Meslek seçiminde kararsız kalan gençlere seslenen Yoldaş, “Edinilecek meslek, bireyin tüm hayatını şekillendirme gücüne sahip olduğu için, kararsızlık yaşayan gençlerin profesyonel destek almaları elzemdir. Bu bağlamda, İŞKUR olarak Meslek Danışmanlığı ve İş Kulübü eğitimlerinde bu yönde çalışmalar yürütmekteyiz. İhtiyaç duyan tüm gençlerin, İş ve Meslek Danışmanlarımızla görüşerek, eğitimlere katılmalarını tavsiye ederim” dedi. 

Gelecek 10 yılın meslekleri 

Sizce geleceğin meslekleri nelerdir?

Türkiye genelinde yapılan, İŞKUR Açık İş İstatistikleri anketi verilerine göre, gelecek 10 yılda öne çıkması belirlenen ilk üç meslek;

1- Yapay zeka makine kontrol elemanı
2- Robot kaynak operatörü
3- Bilişim teknolojileri uzmanı

Gençler ekonomik getirisi yüksek işleri tercih ediyor

Gençlerin meslek seçiminde doğru kararlar verdiğini düşünüyor musunuz?  Gençlerin meslek kıstasları neler oluyor? 

Bilgiye erişimin kolay olduğu 21. yüzyılda isteyen ve gelecek planını oluşturan genç bireylerin, doğru kanalları kullanmaları halinde, meslek seçiminde zorlanmayacaklarını düşünüyorum. Rahat çalışabilecekleri, sosyal imkanları çok olan, ekonomik getirisi yüksek, kurumsallaşması tamamlanan mesleklere yönelim daha fazla olmaktadır.

Geleneksel mesleklere ilgi azaldı

Tercih edilmeyen ve bitme noktasına gelen meslek dalları neler?

Genel itibari ile geleneksel meslekler tercih edilmemektedir. Bunun yanı sıra, teknolojik gelişmelere bağlı olarak bedenen görülen işler de azalmaktadır.

Şehrimizde kadınların işe yerleştirilme oranları hakkında bilgi verir misiniz?

İŞKUR olarak kadınların iş hayatında var olabilmeleri adına “İş’te Anne Projesi” yürütmekteyiz. Bunun yanı sıra ilave istihdam teşviğinde kadınlara yönelik yaş şartı aranmamaktadır. Eskişehir’de 2011 yılında 2 bin 168 kadın işe yerleştirme sayımız varken, 2019 yılında bu sayı 6 bin 596 ya çıkmıştır. İŞKUR tarafından tüm işe yerleştirmede kadınların yeri 2019 yılında yüzde 35,7 seviyesine ulaşmıştır.

İşe başlamadan önce profesyonel destek mutlaka alınmalı

Meslek seçiminde kararsız kalanlara ne tavsiye edersiniz?

Edinilecek meslek, bireyin tüm hayatını şekillendirme gücüne sahip olduğu için, kararsızlık yaşayan gençlerin profesyonel destek almaları elzemdir. Bu bağlamda, İŞKUR olarak Meslek Danışmanlığı ve İş Kulübü eğitimlerinde bu yönde çalışmalar yürütmekteyiz. İhtiyaç duyan tüm gençlerin, İş ve Meslek Danışmanlarımızla görüşerek, eğitimlere katılmalarını tavsiye ederim. 

İşte Eskişehir’de en çok eleman açığı olan meslekler

Yoldaş "2020 yılında İŞKUR tarafından yapılan, Eskişehir İşgücü Piyasası Araştırma sonuçlarına göre cinsiyete göre en fazla çalışanı olan meslekler kadınlarda; konfeksiyon işçisi, temizlik görevlisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi. Erkeklerde ise, bisküvi imalat işçisi, beden işçisi, imalat işçisi olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı sonuçlarına göre en çok açık işler listesinde ise diğer teknisyen ve tekniker, diğer imalat ve ilgili işler ile makine mühendisi gelmektedir" dedi. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Eylül sayısından...