ÖZEL RÖPORTAJ NEVİN BULUT ATAK, ESKİŞEHİR EKSPRES

Eskişehir’in en büyük mahallesi Emek’de bir lise yok. Bu konu ile ilgili bir çalışma olacak mı, bu eksiklik giderilecek mi?

Emek Mahallesi ile ilgili çalışmamız başlıyor. Bölgede arsamız var, önümüzdeki yatırım döneminde yeni bir lise planlamamız olacak. Yaz dönemi bizim planlama dönemimiz. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde planlamamızı yapıyoruz, Emek Mahallesi ile ilgili çalışmamızı başlattık. Fakat hiç yok dersek de yanlış olur, bölgeye yakın liseler var. Liseler çok rahatlıkla herkesin evinin yanında olacak okullar değil. Bu okulların mesafeleri Emek Mahallesi’nden çok uzak da değil. Sınavla kazanılan okulları düşünün, Fen, Anadolu Liseleri gibi, bu okullar da kişilere uzak. Ama öğrenci tercih edip gidiyor. Önemli olan bina yapmak değil, binanın içerisinde eğitim kalitesini daha iyi bir noktaya getirmek. Onun için de bu yıl planlamaya alıyoruz Emek Mahallesi’ndeki lise çalışmasını. Bizim YKS sınavlarına baktığımızda biz Türkiye üçüncüsüyüz, LGS’de Türkiye yedincisiyiz, bunlar çok önemli başarılar. Eskişehir’deki vatandaşlarımız eğitime olan desteği çok. 

Bölgede çok fazla ortaokul var, peki onlardan bazıları da liseye dönüştürülebilir mi?

Ortaokul tipinde yapılmış bir binanın liseye dönüştürülmesi ister istemez oradaki eğitimin zorluğunu arttırır. Çünkü, o okulu ortaokula göre, ilkokula göre yapmışsınız. Ona göre hareket ediyorsunuz. Öğrenci sınıf standartları, ortaokula ve ilkokula göre sınıf standartları. Bu standardın üzerine çıkmamız gerekiyor. Onun için de her şeyin yenisi daimi iyidir. Biz öğrencilerimize inşallah yeni bir bina yapacağız o bölgede. Biz planlamamızı yaptık, o bölgede arsamız var, o arsaya yeni bir okul yapacağız. Şu an yatırım programımıza aldık, Bakanlığımıza göndereceğiz çalışmamızı. 

Eskişehir’de norm kadrodan daha fazla sayıda öğretmen, hem de öğretmen açığı bulunuyor. Norm kadro sayısı 8 Bin iken, mevcut öğretmen sayısı 9 bin. Bu çelişkinin nedeni nedir?

Şu anda iyi bir planlama yapıyoruz, yaz dönemi olduğu için. Düzenli ve güzel bir planlamamız olacak. Emekliye ayrılan öğretmenlerimiz olacak. Onların yerlerine atamalar olacak. Milli Eğitim geniş bir camia. Tüm atamalar eş durumları bizi etkiliyor. Bir hakim arkadaşımızın yanında eşi de geliyor, eşi öğretmen olabiliyor, bir polis arkadaşımızın yanında eşi de geliyor ve eşi öğretmen olabiliyor. Bu öğretmen arkadaşlarımız boş olan yerlere gelebiliyorlar. Norm kadro fazlası diyoruz, ancak biz bu yıl iki deneme sınavı yaptık. Anadolu Üniversitesi ile ortak yaptık, Anadolu Üniversitesi bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Anadolu Üniversitesine çok teşekkür ediyoruz. Bu öğretmenlerimiz boşta durmuyor, o öğretmenlerimiz ölçme değerlendirme merkezimizde soru hazırlıyorlar. Orada çalışıyorlar. Müthiş derecede yeni nesil soruları hazırlıyorlar. O öğretmenlerimizin boşta durmadığının bilgisini vermek istiyorum. Norm kadro fazlası öğretmenlerimiz her branşta yok. Sınıf öğretmenlerinde, İngilizce öğretmenlerimizde, teknoloji tasarım ve müzik öğretmenlerinde ve beden eğitimi öğretmenlerinde norm kadrosu fazlamız var, diğer branşlarda norm kadro fazlamız yok. 

Fırsat eşitliğini en iyi şekilde ortaya koydu

Liselere Giriş Sınavı sonuçlarına göre Eskişehir Türkiye genelinde yedinci oldu, sizce bu bir başarı mı?

Başarı, çünkü önümüzdeki altı ile baktığınızda, altı ilin sınava giren öğrenci sayısı ile bizim sınava giren öğrenci sayımız arasında çok büyük bir fark var. Yaklaşık bin iki yüz bir fark var. Birinci ve ikinci olan ile bakarsanız sınava giren öğrenci sayısı arasındaki farkı çok net görürsünüz. Biz bütün öğrencilerimizi sınava aldık bu bizim için çok önemliydi, fırsat eşitliğini en iyi şekilde ortaya koyduk. Bu başarı bizim başarımız değil, bu başarı öğretmenlerimizin, öğrencilerimizle ilgilenen velilerimizin başarısı. Okul müdür ve müdür yardımcılarımızın başarısıdır. Biz onlara sadece şunu söyledik, siz ne yaparsanız yapın arkanızdayız, eğitim öğretim alanında her konuda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız dedik ve bunu başardılar. Bu yıl yedinciyiz inşallah seneye birinci oluruz. 

Her konu bizi ilgilendiriyor, eğitim de herkesi ilgilendiriyor

Öğrencilerin kültürel değerlere bakış açısı nasıl şehrimizde, bu konuda Anadolu Üniversitesi ile ‘Kültürel Mirasları Koruma Protokolü’de imzaladınız. Bu protokolü biraz açar mısınız?

Anadolu Üniversitesi ile yapmış olduğumuz protokol kültürel mirasımızın geleceğe taşınmasına yönelik. Türk Dünyası Kültür Başkenti olduk ve ilimizden öğrenciler yurt dışına gitti. Yurt dışında Türk medeniyetinin ve kültürünün dışarıda da yaşandığını gördük. Bu kültür ile çocuklarımızın daha iyi yoğrulabilmesi için Anadolu Üniversitesi ile bir çalışmamız var. Yine Anadolu Üniversitesi’nin Eskişehir’de eğitim neredeydi nereye geldi, bununla ilgili bir müze çalışması var. Tüm bunlara doneleri sağlayacak olan bizleriz. Onlar da sağ olsunlar bu konuda ellerin taşın altına koyuyorlar bize her türlü desteği veriyorlar. Milli Eğitimi tek başına bir kurum olarak göremezsiniz. Milli Eğitimin üniversitelerle işbirliği gerekiyor, farklı kurum müdürlükleri ile bir arada olması gerekiyor. Çünkü her konu bizi ilgilendiriyor, eğitimde herkesi ilgilendiriyor. Onun için de bütün kurumlarla işbirliği içerisindeyiz. Osmangazi Üniversitesi ile de bir çalışmamız olacak, farklı projelerde. Tüm bu çalışmalarla beraber Eskişehir eğitimde bir marka vilayet haline gelir. 

1960 Anayasası ile 2020’yi yönetemezsiniz

Milli Eğitim Bakanının stratejilerini nasıl değerlendiriyorsunuz, eğitimle ilgili birçok yeni uygulama gündemde? Eğitim sisteminin bu kadar sık değiştirilmesi doğrumu sizce?

Eğitimde her zaman yeniliğe gitmek gerekiyor. Her yıl eğitim sistemi değişiyor evet, standart bir eğitim sistemi ile gidemezsiniz. 1960 Anayasası ile 2020’yi yönetemezsiniz. 1960’ın müfredatı ile şu andaki okullarımızda eğitim veremezsiniz. Çünkü o dönemin çocukları çok farklıydı, bu dönemin çocukları çok farklı. Artık aynı dili konuşamıyoruz çocuklarımızla teknoloji konuşuyor. Selamları bile ayrı. Birbirleri ile bir mesaj ile bir araya gelme imkanları var. Örgütlenmeleri çok farklı, beraber oyun oynamaları çok farklı ve düşünceleri çok farklı bu çocukların. Müfredatında bu konuda muhakkak değişmesi gerekiyor. Yeni atılımların olması gerekiyor. Bu çocukların öğrendiklerini uygulayabilecekleri okullarda alanların olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda teknoloji tasarım atölyeleri başlattı. Biz bazı okullarda bunun yapımına başladık. Yine devam edeceğiz. En taşradaki okulumuzdan başlıyoruz yapmaya. Oradaki çocuklarımızın rahatlıkla hareket edebileceği, öğrendiklerini uygulayabileceği alanlar ortaya koymaya çalışıyoruz. Daha güzel şeyler olacak ben buna inanıyorum. Bakanlığımızın şu anki eğitim politikası tüm kurumlarla beraber hareket etme özelliğini ortaya koyuyor. Birçok kurumla anlaşma yapıldı ve eğitimle alakalı çalışmalar yapılıyor. Bakanlığımız tek başına bir bakanlık değil, değişen dünyayı çok rahat bir şekilde takip etmeye çalışıyor. Değişen dünyaya göre de eğitim sisteminde yapılması gereken değişiklikleri yapıyor, yenilikleri getirmeye çalışıyor.

Kişisel verilerin korunması çok önemli

Teknoloji ve sosyal medya eğitimi nasıl etkiliyor?

Teknoloji eğitimi iyi de etkiliyor, kötü de etkiliyor. Önemli olan iyi kullanabilmek. Artık kimsenin cebinde cep telefonu yok diyemeyiz, herkeste var cep telefonu. Bunun yanında iletişim çok rahat. Haber çok hızlı yayılıyor. Böyle bir özellik var. Teknoloji sizi de, gazetecileri de etkiliyor. Artık eline kağıdı alıp kimse okumuyor, internet gazeteciliğine yönelim oldu, onlar okunmaya başladı. En çok da kişisel verilerin korunması çok önemli. Öğrencilerimizin kişisel verilerin korunup ona göre sosyal medyalarda bazı şeyleri yapmaları gerekiyor. Herkesin sosyal medya hesabı var ancak bu sosyal medyayı nasıl kullanacağını bilmeyenler var. Sosyal medyada çok önemli şeyler, görüşler paylaşılıyor. Çok verimli hale gelebilir ama bir de farklı alanlarda toplumun kültürel yapısını bozan, topumu rencide eden konularda da sosyal medya devreye girdiği zaman insanlar da, toplum da rencide oluyor. Bunun da önüne geçilmesi lazım. Anadolu Üniversitesi ile bir çalışmamız var bu konu ile ilgili. Siber zorbalıkla ilgili. Öğretmen arkadaşlarımıza bu konuda seminer verildi. Orada birçok şey tartışıldı. Lokal bilgilendirme ve çalışmalar yapacağız. Toplumda bilinçli kullanımı sağlamaya çalışacağız. Biz öğrencimize ne kadar çok bilgiyi verirse verelim aile çok büyük bir etken, ailenin de öğrenmesi gereken şeyler var. Sadece öğrenci üzerinden yürümüyoruz. Sadece öğrenci bazlı değil aile bazlı da çalışmalarımız olacak. 

Kapımız herkese açık

Eskişehir’de eğitim sendikaları çok etkin, söylemleri, eylemleri ses getiriyor, sizin eğitim sendikalarına bakışınız nedir?

Çok rahat bir şekilde kendileri beni arayabiliyor, görüşebiliyoruz. Bütün sendikalara bizim kapımız açık. Bizim iki alanda gözümüz kulağımız var, birincisi basın. Basın, bizim eksiğimizi gördüğü zaman bize iletiyor. Diğeri sendikalar. Sendikalar lokal anlamda hem öğretmenlerimizin şikayet ve düşüncelerini bizlere iletiyorlar hem de, genel uygulamalar açısından onlarla alakalı bizlerle rahatlıkla paylaşabiliyorlar. Sendikalarda başkanlık yapanların hepsi bizim arkadaşımız. Hiçbiri ile alakalı bu bizi temsil etmiyor deme yetkimiz yok, hepsi öğretmenlerimizi temsil ediyor. Bir tane üyesi olan bir sendika bile olsa o öğretmeni temsil ettiği için bizim için değerli. Bizim sivil topluma bakış açımız bu şekilde. Onlar da çok rahat bir şekilde geliyorlar, ben onları ziyaret ediyorum. Beraberce daha iyi noktaya getireceğimize inanıyorum. Eğitim sadece tek başına milli eğitimden oluşan bir kurum değildir. Üniversitesiyle, sendikasıyla, basınıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile başımızda bulunan Cumhurbaşkanımızı temsil eden Sayın Valimizle beraber çalışmalar yapıyoruz, herkesi de dinliyoruz. Herkes buraya rahat bir şekilde gelebilir, derdini anlatabilir, biz de dinleriz sorunları çözmeye çalışırız.

Son olarak Eskişehir Ekspres okurlarına ne söylemek istersiniz?

Eskişehir Ekspres marka olmaya başladı, çok da hoşumuza gidiyor bu. Basında rekabet her zaman iyidir, daha iyiyi, daha güzeli, eksiği veya fazlayı görme açısından… Ben inanıyorum ki, Eskişehir Ekspres ilimiz basın camiasına çok güzel insanlar kazandıracak. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısından...