Eskişehir'in Han ilçesinde bulunan tarihi Hüsrevpaşa Cami'nde restorasyon skandalı. Han ilçesinden bir Eskişehir Ekspres okurunun ulaştırdığı fotoğraflarla ortaya çıkan skandal sonrası Belediye Başkanı Erdal Şanlı'dan tepki geldi. 

Han'lı vatandaş fotoğraflarla isyan etti

Eskişehir'de asırlar öncesine tarihi ile Eskişehir'in en önemli yapılardan biri olan Hüsrevpaşa Cami'nde yapılan restorasyonun ardından cami içinde bulunan motiflerin ve tarihi izlerin yok edildiği ileri sürüldü. Han ilçesinde yaşayan bir Eskişehir Ekspres okurundan gelen fotoğraflar ile camideki tarihi izlerin sıva ile kapatıldığı görülüyor. Hanlı vatandaşlar, duruma tepki gösterirken,  yetkili kurumlardan, camide yeniden restorasyon yapılmasını ve sıva ile bilinçsizce kapatılan eski motiflerin tekrar ortaya çıkarılmasını istediklerini kamouyuna duyurmuştuk.

Başkan Şanlı başka bir skandalı daha ortaya çıkardı

Yaşanan durumla ilgili eskisehirekspres.net'e önemli açıklamalarda bulunan Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, başka bir skandalı daha ortaya çıkardı. Başkan Şanlı, camideki restorasyonun yıllardır sürdüğünü, beş yıldır devam eden çalışmaların ciddiyetsiz şekilde yapıldığını söyledi.

Şanlı: Ciddi bir şekilde yapılsın isterdik

Başkan Şanlı "Burası 2015'den beri restore ediliyor ancak, bitti denip bir teslim edilemedi. Aslına, tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edilmeliydi.  Resmi bir şekilde teslimatı olsaydı biz de gidip yerinde inceleleme yapmak isterdik. Restoran başladı iki yıldır gelen giden olmadı. Bir ciddiyet yok. Bir çalışma başlar, yapılır ve teslim edilir, tarihi camimizde böyle bir çalışma olmadı. Tarihçilerimiz var onlar daha iyi açıklamada bulunacaktır. Camimizin şu anki hali ile ilgili ancak ciddi bir şekilde zamanında tarihi dokusuna uygun bir şekilde teslim edilsin isterdik" dedi.

Hüsrevpaşa Camii'nin tarihi 

IV. Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından 1631-1638 yılları arasında inşa edilen Menzil Külliyesi’nin en önemli yapısı olan cami günümüze kadar ulaştı. Olasılıkla Bizans dönemine ait bir kilisenin üzerine inşa edilen cami, ters “T” (Zaviyeli) plan tipinde. Dört yönde yarım kubbelerle desteklenen ortada büyük bir kubbe ile örtülü. 16 ve 17. yüzyılın mimari özelliklerini taşıyan cami Eskişehir'in Han ilçesindeki en önemli tarihi yapılardan birisi olma özelliğini taşıyor.