Başkanım çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

2006 yılında ilimizde ikincisi olarak kurulan kooperatifimiz,  gerek çalışma  azmiyle, gerek  ortaklarına verdiği değer,  saygı ve sorunlarını  kendi  sorunları gibi  görerek ve çözümler  üreterek, herkesin gönlünü feth ederek,  bırakın ilimizdeki, Türkiye deki  sayılı kooperatifler  arasında  yer almasını sağladık.  Kooperatifimiz her yıl olduğu gibi bu yılda büyümeye devam  etmektedir.  2021 yılında 906 esnaf ve sanatkara 115 milyar  kredi  kullandırdık.  Toplam  plasmanımız  228 milyardır. Ortak  sayımız 4150 kişidir.  Kredi  üst  limitimiz  275.000,00 TL  olup,  aylık,  3 aylık ve 6 aylık vadelerde,  5 yıla kadar süre ile yıllık yüzde 9,5  faiz oranıyla  kredilerimiz son hızıyla  devam etmektedir.  Esnafımızla birlikte gönül bağı kurarak  bu günlerimize  geldik. 

Hemen hemen her hafta 50-60 kişi kredi kullanıyor

2021 yılı esnaf için zor geçti, siz bu süreci değerlendirir misiniz?

2021 yılı hakikaten çok zor geçti. Ertelemeler olunca ödemeler uzadı. Ama biz yine de kim müracaat ettiyse hak eden tüm kişilere kredisini almasını sağladık. 2021 yılında 906 esnaf ve sanatkara 115 milyar  kredi  kullandırdık.  Toplam  plasmanımız  228 milyardır.  Ortak  sayımız 4150 kişidir. Günden güne tabi bunlar artıyor. Hemen hemen her hafta 50-60 kişiye kredi kullandırmaya uğraşıyoruz. 

Plasman sıkıntımız yok

Parada sıkıntımız hiç yok. Şöyle sıkıntımız yok, dönüşlerimiz çok iyi, dönüşler iyi olunca, zaten dönüşlerle bu kooperatifler ayağa kalkar. Devletten de destek istiyoruz. Her ay plasman isteyebiliyoruz ve sağ olsunlar yolluyorlar. Faizler şu an fazla ancak inmesini bekliyoruz, bize öyle dendi. Şu anda vermiş olduğumuz kredi güzel bir kredi yeter ki insanlar almış olduğu krediyi işlerinde kullansınlar. İşlerinde kullanmazlarsa, çocuğumu evlendireceğim, ev alacağım derse bu paranın bir anlamı yok. Vatandaş birinci vezneden kredisini alıyor ikinci vezneye faize yatırıyor. Bu da olmaz. Burada insanlar para bekliyor. Biz bin bir güçlüklerle esnafımıza para çıkartmaya çalışıyoruz. Parayı alıp faize yatırmanın yakışığı yok. Kar amaçlı yapıldı bunlar yapılmadı diyemeyiz. 

Türkiye çapında ilk ondayız

4 bin 150 üyemiz var biz 2006 yılında kurulduk. İhtiyaç hissedildi, güzel çalışmalar yaptık. Biz önce kiradaydık, şu anki binayı kooperatife kazandırdık. Güzel çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. Şu anda bir banka nezdinde şube açtık desek yeri var. Çalışmalarımız çok güzel gidiyor. Türkiye çapında da ilk ondayız. Verdiğimiz plasman ve takip oranına göre. Şu an biz birinci gruptayız, böyle olunca plasman yükseliyor. Birinci grupta olmak önemli, bunu da takip oranı ile sağlıyoruz. Takibe düşen çok az esnaf var. Piyasa  sıkıntılı. Yüzde 10 takip az ve idare de ediyoruz. Esnafla birlikte gönül bağı oluşturarak sağladık bunu. Bizler gelip de buradan memnun ayrılmayan bir esnaf görmedik. 

Kimler kredi alabilir?

Bizden esnaf odalarına bağlı esnaf sicili olan oda kaydı olan her kişi kredi alabilir. Her esnafa kredi veriyoruz biz. Prosedürleri yerine getiren herkes istediği parayı alabilir. Kredi alımları geçen yıllara göre arttı. Neden, piyasadaki sıkıntılardan dolayı. Önceden haftada 25-30 dosya yaparken bugün 60 dosyaya çıktı. Müracaat eden sayısı arttı. Bunlar içinden elenen oluyor tabi. Şartları taşımayanlar oluyor. 

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Biz esnafımızdan çok memnunuz, bütün esnafımıza kapımız açık. Esnaflarımıza bol bol kazançlar diliyorum. Esnaflarımıza hayırlı işler diliyorum. 2022 yılında da büyümeye, esnafımızın yanında olmaya,  sorunlarına çözümler bulmaya da devam edeceğimize söz verir 2022 yılında tüm esnaf  ve sanatkarımıza, önce sağlık ve bol  kazançlar getirmesini temenni ederim.