Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Gazete Eskişehir Ekspres’in konuğu oldu. İlçede yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Şanlı, Han’ın ve Hanlıların sorunlarını da gündeme getirdi.

Hemşehrilerimizin tüm ihtiyaçlarını evlerine kadar ilettik

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde belediye olarak yapmış olduğunuz çalışmaları anlatır mısınız?

Tüm dünyayı saran pandemi süreci başlar başlamaz Han ilçemizde sıkı önlemler alarak hemşehrilerimize maske, hijyen malzemeleri dağıttık. Hemşehrilerimizin evlerine kadar ilaçlarını teslim ettik halen de devam ediyoruz. Hemşehrilerimizin ihtiyacı olan tarımsal gübre, yem gibi malzemeleri belediye ekiplerimiz evlere kadar iletti. Ayrıca belediyemiz ve hayırsever vatandaşlarımızın desteği ile gıda yardımında bulunduk. 65 yaş üstü hemşehrilerimize bağışıklık sistemini güçlendiren gıda takviyesi yaptık. Hemşehrilerimizin tüm ihtiyaçlarını ve isteklerini evlerine kadar ilettik. Maske, mesafe ve temizlik kurallarını titizlikle denetledik.

Han açık bir hava müzesi görünümünde 

Hiç gelmeyenler için soruyorum, Han’da ne yenir nesi meşhurdur ve gezilecek yerler hakkında bilgi verir misiniz?

Han ilçemize gelen misafirler Han ilçemizde önceden haber vermek kaydı ile Han Erkeç Kebabı, yine kadınlarımızın hazırladığı tamamen doğal yöresel yemekleri ve köy kahvaltısı yiyebilirler. Han bir açık hava müzesi görünümündedir. Yazılıkaya Kibele Anıtı, anıt mezarları, Han yer altı şehri, Hüsrevpaşa Camii, Başara Kilise kalıntıları, Akhisar Kalesi’ni görebilirler, ormanlarımızı gezer piknik yapabilirler, Üç  Çam Göleti’mizde sportif balık avlayabilirler.

Seçimlerden bu yana gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdir?

Seçimlerden bu yana gerçekleştirdiğimiz projeler kapsamında Han Lavanta Köy Projesi çok değerli. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz, Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Han Belediyemiz olarak Ekolojik Ev Pansiyonculuğu Projemiz çok önemli. Ve yine  Uluslararası Han’da Dostluk ve Sanat Çalıştayı düzenledik. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Han Belediyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi iş birliği ile Türkiye’nin en önemli tarihi noktalarından biri olan Han ilçesinde ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi amacıyla harekete geçtik. Bununla ilgili bir protokol imzalandı biliyorsunuz. Han ilçemiz Eskişehir’in turizm gücüne güç katacak tarihi özelliklere sahip bir yer. Büyükşehir Belediyemiz ile ilçemizin yıllardır süregelen alt yapı ve üst yapı gibi sorunlarını büyük oranda çözdükten sonra artık ilçemize gelen turistlerin burada konaklamalarını ve günü birlik geziler yerine uzun süre ilçemizde vakit geçirmelerini isteriz. Ev pansiyonculuğu hem ilçemize gelen turist sayısını arttıracak hem de ilçemize güç katacaktır. 10 bin metrekare doğal taş, 20 bin metrekare kilit taş olmak üzere toplam 30 bin metrekare sokaklarımızı yaptık. Han merkezinde bulunan tarihi çeşmemizi restore ettik. Han Gökçekuyu Mahallesi ve Seyitgazi ilçesine kadar 38 kilometre beton asfalt yol yaptırdık.

Bir an önce seçime gidilmeli, güçlendirilmiş parlementer sisteme geçilmeli

Zaman zaman erken seçim söylemleri oluyor sizce erken seçim olmalı mı?

Erken seçim söylemlerine gelince, şu anda memleketin geldiği nokta gerek ekonomi, işsizlik, hukuk, adalet, tarım konularında tam bir açmaz içerisinde, vatandaşlarımız umutsuzluk içerisinde. Toplum ötekileştiriliyor, ülke yönetilemez durumda. O nedenledir ki bir an önce seçime gidilmeli toplumun tüm kesimlerini kucaklayan yeni bir hükümet kurulmalı, güçlendirilmiş parlementer sisteme geçilmelidir.

Han tarih kokan bir ilçe, gezip görülecek çok değer var, sizce bu değerlere yeteri kadar sahip çıkılıyor mu? Tanıtımı yapılabiliyor mu?

Han ilçemiz hem tarih, hem kültürel anlamda zengin bir yer ve belediyemiz olarak tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Elbette yetersiz... Bu konuda Eskişehirimizin tüm katmanları, Valilik, odalar, sivil toplum örgütleri bu konuda yardımcı olmaları gerekiyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının da gayret göstermesi gerekiyor.

Bundan sonraki süreçte projeleriniz nelerdir?

Bundan sonraki süreçte Han ilçemize bağlı tüm mahallelerin eksik kalan sokaklarını kilit taş yapacağız. Yeni parklar yapacağız. Nasip olursa Han’da kuşaklar arası yaşam merkezi ve kapalı pazar yapmak istiyoruz. Son olarak söylemek isterim ki,  ilçelerimize devletin, il yöneticilerinin el uzatmalarını, yıllardır yapılamayan emiyet hizmet binası ve polis lojmanlarının bir an önce yapılmasnı bekliyoruz. İlçemize 10 yataklı bir hastanenin yapılması, Ziraat Bankası’nın açılması, Han Kayı Sulama Göleti’nin bir an önce inşaasının başlaması, yine DSİ tarafından gölet sulama sisteminin kapalı hale getirilmesini bekliyoruz. İlçemizde gençler için maalesef iş alanları yetersiz, ilçemize yatırımcı bekliyoruz. 

 HAN’IN TARİHİ HAKKINDA 

  • 1963 yılında Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinden ayrılarak Eskişehir’in Çifteler ilçesine bağlanmıştır.
  • 15 Mayıs 1967’de kasaba olmuş ve belediye teşkilatı kurulmuştur.
  • 20 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan 3644 sayılı kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuş, ilk etapta 10 köy bağlanmıştır.
  • Daha sonra Afyon’un İscehisar ilçesinden ayrılan Gökçeyayla köyünün de bağlanmasıyla köy sayısı 11 olmuştur.
  • 12 Kasım 2012’de 6360 Sayılı Kanun ile kabul edilen “Yeni Büyükşehir Yasası” gereği ilçemiz 15 mahalleden oluşmaktadır.

Gazete Eskişehir Ekspres'in Aralık sayısından...