Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Eskişehir Ekspres’in konuğu oldu sorularımızı yanıtladı. Gündoğan, gerçekleştirdiği çalışmaların yanı sıra projelerinden de bahsetti.

Kapalı Pazar bitmek üzere

Göreve geldiğiniz günden buyana çalışmalarınızı anlatır mısınız?

4 bin metrekare kapalı pazar yeri inşaatına başladık ve bitmek üzere, bittiğinde çok amaçlı olarak kullanacağız. Derin kuyu sondaj çalışması yapılarak, sulama suyunu kullanmak üzere mesire alanının alt yapısına başladık. Üst yapıda merkez ve mahalleye dönüşen köylerimiz dahil, yollarımıza kilitli parke taşı ve sıcak asfalt çalışması yaptık. Merkezde bulunan Yeni Mahalle’de imar plan düzeltmesi yaparak, konut ihtiyacını karşılamak için taksitli arsa satışı yaptık ve konut ihtiyacını kısmi de olsa çözdük. Çevre yolundaki sanayi alanımıza ve Yeni Mahalle’deki yeni planlanan konut alanımıza 3 bin 650 adet fidan dikildi ve bakımı belediyemiz tarafından sağlanıyor. Yeni sanayi alanımızdaki sondaj kuyumuza enerji hattını çektik. Başıboş hayvanlara Odunpazarı Belediyesi ile, Mahmudiye Belediyesi arasında yapılan protokol ile belediyemiz ve Odunpazarı yetkili personeliyle, Odunpazarı barınağına götürülerek kısırlaştırma işlemlerini yaptırdık. Aynı zamanda yaralı hayvanları özel hayvan hastanelerine götürerek tedavilerini yaptırdık. Mama türü yiyecekler vererek aç kalmalarını önledik.

İnsanlarımızın zor günlerinde yanlarında olduk

Tüm dünyayı etkisi altına alan koranavirüs sürecinde siz ilçede ne gibi çalışmalar yaptınız?

Çağımızın baş belası olan koronavirüs (Covid-19) ile mücadelemiz, hastalığın belirti gösterdiği ilk günden bu yana, halkımıza kendi imkanlarımızla ürettiğimiz maskelerin dağıtılmasını sağladık, dezenfektan ve benzeri ihtiyaçların karşılanması için elimizden geldiği kadar var gücümüzle insanlara bu hizmeti götürdük. Bunun yanında kamu ve özel kurumlara, okullarımıza ve camilerimize düzenli bir şekilde dezenfekte çalışmaları yaptırarak, hijyenik ortamlar yarattık. Ulaşım hizmeti veren özel ve resmi araçlara düzenli olarak dezenfekte çalışmaları yaptık. Kaymakamlığın bünyesinde hizmet veren Sosyal Vefa Destek Grubu’na, belediyemiz çalışanlarından 5 personel ve sürekli olmak üzere 1 araç vererek insanlarımızın zor günlerinde, sokağa çıkma yasağı olduğu durumlarda ve sonrasında, belediyemizdeki nöbetçi zabıta memurlarıyla 7/24 bu hizmeti götürdük ve götürmeye devam ediyoruz.

Türkiye genelindeki işsizlik sorunu ne yazık ki ilçemizde de var

İlçenizde gençler neler yapıyor, çoğu ilçe ve köylerde olduğu gibi gençlerin şehir merkezlerine göçü devam ediyor mu?

Eskişehir ilimiz ve ilçeleri teşvik kapsamında olmadığı için, yatırımcının yatırım yapmadığı Türkiye genelindeki işsizlik sorunu ne yazık ki ilçemizde de vardır. Gençlerimiz bu sebeple göç etmektedir. İlçemiz tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu için gençlerimizin bazıları tarım ve hayvancılık yapmaktadır. İlçemizdeki buluna 18 Eylül Stadyumu’nun iki yıllık kullanma yetkisi belediyemizdeyken şu anda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, kullanma yetkisi müracaat etmemize rağmen belediyemize verilmediği için şu an atıl ve kötü durumdadır. Bu sebepten dolayı gençlerimizin spor yapma olanakları yoktur. Belediye olarak 34 dekarlık arsamızın içerisine kapalı pazar, mesire alanı, kreş, kadınlarımıza kültür evi gibi projelerimizi birer birer hayata geçirirken, gençlerimize yakışır vaziyette kapalı havuz ve spor kompleksi yaparak, geleceğimizin teminatı olan gençlerimize sonuna kadar sahip çıkıp, dün olduğu gibi bugünde her zaman onların yanındayız.

Güzel ilçemiz Türkiye’de atçılığın merkezidir

Mahmudiye atçılığın merkezi diyebiliriz, bu konuda destek görüyor musunuz? 

1800’ lü yıllarda 2. Mahmut’ un kurduğu güzel ve şirin ilçemiz maalesef bir çok konuda olduğu gibi atçılıkta da ihmal edilmiştir. İlçemizde bulunan Türkiye Jokey Kulübü bin 753 dekar arazi üzerinde hizmet vermektedir. 2013 yılında 10 milyon değerindeki, Türkiye’ nin en büyük at hastanesi yaptırılmıştır. Maalesef bugüne kadar atıl ve boş durumdadır, aynı zamanda 520 dekar çim ve kum pisti ayrı ayrı olmak üzere hipodrom bitmiş vaziyettedir. Maalesef ulusal ve yerel yarışlara açılmamıştır, atıl durumdadır.

Atıl duran tesisler kamu zararı durumundan çıkarılmalı

Benim göreve geldiğim dönemden önceki dönemlerde, Anadolu Tarım İşletmesindeki at satışları kapatılarak, başka ile gönderilmiştir. Bunun yanında ilçemizde 54 adet özel at harası vardır ve toplam olarak 2500 yarış atı bulunmaktadır. Bu atlar Türkiye genelinde derece yapan atlardır. Güzel ilçemiz, Türkiye’ de atçılığın merkezidir. Osmangazi Üniversitesine bağlı Atçılık Meslek Yüksekokul’ u vardır ve Yüksekokul’ a bağlı olarak Atlı Terapi Merkezi de bulunmaktadır. Dileğimiz atıl duran tesislerin kamu zararı durumundan çıkarılarak, atçılığın hak ettiği yere gelmesidir. Bu yüzden yetkililerin atçılığa sahip çıkmalarını arzuluyoruz.

Üretmeye devam edeceğiz

Bundan sonraki süreçte ki projeleriniz nelerdir?

Görev süremiz boyunca, ilçe merkezimiz başta olmak üzere, bağlı bulunan mahallelerimizi güzelleştirmek ve vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için altyapı, su-kanalizasyon-doğalgaz çalışmalarından, park ve meydan düzenlemelerine, belediye hizmet aracı alımından, asfalt ve kaldırım uygulamalarına, bina restorasyon çalışmalarından, sosyal projelere varana dek bir çok konuda çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bundan sonraki projelerimiz, binicilik tesisi ve sosyal alanlar, kapalı Pazar, yüzde 90’ ı tamamlanmış durumda, ve sosyal kompleks (kafeterya, belde evi, kreş, amfi tiyatro, spor kompleksi, mesire alanları, açık hava fıtness ve gençlik merkezi), belediye sosyal tesis ve konukevi ve yeni sanayi alanı projelerimizle, hemşehrilerimizin desteği ve güveni ile Mahmudiyemiz için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

Samanı bile ithal eder duruma geldik

Çiftçilik mesleğinden gelen biri olarak çiftçinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizde küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve kuraklık yaşanmaktadır ve üretim düşüklüğüne sebep olmaktadır. Ülkemizdeki yanlış tarım politikalarından dolayı, tarımdaki maliyetler yüksektir. Doğrudan üretimi etkileyen ana unsurlardan olan mazot, gübre, zirai ilaç ve tarımsal sulamadaki elektrik maliyetleri yüksek olması sebebi ile tarım durma noktasındadır. Üreticilerimiz toprak anaya küsüp üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Aynı zamanda üreticilerimizin ana haklarından olan milli gelirden yüzde 1 destekleme, sübvanse edilmesi gerekirken, maalesef yüzde 1’ in yüzde 50’ sini yani yarısını destek olarak almaktadırlar. Bir zamanlar dünya ülkeleri arasında kendi kendini besleyen 7 ülkeden 1 tanesi iken, şu an samanı bile ithal eder duruma geldik. Süratle üreticilerimize, yüksek verimli tohumluk verilerek aynı zamanda yetiştiricilerimize et, süt verimi ucuz ve niteliği yüksek, damızlık hayvan verilerek, insanlarımızın gıda temininin sağlanması bu yöntemle dışa bağımlı olmaktan kurtarılması gerekmektedir.

Başkan Gündoğan: Yatırımcıları ilçemize bekliyoruz

Mahmudiye’nin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır. Atçılık faaliyeti gerçekleştirildiği zaman turizm faaliyeti de beslenmektedir. Ankara yolu civarında ilçemiz sınırları içerisinde 35 bin dekarlık alanın, belediyemiz tarafından sıcak su arama ruhsatı alınmıştır. Bu bölgede belediyemize ait araziler vardır. İlçemizde sıcak suya bağlı üretim yapan seralar bulunmaktadır. Amacımız ve hedefimiz sıcak su sondajları açarak, jeotermal tesislerin kurulması için yatırımcıları bu bölgeye getirmek ve aynı zamanda seralar kurdurarak, üretim yaptırıp işsizliği önlemek, istihdam sağlamaktır. Bölgemizde 70 derece ve üzerinde sıcak su bulunmaktadır. Yatırımcıların ilçemize gelmelerini bekliyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Son olarak söylemek istediğim, çağımızın baş belası olan koronavirüsten (Covid-19 ) kurtulmak dileğimiz. Güzel günlerde ilçe halkımıza getirdiğimiz hizmetlerin yanı sıra, sosyal belediyecilik adı altında, hizmetlerimizin Covid-19 sebebi ile bıraktığımız yerden tekrar devam etmesi... İlçemizde sevinç, huzur, eğlenceli güzel şenlikler düzenlemek, ülkemizde tarih kokan yerlere gezi turları düzenlemektir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımıza sevgi ve saygılarımı sunarım. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Şubat-2021 sayısından...