Geçtiğimiz günlerde bu köşede “Dijital taciz” konusunu ele almıştım. Bu yazımda ise Dijital tecavüzden bahsetmek istiyorum. 

Taciz ve tecavüz temelde birbirinden farklı ancak birbirleri ile bağlantılı konular. Hem olgu hem de olay açısından ele alındığında ikisinin de temelinde bir şiddet örüntüsü yatıyor. Kurbanın haklarını gasp etmek, özel hayatına girmek, bedenine ve kişiliğine yönelik saldırılarda bulunmak bu şiddet örüntüsünün içinde yer alan olgular. Elbette bu durumun içinde daha birçok farklı varyasyon ve türde şiddet ve tecavüz durumu yer alabilir. 

Dijital Tecavüz, Dijital Taciz kavramından farklı olarak kişinin vücudunun fotoğraflarını/videolarını çekmek veya çekmeye zorlamak, bu içerikler karşılığında fiziksel veya maddi şeyler istemek, mağdur kişi üzerinde 7/24 tahakküm kurmaya çalışmak, kişiyi cinsel içerikli yazışmalar yapmaya zorlamak (Sexting), cinsel içerikli görüntüler ile şantaj yaparak taciz ve tecavüzde bulunmak (Sextortation), finansal şiddet uygulamak (kurbana şantaj yoluyla kredi çektirmek, nakit parasını almak veya gasp etmek, kredi kartlarını kullanmak) anlamına gelir. 

Dijital Tecavüz de mağdur tam olarak internet aracılığı ile bir “köle” haline getirilir ve kullanılır. Bu noktada kurban bütün dijital platformlarda gözetim altına alınır. Tecavüzdü kişi sürekli olarak verdiği emirlerin yerine getirilmesini sağlar. Bu gerçekleşmez ise kurbana dijital dünyada cehennem yaşatılır. 

Dijital Tecavüzden korunmak için ne yapabilirsiniz? 

1. Öncelikle sosyal medyayı kullanmamak Dijital Tecavüzden korunmak için bir yol değildir. Bu noktada tecavüzcü kişi sosyal medya kullanımınız olmadan da size saldırabilir. 

2.  Lütfen her platformunuz için başka rakam, özel karakter ve sayılardan oluşan şifreler belirleyin. 

3. Google ve Apple’ın sunmuş olduğu “ifşa edilmiş şifreler” listesinde şifrenizin yer alıp almadığını kontrol edin. 

4. Özel fotoğraf ve videolarınızı kimse ile paylaşmayın. Paylaşmanızı isteyenlere karşı ekstra güvenlik önlemleri alın. 

5. Kaybolan mesajlar uygulamalarını aktif edin. 

6. Mesajlaşırken ekran görüntüsü alındığında sizi uyaran uygulamaları tercih edin. 

7. Telefonunuzu kaybetmeniz durumunda uzaktan erişim ile telefon içeriğinizi silebileceğiniz sistemleri aktif edin. 

8. Telefonunuz veya sosyal medya hesaplarınız konusunda bir kişinin meraklı olması, bu kişinin size romantik ilgi duyduğu anlamına gelmez. Tam tersine farklı amaçları olduğunu gösterir. 

9. “Yazışmalarına ulaştım”, “konuşmalarının dökümleri elimde” gibi tehditlere asla boyun eğmeyin. Derhal vakit kaybetmeden savcılığa başvuru yapın. 

10. Telefon faturalarınızın basılı bir şekilde adresinize gönderilmesini kabul etmeyin. 

11. “Falanca yerde çalışan arkadaşım tüm bilgilerini verdi” gibi tehditlere boyun eğmeyin. İnanın bu cümleyi kuran biri sadece tehdit etmeye çalışıyordur. 

12. Telefonunuzu sadece parmak izi ve yüz tanıma sistemi ile aktif olacak şekilde ayarlayın. 

13. Telefonunuzu sadece elektrik prizine takarak şarj edin. Başkalarının bilgisayarlarında USB kullanarak şarj etmeyin. 

14. Mesajlaşma uygulamalarının web sürümlerini olabildiğince az kullanın. 

15. Her Wi-Fi ağına bağlanmayın. 

16. Şantajın küçük veya büyüğü, ciddi veya tehlikesiz olanı yoktur. Şantaj şantajdır. 

17. Cep telefonunuza ücretli bir “Panik Butonu” uygulaması yükleyin. 

18. Eğer telefonunuz destekliyorsa e-sim kullanın. Bu sayede telefonunuz çalınsa dahi hırsız telefonunuz ile olan internet bağlantınızı ve sizin telefonunuza ulaşımınızı engelleyemez. 

19. İşi bitmiş artık önemli bir bilgi içermeyen tüm mesajlarınızı silin. Kötü niyetli insanlar bu mesajları “bağlamından kopararak” size karşı kullanabilir. 

20. Cep telefonu ve kişisel bilgisayar diş fırçası gibidir. Kimsenin başkasının cihazını “bir saniyeliğine bile olsa” kullanma hakkı yoktur.