ÖZEL NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES

Hazırlanan rapora göre 2017 yılı büyüme açısından iyi geçti. Yüzde 5’li seviyelerde başlayan ivmelenme üçüncü çeyrek ile birlikte, yüzde 11 seviyesinin üzerine taşındı ve yıl yüzde 7’nin üzerinde performans ile tamamlanmış oldu.  2018 için beklentiler yüzde 4-5 aralığında dengelenmenin ön plana çıkması şeklinde olurken, tarım-sanayi-inşaat ve hizmetler gibi dört ana sektörün tamamı yıl genelinde olumlu seyretti. 

Tarım ve sanayideki toparlanma dikkat çekti

Rapora göre tarım ve sanayi sektörlerinde bir büyüme söz konusu. Tarım ve sanayideki toparlanma dikkat çekti. Son çeyrekte sanayi büyümesi (yıldan yıla) yüzde 8.8 olurken, imalat sanayi değişimi yüzde 8.2 seviyesinde gerçekleşti.  Sanayi performansı 2016’nın üçüncü çeyreğindeki yüzde 1.8’lik gerilemeden bu yana pozitif yönde seyrediyor. Yatırım harcamalarındaki düşüş 2017’de toparlanma gösterdi ve azalış yönlü trendin üzerinde kalınması ve yeniden artıya dönüş gelecek açısından umutlu olunmasına katkı sağlıyor. Ekonomideki büyüme hızının yakın dönem ortalamalarının üzerine çıktığı yıl içerisinde ödemeler dengesi cephesinde verilen açıkta da genişleme gözlendi.

Yapılan araştırma, yatırımcıların yeni fırsatları keşfetmeleri ve yatırımlar önündeki tehditleri de ortaya koyuyor. Buna göre Eskişehir için zayıf-güçlü yönler ile fırsat ve tehditler şu şekilde;

ZAYIF YÖNLER: Üniversitelerde teknik bölüm eksikliği ve niş sektörlerde yönetim kadrosunun şehir dışından gelmesi. Aile şirketlerinin fazlalığı ve kurumsallaşmanın az olması.  Şehrin sanayi yatırım teşvikleri kapsamında olmaması.  Kırsal nüfusun yüzde 10 gibi düşük seviyede kalması.

GÜÇLÜ YÖNLER: Yatırım ve işletme maliyetlerinin uygun olması, büyük pazarlara ve Gemlik limanına yakınlık. Üniversiteler ile niş sektörler arasındaki işbirliği.  Güçlü ana sanayi ve tecrübeli yan sanayi. Niş sektörlerde know-how. Başka şehirlerdeki Şeker Fabrikalarının Eskişehir çiftçisine sözleşmeli ekim yaptırması.

FIRSATLAR: Savunma ve Havacılık Sanayi üretiminde şehrin öncelikli bölge oluşu.  Raylı sistemlerde ana sanayi merkezi olma potansiyeli. Belirtilen niş sektörlerin yan sanayi konusunda gelişime açık olması. Türkiye’deki 5 Besi OSB’den birinin şehirde kuruluyor olması.  Sosyo-kültürel hayatın hareketliliğine bağlı yüksek harcama eğilimi. Jeo-termal kaynaklar sayesinde seracılık potansiyelinin yüksek olması. 1,5 milyar ton linyit rezervi bulunmuş olup 2005’ten bu yana Türkiye’de bulunan en büyük kömür rezervidir.

TEHDİTLER: Yan sanayi üretimlerinde firma konsantrasyonu. Çevre illerin teşvikler kapsamında olması.

Eskişehir’de ne üretiliyor?

Türkiye’deki, 

  • Uçak Motoru üretiminin %100’ü
  • Dizel Lokomotif üretiminin %100’ü
  • Buzdolabı Motoru (kompresör) üretiminin %100’ü
  • Buzdolabı üretiminin %65’i
  • Kriko üretiminin %70’i
  • Kamyon üretiminin %20’si
  • Çamaşır Kurutma Makinesi üretiminin %50’si
  • Bisküvi, kek, kraker üretiminin %30’u
  • Kiremit üretiminin %30’u
  • UHT işlenmiş paketlenmiş süt üretiminin %20’si
  • Eskişehir’de gerçekleştirilmektedir.

YARIN: Eskişehir Havacılık sanayi, raylı sistemler, turizm ve Sanayi Odası üyesi firmaların hacimsel analizi ise yarın sizlerle olacak.