İnşaat sektörü bu fuarda olacak

Ekonominin bel kemiği inşaat sektörü ile ilgili bir fuar gerçekleştiriyorsunuz, nasıl bir fuar Eskişehirlileri  ve dışarıdan gelecek misafirleri bekliyor?

Eskişehirlileri profesyonel bir fuar bekliyor. Tabi sadece Eskişehirlileri değil bütün bölgeyi, Bursa, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik, Ankara, Manisa, Uşak’a kadar ziyaretçilerimiz gelecekler. Ve özellikle iç mimarlarımız, inşaat, makine ve elektrik mühendislerimiz, şehir plancılarımız ve ustalarımız, teknisyenlerimiz, bütün bu sektör ve tabi halkımız da gelecek. Evlerini, işyerlerini, fabrikalarını yenilemek isteyenler ve kamu kurumlarının da teknik ve satın alma müdürlükleri teknik ve alt yapı birimlerinin faydalanacağı bir fuar olacak. Artık İstanbul’a Ankara’ya gitmeleri çok gerekmeyecek. A’dan Z’ye her şeyi bu fuarda bulabilecekler.

Profesyonel fuarlarımız devam edecek

Sizce Eskişehir’de fuar kültürü oluşmaya başladı mı, ya da oluştu mu?

Fuar kültürü Eskişehir’de eskiden beri vardı. Biz de profesyonel fuarlarla bunu birkaç kademe yukarıya taşımış olduk. Eskişehirlileri, Afyonluları, Bursa ve Ankaralıları da hem halk için yaptığımız fuarlarda buluşturduk hem de tüccarlar ve sanayiciler için yaptığımız fuarlarda buluşturuyoruz. Beklentimizin üzerinde ziyaretçi alıyoruz. Biz bir çok fuarda 50 bin beklerken 70 bin ziyaretçiye ulaştık, 90 bin ziyaretçilere ulaştık. Tabi bazı fuarlar spesifik fuarlardır. Nicelikten ziyade nitelik önemlidir. Hedef kitle önemlidir. İnşaat fuarında sayıdan öteye mimar ve mühendislerimizin, teknisyenlerimizin, ustalarımızın geleceği bir fuardır. Satın alma ve teknik departmanların geleceği bir fuardır. Halkımız da tabi fuarımızda olacak. Evet inşaat sektörü ekonominin bel kemiği. Yaklaşık 50’ye yakın sektörü hareketlendiren çarkları döndüren bir sektör. Eskişehir’de de bu firmalar fuarımızda olacak. Dopdolu bir fuar olacak. Fuar Perşembe açılıp Pazar kapanacak. 

Firmalar yeniden fuarda olmak istiyor

Bu zamana kadar pek çok fuar gerçekleştirdiniz, fuarların ekonomiye katkısı ne yönde?

Tabi ki. Hem fuar esnasında hem de fuardan sonra iş bağlantıları devam eder. Fuar zamanında sıcak satışlar olabilir. Aynı zamanda da fuardan sonra iş bağlantıları devam eder. Bir yıl sonra bile birbiri ile tanışan ürünleri gören firmalar iş yapabilir. Sektörüne göre çok büyük siparişler verilebiliyor. Aylar sonra siparişler verilebiliyor. Fuar katılımcılarının yüzde sekseninden fazlası tekrar fuara katılacağını söylüyor. Bu firmalar sipariş alan, bağlantılar kuran firmalar ve memnun oldukları için yeniden katılmak istiyorlar. Eskişehir ekonomisine faydalı fuarlar gerçekleştiriyoruz. Sanayicinin Pazar paylarını artıran fuarlar olmasına özen gösteriyoruz. 

Ana tema: Deprem

Eskişehir’deki kurumları tek tek ziyaret ediyorsunuz, onlar da sizin fuarlarınıza mutlaka katılıyorlar ve destek veriyorlar. Eskişehir’deki kurumlardan gerçekleştirdiğiniz fuarlarla ilgili nasıl dönüşler alıyorsunuz?

Kurumlar çok memnun, örneğin stant açan meslek odalarımız kendi üyeleriyle fuarda buluşuyorlar. O meslek odasının üyesi değilse üye kaydı olabiliyor. Valiliğimizin birimleri, müdürlükler stant açıyorlar, halkla buluşuyorlar. Hizmetlerini anlatıyorlar. Özel sektör iş yaptığı için memnun. Fuarlarımızı biz belediyelerimize de anlatıyoruz. Her belediyenin ilgili birimi ile görüşüyoruz. Üniversitelerimiz katılıyorlar. En son Anadolu Üniversitemiz vardı.İnşaat fuarında ana tema deprem. Konferanslarımız olacak. Zemin etütleri ile ilgili konular işlenecek. İklimle deprem arasındaki bağlantıları işleyecek konferanslarımız olacak. Çok değerli hocalarımız olacak üniversitelerimizden. Odalarımızın bu konuda çalışmaları anlatımları olacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Sayın Valimize şükranlarımı arz ediyorum. Fuarlarımıza geliyorlar. Onlarla birlikte yapıyoruz bu fuarları. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Eskişehir Ticaret Odası başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Tüm fuarları kendileriyle istişare ediyoruz. Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir OSB Müdürlüğü, Esnaf Odaları Birliği, KOSGEB, Mimarlar Odası ile Makine ve Elektrik Mühendisleri Odalarına çok teşekkür ediyoruz. Burada genç ve dinamik bir ekibimiz var, ekibimize çok teşekkür ediyorum. Çok yoğun ve gayretli bir şekilde tüm bölgede çalışıyoruz. Fuarımız sabah 10:00’da açılacak akşam 19:00’da da kapanacak. Yine ulaşım her türlü mevcut olacak. NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES