Merhaba sayın okuyucular;

Geçen haftaki yazımdan sonra çok güzel geri dönüşler aldım. Öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Önerileriniz doğrultusunda kalemimi güçlendirmeye devam edeceğim.

Bu hafta sizlere kliniğimizde de sıklıkla uyguladığımız kupa tedavisinden bahsedeceğim. Ülkemizde ‘hacamat’ olarak bilinir ama tüm dünyada 'Cupping Theraphy' olarak adlandırılır. İsterseniz 'Cupping Therapy' olarak aratabilir ilgili uluslararası makaleleri inceleyebilirsiniz.

Aslında çağlar öncesine dayanan vücudun dolaşımını iyileştirirken bunun yanında dolaşımdaki artık materyali temizlemek maksadıyla yapılır.Ben yazımda kupa tabiri ile devam edeceğim.

Kupa tedavisinin üç tipi vardır. Islak kupa-kuru kupa ve bitkisel kupa.

Islak kupa olanı hepimizin bildiği adıyla hacamattır.

Kuru kupayı da hatta şişe çekmeye benzetebiliriz tabi ki daha bilimsel ve bilinçli olarak doğru noktalara yapıldığını unutmamak gerekir...

Bitkisel kupa ise pelin otu vb. bitkilerin yardımıyla yapılan koku gibi duygular üzerinden bir uygulamadır.

En çok sorulan sorulardan biri hacamat ya da kupa tedavisi ne işe yarar hocam? Bel fıtığım var boynum ağrıyor iyi gelir mi? Teorik olarak evet iyi gelebilir. Ama bakın geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi hastalık yok hasta vardır. Her uygulama sizde aynı etkiyi yaratmaz. O yüzden işinde uzman bir hekimle yola çıkmanız doğru olacaktır. Tedavilerinizde bilimden uzaklaşmadan her türlü ağrınızda destek tedavisi olarak bu tedavileri yaptırabilirsiniz. Fıtığınızı tedavi etmez ama etrafındaki ödemi azaltarak daha rahat hareket etmenizi sağlar. Özellikle sağlık sebebiyle ameliyat olamayan ya da olup da tekrarlayan hastalar bu tedavileri çok tercih etmektedir.

2014 yılında Sağlık Bakanlığı bu eğitimleri sadece tıp doktorlarına açtığında çok sevinerek kayıt olmuştum. Çünkü bir işi yapıyorken eksilerini ve artılarını bilerek yapmak çok önemlidir. Maalesef günümüzde yasal olmadan evlerde vb. yerlerde yapan hekim olmayan bir sürü insan var. Umarım onlar da yaptıkları bu yanlıştan, özellikle Corona gibi bir enfeksiyon riski varken temizliğin ne kadar önemli olduğunu bütün Dünya öğrenmişken vazgeçerler.

Kupa tedavisinin Peygamber Efendimiz (Sav)'den gelen sünnet kısmı vardır. Hatta konuyla ilgili olarak o zamanın şartları için söylenen "Yaptırdığınız tedaviler arasında en hayırlısı hacamattır" hadisini çoğunuz bilirsiniz.

Özellikle ben tedavi günlerini sünnet günlerine denk getirerek kişinin fayda görmesini en üst düzeyde tutmaya çalışıyorum.

Aslında biliyor musunuz sünnet günleri dediğimiz hicri takvim günleri fayda sağlamak için gerçektende en iyi günler. Çünkü ayın yeryüzündeki çekim gücüne göre (med-cezir) gelgit  olduğunda tüm sıvılar yüzeye yaklaşıyor ve gelgit sonrası ilk gün özellikle en faydalı günümüz oluyor. Vücudumuzdaki kan da yüzeye yaklaşıyor, sonra çekilmeye başlıyor. İşte o çekilmede yapılan kupa uygulaması maksimum fayda sağlıyor.

Örneğin deniz gelgit sonrası kiri pisliği kıyıya vurur işte vücudumuzda benzer bir şekilde artık materyalleri yüzeye getiriyor. İşte o anda tüm artığı toplamak kişinin iyileşmesine yardımcı oluyor. Bu uygulamada ne kadar çok kan çıkarsa o kadar faydalı yaklaşımı yanlış bir yaklaşım. Çünkü bizim denizin suyuyla işimiz yok, getirdikleri ile işimiz var kıyıdakileri toplayıp denizi temiz tutmak görevimiz. Yani uygun dönemlerde uygun kişiler için aralıklı bu tedaviyi de yaptırmak vücudumuzu da temiz tutmak için çok önemli.

Kupa tedavisini yazmaya kalksak belki haftalar sürebilir o yüzden yazımı burada sonlandırıyorum. Daha detaylı merak ettikleriniz olursa bana ulaşabilirsiniz seve seve tüm sorularınızı cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Haftaya görüşmek dileğiyle

Sağlıcakla kalın…