Eskişehir oldukça fazla turist alan harika bir il. Bir günde gezilemeyecek kadar eşsiz mekanları olan, gezerken de yorulmayacak kadar da küçük bir il aslında. Bu şehre gelip de şehrin lezzetlerini tatmadan gitmeyin derim. Lezzetleri tanımaya başlayalım…

  • 1. Çibörek

Eskişehir’e gelmeden önce araştırma yaparsanız bu ismi mutlaka duyarsınız. Bazı yiyecekler her ilde yapılır ancak Çibörek’in gerçek tadını Eskişehir’de bulabilirsiniz. Her ne kadar ‘Çiğbörek’ olarak anılsa da asıl adı ‘Çibörek’tir. Çi ise, Tatarların dilinde güzel, nefis anlamına gelmektedir. Kızgın yağda pişen bu kıymalı eşsiz lezzeti mutlaka tatmalısınız. Geleneksel Kırım Tatar yemeği olan Çibörek yiyenlerden tam not almaktadır.

  • 2. Balaban

Eskişehir’in eşsiz lezzetlerinden Balaban. Bu  lezzeti mutlaka tatmalısınız. Balaban köfte ya da balaban kebap diye de anılır. Balaban kebabı, et suyuyla ıslatılmış tırnak pidelerin üzerine özel sos, tereyağ ve köfteden oluşmaktadır. Türk tarihinde kebapların her zaman özel bir yeri olmuştur. Balaban da bu özel lezzetlerden bir tanesi. Faydalı olduğu kadar lezzetli olması nedeniyle de hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından sevilerek tüketilmektedir. 

  • 3. Met helvası

Yine Eskişehir’e özel farklı bir asırlık lezzet. Helva dense de gerek görünümü gerek tadı diğer helvalardan gerçekten çok farklı. Bu helvayı yapmak ise oldukça zor. Elle çekilerek yapılırmış eskiden. Şimdi ise bu işlem makinelerle yapılıyor. Malzemeler ise, un, yağ şeker, su ve limon. Kakaolu ve sade olarak satışa sunulmaktadır. Ustalık isteyen bu lezzeti tatmadan Eskişehir’den ayrılmayın. 

  • 4. Cevizli Haşhaşlı Ekmek

İster kahvaltıda ister akşam yemeğinde eşsiz tadı ile fark yaratan bir lezzet. Lezzetinin yanı sıra faydalı da. Yapımı ise biraz zahmetli. Özellikle tarihi Odunpazarı bölgesinde bu lezzete çok sık rastlayabilirsiniz. Yeni pişmiş cevizli haşhaşlı ekmeğin kokusunu tadanlar bilir ve mutlaka Eskişehir’e geldiklerinde bu lezzeti memleketlerine de götürmek isterler. Eskişehir ile özdeşleşmiş bu lezzeti çocuklar da severek tüketmektedir. 

Eskişehir tarihi dokusu, lezzetleri ile her zaman yerli yabancı turistler tarafından tercih edilen bir il. Sizin de Eskişehir’e yolunuz düşerse bu lezzetleri tatmadan gitmeyin…

Kaynak: eskisehirpostasi.com


Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz ve kopyalanamaz