Tartışmalara yol açan yeni deprem haritasını Eskişehir özelinde jeoloji mühendisi Can Ayday ile konuştuk. Eskişehir Ekspres'e özel açıklamalar yapan Ayday, “Yeni deprem haritası Eskişehir açısından biraz daha üzerinde durulması gerekir diye düşünüyorum. Eski haritaya göre daha emniyetli yapılacak bir bina artık daha emniyetsiz yapılabilir” dedi.

"Jeoloji milyon yıllarla konuşur": Çalışmayla ilgili bilgi veren Ayday, “Resmi Gazetede yayınlandı ve 1 Ocak 2019’da bu çalışma gündeme geldi. Deprem tehlike haritası… Haritada daha kırmızı alanlar var. Bu haritada bazı yerler var ki Kırşehir örneğin. Bundan önce birinci derecede deprem bölgesi iken yeni haritada açık sarı yani tehlikesiz alan olarak gösteriliyor. Orada bir fay hattı var idi. O faya ne olmuş. Yok olup gitmiş.  Burası çok tehlikeli bir bölge idi ancak yeni haritada böyle demiyor. Birinci bölge deprem bölgesinden beşinci dereceye geldi. Jeoloji milyon yıllarla konuşur. Bu iki harita arasında 20 yıl var. Bir taş milyon yıllarda anca oynar. Beş yıl on yıl gibi süreler devede kulaktır. Burada bir hata var. Kırşehir daha önce kırmızıyken şimdi sapsarı gösteriliyor” dedi.

"Bu çalışma ekonomiyi etkiler": Yeni çalışmanın bina yapımlarını da etkileyeceğini açıklayan Ayday, “Müteahhit gelse ben seni mahkemeye veriyorum, sen bana burası çok riskli dedin, sapa sağlam bina yaptırttın, fazla beton kullandırdın risk yokmuş burada derse ne diyeceksiniz? Ekonomiyi etkiler bu açıklama. Bunun tersi olan yerler de var. Şöyle ki, bundan önce sen binaları daha gevşek şekilde yapmışsın, risksiz olarak tasarlamışlar binaları, ama şimdi diyorsun, burası riskli. 1 Ocak 2019’dan önceki binalar ne olacak şimdi. Dünyanın her ülkesinde bu haritalar var. Bu haritaların çok düzgün olması gerekiyor. Doğru çalışan haritalar olması lazım. Bundan önce birinci derece olan yerler beşinci derece olmasın" diye konuştu.

"Bu Eskişehir için bir risktir": Eskişehir’in riskli bölgeden risksiz bölge ilan edilmesini değerlendiren Ayday, “Eskişehir için bundan önce bölgeler vardı. Bu bölgenin içine giren alanlar vardı. Koyu pembe, açık pembe, açık sarı, koyu sarı diye gidiyordu haritada. En riskli yerler koyu pembe idi. Eskişehir ikinci bölge deprem alanı diye düşünüyorduk, inşaat mühendisleri binaları buna göre yapıyorlardı. Riskli bölgeyi anlatıyorduk ve binaları daha sağlam yapmaları gereken yerleri söylüyorduk.  Eskiden 0.3 g ile gösterilen Eskişehir şimdi 0,286 alınıyor. Bu durum Eskişehir’deki inşaat çalışmalarını tabi ki etkileyecek. Buna göre inşaat mühendisleri kendilerini daha az emniyete çekecekler. Eğer bu doğru ise bundan önce daha emniyetli yapılan binalar biraz daha emniyetsiz olur. Bu da bir risktir. Aslında eski haritaya göre daha emniyetli yapılacak bina daha emniyetsiz yapılabilir. Zemin kayamı yoksa su mu bunlar da ayrıca etken. Bunlarında ayrıca hesabı var. Bundan önce tüm Eskişehir için bir değer alırken artık yeni haritada her mahallede farklı bir değer alıyorsun. Sultandere tarafı emniyetli, çünkü kayalıktır. Ancak Sultandere de faya yakın" dedi. 

Harita Habertürk'ten alımıştır

"Aceleye gelmiş bir çalışma": Çalışmanın aceleye getirildiğini düşündüklerini ifade eden Ayday, “Sonuçta bu daha oturmadı, bu harita deneyler sonucu oturacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu çalışmayı aceleye getirdi. Haritayı yapan AFAD tabi. Ancak uygulama ve yayılması Bakanlık. Eskişehir’de bundan sonra daha emniyetsiz binalar yapılacaktır, bu durum belki maliyeti düşürür, ama olay böyle değilse ne olacak. Kat artırımı istenen mahallelere gün doğar. Emniyetli burası diyecekler ancak o kadar emniyetli bir zeminimiz de yok. Bu aceleye getirildi ve sadece inşaat mühendisleri tarafından gündeme alındı. Bu iş ekip işidir. Aynı meslek içinde bile farklı meslekler var. Bu durum üç meslek dalını ilgilendirir, Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Mühendisliği. Toplanmayıp bir meslek dalı olunca öteki meslek dallarını geride bırakırsan böyle karışık bir durum ortaya çıkacaktır. İnşaat firmaları Jeoloji Mühendislerinden veri alıp inşaatları ona göre yapacaklar" dedi. 

"En güvenli ilçe Mihalıççık": Yeni haritaya göre Eskişehir’deki en riskli ve en risksiz ilçeleri de paylaşan Ayday, “İlçelerin durumuna baktığımızda en riskli ilçemiz İnönü. Hemen güneyinden fay geçiyor çünkü. Deprem riski en düşük ilçemiz ise Mihalıççık. En güvenli ilçemiz Mihalıççık diyebiliriz” dedi. Ayday, son olarak “Yeni deprem haritasıyla Eskişehir'in deprem riskinin düşürülmesi hususu üzerinde biraz daha düşünülmesi ve araştırılması gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ÖZEL NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES