş bunan memnun değil. Gezdik eğlendik başkanım şimdi ne olacak diye soruyor vatandaşlar. Şirintepe’de dokuz gündür çöp alınmıyor diyorlar. Bunları bende söylemeye utanıyorum. Çünkü hükümetimiz artık hızlı tren projelerinden, uydu fırlatmaktan, yerli ve milli sanayiden ortak savaş uçağı üretmekten bahsediyor, biz de asfalt oldu mu çöp var mı diye Eskişehir’de bahsediyoruz. Bu bize yakışmıyor. Merkezdeki 3-5 kilometrelik alanın dışında bölgelerde lütfen arka mahallelere bir baksın vatandaşlarımız. Hiç Eskişehir’e benziyor mu. Kayyum atandıktan sonra doğudaki iller bile değişti. Avrupa kenti dediğimiz Eskişehir’e bunlar yakışmıyor. Sadece makyajla bir yere kadar götürebiliriz.

YARINKİ BÖLÜMDEN BAŞLIKLAR

  • Bu saatten sonra millet inanmaz
  • Hibe alıp reklam çalışması yaptılar
  • Tepebaşı’nda mali anlamda iflas gerçekleşmiştir
  • Yarın yerel seçim olsa Eskişehir’deki tablo ne olur?
  • Partimiz görev verirse adayım
  • Eskişehir Ekspres iyi bir konuma ulaştı