Yakınları koronavirüse yakalanan ailelerin yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisi görmüş ve iyileşmiş kişilerden plazma kan arayışları sürerken, fırsatçılar da boş durmuyor. Koronavirüse yakalanıp durumu ağır olan hastaların tedavisinde büyük önem taşıyan 'immün plazma' yöntemi, fırsatçılar tarafından ticarete dönüştürüldü. Pes dedirten olay Eskişehir'de yaşandı. Bir yakını koronavirüse yakalanan ve tedavisi için immün plazma bağışı arayan Turgay Bakır yaşadıkları o anları Eskişehir Ekspres'e anlattı.

Eskişehir’de yaşayan Turgay Bakır, yakınına plazma ararken duygu tacirleri ile karşılaştıklarını ve bu konuda yetki makamların bir an önce önlem alması gerektiğini ifade etti. 

"Plazma için para istediler"

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına yakalanan kişilerin yakınları, plazma tedavisi için sosyal medya ve basın kuruluşları aracılığıyla bağış çağrısında bulunuyor, gece gündüz plazma arıyor. Eskişehir’de yaşayan Turgay Bakır, koronavirüs testi pozitif çıkan kayınpederi için bir süre önce basın kuruluşları ve sosyal medya aracılığı ile plazma arayışına başladı. Eskişehir dışından kendisine gelen telefonla şoke olduğunu ifade eden Bakır, arayan kişinin plazma vereceğini ancak bunun karşılığında kendilerinden para istediğini söyledi. 

"Umut tacirliği..."

Bakır, yaşadıkları üzücü olayı Eskişehir Ekspres'e şöyle anlattı;

"Kayınpederimin koronavirüs testi pozitif çıktı ve hastaneye yatırıldı. Bu süreçte plazma kana ihtiyacımız oldu. Eskişehir içerisinde plazma arayışına geçtik. Haliyle duyurularımız şehir dışına da ulaştı. İzmir, Ankara, Polatlı gibi çeşitli kent ve ilçelerden de arayışlarımız oldu. Fakat İzmir’den almış olduğum telefon çok enteresandı. Arayan kişi plazma bağışında bulunacağını ancak maddiyatın nasıl gelişeceğini, masrafların nasıl olacağını sormaya başladı. Halbuki bizler kimseyi mağdur etmeyecektik zaten. Yapılan iş, bir insana derman olmaksa, bizler haliyle onun buraya gelmesi için ne gerekiyorsa yapacaktık, ihtiyaçlarını karşılayacaktık. Yol, yemek masrafını biz zaten hiç problem etmeyecektik. Ben beyefendiye 'Sizin amacınız ne?' diye sorduğumda, 'Benim maddi bir kaybım olacak ya!' dedi. Ben anladım durumu o anda. Bana direk 'Para istiyorum' demedi, çünkü bu bir suçtu. Ben ısrarla sormaya devam ettim, 'İstedğiniz para mı?' diye. 'Benim masraflarım var, giderlerim şu kadar' demeye başladı. İki bin lira gibi masraflardan bahsetmeye başladı. Ben bu konunun sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’de meslek haline geldiğini, kötüye kullanıldığını ve plazma bağışı isteyen kişilerin listelerini çıkarıp, tek tek aradıklarını ve bu konuda hususi bir ekip oluşturulduğunu düşünüyorum. Hastalar bir umut plazma bekliyor. İnsana dokunmak, ülkeye dokunmaktır. Biz 'bir insanı kurtarırsak hayat kurtarırız' düşüncesi ile hareket ederken, bu insanların böyle davranması beni çok üzdü. Ben bu konunun sektör haline geldiğini düşünüyorum ve bu konuda yetkililerin bir an evvel tedbir alması gerektiğini düşünüyorum. Bu kişiler örgütlenmeden önü kesilmeli, bir şeyler yapılmalı. Allah tüm hastalara şifa versin. Biz ülke olarak bu mücadeleyi verirken bu insanların çıkıp da böyle yapması bizleri mutsuz ediyor"

"Para ile bağış yapanlara itibar edilmemeli"

"Bizim insanımız bu insanlardan medet beklerse biz bunun önünü alamayız" diyen Bakır, "Bizim insanımız bu insanlara fırsat vermemeli. Bunun önüne de daha fazla gönüllü bağışçı ile geçebiliriz. Plazma bağışı konusunda insanların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar 'Ben plazma veririm ama bana zararı olur mu?' diye de düşünüyor. Bu konuda insanların gerçekten bilinçlendirilmeye ihtiyacı var. Yetkili kurumlar bu konuda mücadele ediyor ancak demek ki yeterli değil. Daha fazla bilgilendirme yapılabilir bu konuda. Şu anda Covid-19 ülkemizin en önemli sorunu. Daha fazla uyarıcı tedbire ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.