Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu, seçim öncesi vadettiği projelerinin hangi aşamada olduğunu, bir ayağı yurt dışında olan Emirdağlılar’a mesajlarını paylaştı. 

Açıklamalarında ilçe halkına bir müjde de veren Koyuncu, “23 bin 500 metrelik doğalgaz hattı 2020 yılının sonuna kadar bitirilecek” dedi. Koyuncu, üzerinde çalışılan projeleri de tek tek anlattı.

Hemen başucunuzda Eskişehir’de yaşayan Emirdağlı sayısı oldukça yüksek, siz Eskişehir’e geliyor musunuz, Eskişehir ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Eskişehir ile her Emirdağlının bir bağı vardır. Akrabalarımızın dostlarımızın arkadaşlarımızın bir kısmı Eskişehirlidir. Üniversite hayatımın uzun bir dönemi de Eskişehir’de geçti, ulaşımdaki konumu ve kültürel zenginliği ile her geçen yıl gelişen bir şehir hayatı görüyoruz. Bu gelişmede; Emirdağlı işadamlarımız, sanayicilerimiz, yatırımcılarımız vakıf ve derneklerimizin şehrin her alanında katkıları vardır. İlçe başkanlığı görevimde olduğu gibi belediye başkanlığımda da Eskişehir’de ikamet eden Emirdağlılarla her daim iletişim halindeyiz ve iş yoğunluğuma rağmen fırsat buldukça Eskişehir’e geliyorum.

Emirdağ bir ayağı yurt dışında olan bir ilçe, bunun avantaj ya da dezavantajları nelerdir?

Bu konuya avantaj ya da  dezavantaj anlamında bakmıyoruz çünkü hizmetimizi her hemşehrimize ayrım yapmadan götürmek zorundayız. Yurtdışında yaşayan her Emirdağlı bizim için çok değerlidir onların Emirdağ’a gelmesi, nesilden nesile bağların kuvvetlenmesi, kültürümüzün devamı açısından çok önemlidir. Projelerimiz arasında gurbetçilerimiz için de gurbetçi ofisini düşünmüştük ve şuan bu ofis gurbetçilerimizin belediye ile ilgili her sorununu çözmek için hizmet vermektedir.

Bin kişilik istihdam sağlayacak bir proje

Bundan sonraki süreçte projeleriniz nelerdir?

Halihazırda 2019 öncesi 9 olan fabrika sayımız 11’e çıkarılmış ve  faal haldedir. Toplamda 490 istihdam sağlanmaktadır. Şuan 105 hektar olan alanımız genişleme çalışmaları ile 168 hektar alana çıkacaktır. Kamulaştırma çalışmaları hızla devam etmektedir. Yeni genişleme alanında 2 fabrikaya tahsis yapılmış ve temel atılarak inşaatlar başlamıştır. Haziran 2021’de faaliyete geçtiğinde yaklaşık toplam istihdam sayısı 1000’e çıkacaktır. Şu anki yatırımın yaklaşık bedeli 200 milyon TL’dir. Yine 6 yeni yatırımcı ile görüşmeler devam etmektedir. OSB için arıtma tesisi etüd ve projeler hazırlanmış yaklaşık 35 milyon TL lik yatırım için Sanayi Bakanlığımızda projeler onaylanmış ve yatırım planına alınmıştır. Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a teşekkür ederiz. OSB bölgemiz konum olarak ulaşıma en elverişli ve tüm teşviklerden faydalanacak konumda olduğundan dolayı yeni girişimcilerden yoğun talepler gelmektedir. Cazibe merkezi haline gelen bölgemiz her zaman yeni yatırımcılara açıktır.

Emirdağ Belediyesi yeni hizmet binasına kavuştu

Geçmişte KYK Erkek Yurdu olarak kullanılan mülkiyeti Afyon İl Özel İdaresine ait olan binamız öğrencilerin yeni yapılan binaya geçmesiyle boşalmış böylece atıl hale gelmiştir. Metruk bina olarak yok olmasından ziyade hem ilçe merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak hem de modern belediye hizmeti verebilmek adına hizmet binamızı buraya taşıdık. Gerekli tetkik ve tespitlerden sonra iç projesi tamamlanarak hizmet binası ve başkanlık binası olmak üzere iki bölüm halinde hizmete açılmıştır. Dış cephe çalışmaları başlamış kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Yeni binamızda vatandaşlarımızın hizmet noktasında kolaylık adına tek adımda hizmete ulaşma şeffaf belediyecilik anlayışı ön plana çıkmıştır. Oluşturduğumuz Beyaz Masa ile vatandaşlar tek adımda hizmete ulaşacak içerisinde bulunan Beyaz Kafe’de beklerken ücretsiz ikramlardan faydalanacaktır. Vatandaşların en çok uğradığı ve işlemlerini gördüğü birimler tek katta, zemin katta toplandı. Hiç merdiven kullanmadan işlerini halledebilecekler. Hizmet binamız içerisinde Kariyer İstihdam Merkezi, Muhtarlık Ofisi, Gurbetçi Ofisi gibi birimlerimiz yine vatandaşlarımızın hizmete kolaylığını düşünülerek planlanmıştır. Merkezdeki tüm muhtarlarımıza yaklaşık 10 muhtarımıza ayrı ayrı oda tahsisi yaparak kendileri ile koordinasyonlu çalışma imkanı sunduk. Belediye Meclis Üyelerimize parti grubu olarak odalar tahsis ediyoruz.

Emirdağ Kültür Evi

İlçemizin nadir tescilli yapılarından olan geçmişte İnkilap Okulu olarak kullanılmıştır. Bulunduğu alana yeni bir okul yapılması ile atıl vaziyete düşmüştür. 1902 yılında yapıma başlandığı bilinmektedir. Geçmişte de hep okul olarak kullanılmıştır. Mülkiyeti İl Özel İdaresinde bulunan bina Belediyemize  Emirdağ Kültür Evi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Tarihi binanın bahçesi peyzaj çalışmaları ile düzenlenmiştir. Dış bakımı tarihi yapısı korunarak yapılmıştır. İç mekan onarımı yine tarihi yapısı korunarak dizayn edilmiştir. İçeride ilçemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini anlatan temalar kullanılarak odalar oluşturulmuş ve çalışmalar devam etmektedir. Çok amaçlı kullanılmak üzere iki oda düzenlenmiş olup vatandaşlarımıza etkinlik yapmak üzere sunulmuştur. İlk etkinlik olarak da bayanlarımız gün düzenlemiş ve memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.İçeride yapılan etkinlilerde çay ve su ikramları ücretsiz sunulmaktadır.

En önemli projemdi

Göreve geldiğimizde ilk başlattığımız projelerimizden biri ve benim için en önemli olanıdır. Evden çıkamayacak durumda olan, engelli, yatalak, yaşlı veya ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yemek taleplerini, kişisel bakımları, ev temizliği, sosyal ve kurumsal yönlendirme ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz. Bunun haricinde fatura, sağlık, kamu kurum iş ve işlemlerinde aracılık yapıyoruz.

Ücretsiz alışveriş imkanı

Eski belediye hizmet binamızın zemin katını yine ihtiyaç sahipleri için ücretsiz alışveriş yapabilecekleri sosyal market olarak düzenledik. Sosyal marketimizin girişini gözden uzak şekilde yaptık. Yaklaşık bin adet Sosyal Destek Kartı tanımlaması yapmaktayız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız bu kartlar ile kendilerine tanımlanan aylık yardım limiti ile kıyafetten, oyuncağa, kişisel bakımdan çocuk maması ve bezine, kuru bakliyattan diğer mutfak ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayacaklardır. Yardım kriterlerimizi Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma  Vakfı ile koordineli yürütmekteyiz. 

Doğalgaz müjdesi

Seçim öncesi Rabbim bize belediye başkanlığını lütfederse doğalgazı getirmek bizim görevimiz olmayabilir fakat doğalgazı hızlı bir şekilde getirtmek, yardımcı olmak bizim görevimiz dedim. Ayrıca doğalgaz firması ile görüşme yaptığımızı, katılım payı almayacağımızı belirtip, bunun karşılığında ilçemize nasıl bir hizmette bulunursunuz demiştik. 

Doğalgaz firmasının ifadesi aynen şuydu; “14 ay gibi kısa sürede ilçe nüfusunun yoğun olduğu yerlerin yüzde 80’ine doğalgaz taşıyacağız”

Belediye başkanı olduğumuzda ilk meclis toplantımızda ilk kararımız “Doğalgaz firmasından çalışmalar sırasında alınan yol tahrip bedelinin kaldırılması” oldu. Geçmişte çalışma yapan doğalgaz firması bu kaldırdığımız yol tahrip bedeli yüzünden 4 farklı bedel yatırmak zorunda kalmış, bu sebeple çalışmalar firma tarafından yavaşlatılmış olduğu düşünülmektedir. 2017 yılından 2019 yılına kadar toplamda 25 bin 854 metre doğalgaz hattı ve 677 adet servis kutusu konulmuştur. 2019 yılında doğalgaz firması Emirdağ’a yatırım yapmama kararı almasına rağmen girişimlerimizle 8 bin 445 metre doğalgaz hattı yapılmış 245 adet servis kutusu takılmıştır. 2020 yılına gelindiğinde normalde nisan ayında başlayarak 23 bin 500 metre doğalgaz hattı yapılmasına karar verilmişti. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle elimizdeki resmi yazılara istinaden çalışmalar geçici süreliğine durdurulmuştur. Halkımıza bu konuda bilgilendirme yaparken bir de müjde vermek isterim. 23 bin 500 metrelik doğalgaz hattı 2020 yılının sonuna kadar bitirilecektir.Hali hazırda şu an Karşıyaka Mahallesi, Çilli Mahallesi, Yenidoğan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi belirli kısımlarında doğalgaz bulunmaktadır. 2020 yılı sonu itibariyle İncili Mahallesi de dahil olmak üzere nüfusun yoğun olduğu cadde ve sokaklara doğalgaz bağlanacaktır. Doğalgaz çalışmalarında halkımızın şunu bilmesini isterim ki cadde ve sokak olarak mahalle muhtarlarımızın da öncülüğünde ön abone ve talep çok önemlidir. Doğalgaz firması çalışmalarında bu taleplere önem göstermekte önceliği bu yoğunluğa vermektedir.

Tamamlanan ve devam eden projelerinizden bahseder misiniz?

19 projemiz tamamlandı, 13 projemiz devam ediyor. Toplam 32 projeden 8 projenin ön etütleri hazırlanıyor, 16 projemizin ise hazırlıkları yapılıyor. Toplam 24 projenin yüzde 34’ü ilk bir yıl içinde bitti. Yüzde 57’si ise bu yıl sonunda bitmiş olacak. Yani iki yılda bu çalışmalar bitecek. Yüzde 43 projemizde önümüzdeki 3 yılda bitecektir.

Evde bakım hizmetinin önemini pandemi döneminde bir kez daha anladık

Bölgenizde koronavirüsle mücadele kapsamında yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

Ülkemizde Türkiye’de ilk vaka 11 Mart’ta, ilk ölüm 18 Mart’ta gerçekleşmiştir. Belediye olarak 10 Mart tarihinde acil olarak toplantı yapılmış ve eylem planı hazırlanmıştır. Tüm sosyal medyadan ve internet sitelerimizden bilgilendirme yapılmıştır. Derhal billboardlar ve bilgilendirme broşürleri basılması için talimatlar verilmiştir. Acil olarak dezenfektan, alet ve makine siparişleri verilmiştir. 12 Mart’ta yeni gelen makineler ile Belediyemize ait tüm birimler, binalar, toplu taşıma araçları, otogar, umumi tuvaletler dezenfekte edilmiştir. 13 Mart’ta tüm camiler başta olmak üzere vatandaşlarımızın toplu halde bulunduğu kıraathane ve hamam ilaçlanmıştır. Mart, Nisan ve Mayıs ayları boyunca özel işyerlerinden kamu binalarına, park bahçe çocuk oyun alanlarından özel mülkiyet ev konutlara kadar aralıklarla dezenfekte işlemleri 24 saat devam etmiştir. Pazar yerimizi yüksek risk olarak gördüğümüzden derhal kapatarak mağduriyeti engellemek için mahalle tezgahları kurulumu sağlanmıştır. Özel araçlar için dezenfekte ekibi kurulmuştur. Tüm cadde ve sokaklarımız her gün aralıklarla yıkanmış, çöp konteynır ve çöp varilleri kireçlenmiştir. Köylerimiz dahil yaklaşık 150 bin adet maske, tüm ev ve işyerlerine 8 bin hijyen paketi, her gün 3 öğün olmak üzere 600 kişiye yemek, günlük 2 bin adet ekmek, 4 bin gıda kolisi, 2 bin kolonya dağıtılmıştır. Evde bakım hizmet araçlarımız ve personellerimiz ile Vefa Sosyal Destek grubumuza en büyük desteği sağlamış bulunmaktayız. Evde Bakım Hizmet Projemizin değeri ve önemini bu pandemi kapsamında bir kez daha anlamış bulunmaktayız.

Bilmeyenler için Emirdağ’da ne yenir, gezilecek yerler hakkında bilgi verir misiniz?

Emirdağ’a özel güveç ve  yumurtalı pide meşhurdur. Yine yöreye özel tutmaç çorbası, dolgulu köfte, yaprak sarma, basmaç, Türkmen tarhana çorbası, katmer, yayla koyun yoğurdu tadılması gereken lezzetlerimizden. Gelip de görmeden gidilmeyecek yerlerimiz ise Amorium (eski uygarlık), Said Nursi Evi, Emirdağ Yaylaları, Karacalar Köyü Türbe, Dandın Deresi, Emir Baba ve Balcam Köyü Türbeleri ve tabi ki Emirdağ Kültür Evi. >>

 PLANLANAN VE BİTMEK ÜZERE OLAN PROJELER 

  • EMİRDAĞ BELEDİYESİ YENİ HİZMET BİNASI
  • ÜCRETSİZ KÜLTÜR VE TURİZM TURLARI
  • OKULLARA TAM DESTEK VE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
  • KARİYER İSTİHDAM MERKEZİ
  • MAHALLELERE AİLE SAĞLIK MERKEZE
  • ADAÇAL AĞAÇLANDIRMASI
  • EMİRDAĞ EVİ
  • EVDE BAKIM HİZMETLERİ OFİSİ
  • CEMEVİ VE ZEYNEL ABİDİN KÜLTÜR MERKEZİ
  • SOSYAL MARKET
  • GURBETÇİ FESTİVALİ
  • HOŞGELDİN BEBEK
  • ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GENİŞLETİLMESİ
  • GURBETÇİ OFİSİ
  • YAYLA YOLLARI YAPIMI VE YILKI ATLARI
  • MODERN TAKSİ VE MİNİBÜS DURAKLARI
  • GERİ DÖNÜŞÜM VE TASARRUF
  • ŞEHİR GİRİŞLERİ
  • MESLEK YÜKSEKOKULUNA YENİ BÖLÜMLER
  • YEDİKAPI BARAJI MESİRE ALANI ve TABİAT PARKI
  • 15 METREKÜP SU BİZDEN
  • YENİ HAYVAN PAZARI
  • ŞEHİR MERKEZİNE YAYLA SUYU
  • GÖKKIZ BAYANLAR HAMAMI
  • YENİ KABRİSTAN
  • AZİZİYE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ
  • ÇÖP TAKSİ HİZMETİ
  • BELEDİYE PORTALI VE E-BELEDİYE HİZMETLERİ
  • SİNEMA, ÇOCUK OYUN ve AKTİVİTE MERKEZİ
  • HER MAHALLEYE AKILLI PARKLAR
  • SANAYİ SİTESİ YENİLEME VE GENİŞLEME ÇALIŞMALARI
  • BUTİK SOKAKLAR
  • DOĞALGAZSIZ EV VE İŞ YERİ KALMAYACAK
  • KAPALI PAZAR YERİ VE YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARI
  • ÜRETİM SERASI VE AĞAÇ FİDANLIĞI 
  • AVM, SİNEMA, ÇOCUK OYUN VE AKTİVİTE MERKEZİ
  • MEYDANDA YARIM KALAN İNŞAATIN TAMAMLANMASI (YENİ PROJE İLE 6 KAT, ZEMİN KAT  DÜKKAN, 1. 2. KATLAR OFİSLER, 3 VE 4. KATLAR OTEL, 5 VE 6 KATLAR İSE ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU VE RESTORAN)

Serkan Koyuncu kimdir?

1977 yılında Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde doğdu. İnkılap İlkokulu ve Emirdağ Anadolu Lisesi’nin İngilizce Bölümü’nden mezun oldu. 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı ve ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalında Yüksek Lisansını yaparak İnşaat Yüksek Mühendisi unvanını elde etmiş oldu. 2000-2019 yılları arasında Afyonkarahisar’ın Emirdağ İlçesinde Serbest İnşaat Mühendisi olarak, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2001-2005 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev yaptı. Serkan Koyuncu evli ve bir çocuk babasıdır. Koyuncu 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Emirdağ Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusu yaptı. 2014 yılı yerel seçimleri sonrası AK Parti İlçe Başkanlığı ataması yapılmıştı. Daha sonra yapılan ilçe kongresinde yine AK parti İlçe Başkanlığına seçildi. AK Parti İlçe Başkanlığı görevi verildikten sonra ilçe başkanlığı teşkilatlanmasını yaptıktan sonra ilk işi, ilçenin devam eden yatımları ile ilgili olarak gerek eski belediye başkanından gerekse meclis üyelerinden aldığı bilgiler doğrultusunda yarım kalan veya müracaat edilmiş fakat takibi gereken işleri sonuçlandırmak oldu. İlçe Başkanlığı görevi devam ederken 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde temayül yoklamasında en yüksek oranı almış aday olmadığı halde yine parti genel merkezince aday gösterildi. 2019 yerel seçimlerine 56 proje ile girdi ve kazandı. Haziran 2020 yılı itibariyle 56 projeden 19’unu tamamladı. 

Kaynak: Eskişehir Ekspres