Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, 2020 yılını pazarcı esnafı adına değerlendirdi. Pandemi sürecinin yaşanan zorlukları Gazete Eskişehir Ekspres'e anlatan Çiçek, "25 bin lira destek kredisi verildi ama 25 bin lira kurtarmıyor bizim mesleğimizi. Federasyon olarak hükümetimizden kredi ödemelerinin tüm meslek dalları için bir yıl ertelenmesini istedik. Vergisi, Bağkur’u bir yıl ertelenirse en azından küçük esnaf bir yıl bu ödemeleri ön plana almaz. Bir yıl sonra ödemeye başlarsa rahatlayacaktır. Biz yine akşam olunca evimize ekmek götürebildik. Ancak diğer mesleklerde evine ekmek parası dahi götüremeyen meslek grupları var" dedi.   

"Esnaflar çok zor durumda" 

2020 yılında hem ülkemiz hem esnafımız olarak büyük bir imtihandan geçiyoruz. Covid-19 salgını ile mücadele ediyoruz. Nereden geldiği  belli değil. Çok temkinli olmak lazım. Hem sağlık hem ekonomik anlamda çok zor durumdayız. Esnaf çok zor durumda. Kısıtlama zamanlarında çok malımızı çöpe attık. Çabucak bozulabilen ürün satıyoruz çünkü. Buna rağmen diğer meslek dallarına göre daha iyi durumdaydık, ekmeğimizi eve götürebildik. Üç gün bile pazar açsak çocuklarımıza bir şeyler götürebildik. Birinci dalgada fazla sıkıntı yaşamadık. İnsanlar gıda ihtiyacı ile ilgili her şeyi pazarlarımızdan aldı gitti. Halkımız fazla çarşıya inmesin diye her mahalleye pazar açtık. İnsanlar fazla kalabalık ortamlarda durmasın diye yaptık. Her mahalle sakininin sebze meyve ihtiyacını giderdik. Valilik, Kaymakamlık ve Emniyetimize hassasiyetlerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Bu süreci sıkıntı olmadan beraber yürüttük çünkü. 

"Ödemeler bir yıl ertelenmeli" 

Her şeye zam geldi, halkımız çok mağdur her şeyin ekonomik olanını arıyor. Bu sıkıntıları bir daha yaşamayız inşallah. Hükümetimiz 25 bin lira destek kredisi verdi ama 25 bin lira kurtarmıyor bizim mesleğimizi. Biz federasyon olarak hükümetimizden tüm meslek dalları için bir yıl ertelenmesini istedik kredi ödemelerinin. Vergisi, Bağkur’u bir yıl ertelenirse en azından küçük esnaf bir yıl bu ödemeleri ön plana almaz. Bir yıl sonra ödemeye başlarsa rahatlayacaktır. Biz yine akşam olunca evimize ekmek götürebildik. Gıda satışı yaptığımız için çok zorlanmadık. Ancak diğer mesleklerde evine ekmek parası dahi götüremeyen meslek grupları var. 

"Pimi çekilmiş bomba gibi çıkıyoruz pazara" 

2020 yılında çok sektör maddi zorluklar yaşadı. İnsanlar fazla çalışamıyor. Kantinciler, kahvehane işletmeleri hepsi kapalı. Bizler ise ayakta durmaya çalışıyoruz. 2021 yılı inşallah salgın sürecinin geçtiği bir yıl olur. Pazarcı esnafımızdan ricamız maskelerini mutlaka taksınlar, gerektiğinde değiştirsinler. Esnafımız kendisine dikkat etsin, başka bir şey istemiyoruz. Bizim sektör çok riskli çünkü para geçiyor elimizden sürekli. Sürekli para teması var. Pimi çekilmiş bomba gibi çıkıyoruz pazara. Her gün pazara çıkıyoruz, para alıyoruz para üstü veriyoruz. Biz esnafımıza her konuda bilgilendirmelerimizi de yapıyoruz. Lütfen dikkat edelim. 

"Eve gittiğinde 4 saat ısınamıyorlar" 

Son olarak 2021 yılı inşallah bu kadar ağır geçmez. 2021’de küçük esnafımız için de inşallah faydalı çalışmalar olur. Pazarcılarımız esnafımız kışın çok zorlanıyor. Eskişehir çok soğuk bir il. İnanın pazarcımız evine gittiğinde ısınamıyor. Esnafımız ısınmak için ateş yakıyor çok soğuklarda. Halkımız mağdur olmasın marketlerden 10 katına mal almasın diye pazara o soğukta çıkıyor. Biz halkımızı düşünen insanlarız. Eve geldiğinde 4 saat kemikleri ısınmıyor. Kışın en zor meslek bizim meslek. Bizim esnafımızda sosyal yaşantı sıfır. Gece ikide ‘hal’e gidiyor uyku yok, sabah altıda yedide pazara gidiyor, akşam dokuzda onda eve geliyor. Vergimizi yatırıyoruz. Zor şartlarda ayakta durmaya çalışıyoruz. 

"Markette 100 lira pazarda 50 lira!"

Bu sene kışlık ürün bol. Karnabahar, pırasa… Pazarlarımız marketlere rağmen satışını yapıyor. Vatandaşlarımız filesini markette 100 liraya dolduruyorsa pazarda 50 liraya dolduruyor. Önceden marketlerle rakiptik artık rakip değiliz. Vatandaşın alım gücü azaldı, artık pazarları tercih ediliyor. Fiyat daha uygun çünkü. Pazar kültürü bitmiyor Türkiye’de, bitmez de. Pazarda mandalina 2 buçuk 3 lira, markette 5 lira. Domates, salata hepsi böyle. Aynı kiloyu marketten 100 liraya alan bir vatandaş, aynı kiloda ürünü pazardan yarı fiyatına alıyor.

"Hem ucuz hem kaliteli ürün pazardadır"

Vatandaş pazara döndü artık, dönmeye de devam ediyor. Pazardaki ürünler hem ucuz hem  kaliteli. Ellendiği için marketteki ürünler tanınmaz hale geliyor. Kimin ellediği belli değil bu pandemi sürecinde. Pazardaki ürün iki güne bitiyor, marketteki gibi günlerce beklemiyor ki.  Her zaman taze ürün satılıyor pazarlarda. Ürün sabah dalından koptuğu gibi pazara geliyor. Fazla da beklemez pazarda biter. Vatandaşlarımız artık neden tercih ediyor pazarları, çünkü hem ucuz hem kaliteli. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Aralık sayısından...