CHP İl Başkanı Rabia Akman, yerel seçimler ve çalışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak kapımız herkese açık. CHP çatısı altında birlik ve beraberliğimizi koruyarak herkesin yerel yönetimler seçimlerinde can hıraş sahada olmasını istiyorum. Bizler güçlüyüz Eskişehir’de ve bizim herkese ihtiyacımız var” diye konuştu. 

Yerel seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor, Eskişehirlilerin sizden talepleri ne yönde?

Sosyal ve çağdaş belediyecilik uygulamaları konusunda önder öncü bir kentte yaşıyoruz. Anadolu’nun ortasında nazar boncuğu gibi duruyor gerçekten. Fakat bizim yerel yönetimlerde daha da güçlenmemiz gerekiyor. Şu an beş tane CHP’nin belediye başkanı var, fakat bizim merkez dahil olmak üzere on dört tane daha ilçemiz var.  Bizim iddiamız kırsalda da bu sosyal belediyecilik uygulamalarını hayata geçirmek, bu uygulamalarla o yöre halkını buluşturmak için o bölgelerde de seçimi kazanmak. Genel seçimden sonraki süreçte tüm ilçe başkanları ile üç kez toplantı yaptık. Her hafta mutlaka bir ilçe ziyareti yapıyoruz hem örgütle hem de vatandaşları ziyaret edip istekleri dinliyoruz. Ve bu istekler doğrultusunda hareket ediyoruz. Kırsalda en büyük istek hizmet, yolu, çeşmesi yapılmış mı, alt yapı sorunları giderilmiş mi, kırsaldaki halk bununla ilgileniyor. Biz de buralardaki tüm talepleri iletiyoruz. 

CHP İl örgütü olarak mevcut vekiller ve belediye başkanları ile uyumlu bir şekilde çalışabiliyor musunuz?

Bunu çok güçlü bir şekilde sağladığımızı düşünüyorum. Genel merkez nezdinde yapılan bir uygulama var ve milletvekillerine bazı görevlendirmeler yapıldı. Vekillerimizin Eskişehir dışında sorumlu olduğu iller var. Jale Hanım Samsun Utku Bey de Mardin’de sorumlu. Onlarla beraber programlarımızı elimizden geldiği kadar yürütmeye çalışıyoruz. Onun dışında zaten il koordinasyon kurduk mevcut belediyelerimizle. Odunpazarı Tepebaşı Büyükşehir ile birlikte hareket ediyoruz ve güçlü bir koordinasyonumuz var. 

Saha çalışmalarınızda mevcut belediye başkanları ile ilgili görüşler ne yönde?

Üç belediye başkanımız ve İshak Başkan, Erdal Başkan vatandaşlarımız memnunlar. Geçen hafta Han’da idik. Ve orada gördük ki Türkiye aslında Han’ı kazandı bana göre. Orada yapılan çalışmalar, yolu olmayan unutulmaz bir ilçeyi şu an bir yıldıza dönüştürdü Erdal Başkan. Saha çalışmalarımız nezdinde mevcut belediye başkanlarımızdan memnuniyeti ben alıyorum sürekli. Herkes şu an mevcut belediye başkanlarımızdan memnun. Tabi ki aksaklıklar olabilir neticede eleştiriler mutlaka olacaktır önemli olan ideal doğru belediyecilik uygulamalarında herkesin taleplerinin karşılık bulması ve herkesin memnun olması.

'Cumhuriyet Halk Partisi Mücadeleye Devam Ekibi' grubunun açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kılıçdaroğlu’nun Eskişehir ziyaretinde sadece belediye temsilcileri ile görüştüğü ve CHP il örgütü ile görüşmediği söylemleri ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Cumhuriyet Halk Partisi olarak kapımız herkese açık. Biz gerek genel seçimlerde gerek yerel seçim dönemlerinde ana kademe ziyareti çok ağırladık. Genel başkanımızın il başkanlığına gelmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Eskişehir ziyaretinde davetli idi kendisi. Köy Enstitüleri Programı vardı. O programa davetli olarak katıldı. Kısıtlı zaman içerisinde biz de kısıtlı bir program yapmak durumunda kaldık.  Yoksa biz gerek genel başkanımızla gerek örgütten sorumlu başkan yardımcımızla gerek yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcımızla da iletişimiz oldukça güçlü. Herkesin bu konuda siyasi iddiaları var. Tüzük gereği de yapılan uygulamalar konusunda mutlaka eleştiriler olacaktır ancak önemli olan sağlıklı üye yapısı içerisinde en doğru adayların belirlenmesi. Önemli olan herkesin istediği bir adayın çıkması. Herkesin bu sürece katılmak CHP üyesi olan herkesin görüş bildirmek gibi bir hakkı var. Ancak neticede genel merkez bir yöntem belirliyor ve bu yöntemler doğrultusunda adımlar atılıyor. Ben de neticede katılımcı demokrasiyi savunan bir il başkanı olarak herkesin görüşünü önemsiyorum. Gerek sahada gerekse yönetimler nezdinde herkesi dinliyorum. Geleneksel yöntemleri uygulayarak farklı durum elde etmek söz konusu değil artık, biz daha farklı yöntemlerle kitle kazandırabileceğimiz yöntemlerle çalışıyoruz. Bu süresi en iyi şekilde yönettiğimizi düşünüyorum. CHP çatısı altında birlik ve beraberliğimizi koruyarak herkesin yerel yönetimler seçimlerinde can hıraş sahada olmasını istiyorum. Bizler güçlüyüz Eskişehir’de ve bizim herkese ihtiyacımız var. CHP’yi daha güçlü kılmak kırsalı da sosyal belediyecilikle buluşturmak için. O yüzden kapımız herkese açık. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e ‘Hocam Eskişehir size teslim’ sözü de çok konuşuldu, bu söz ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Bunun altı biraz abartıldı. Neticede Büyükşehir Belediye Başkanımız dünya nezdinde bir isim. Dolayısıyla genel başkanımız da Yılmaz Büyükerşen’in sosyal belediyecilik uygulamalarında devam etmesi yönünde bir talebi olduğunu algılayabiliriz buradan. Ama bu ifade biraz abartıldı. Bu söz yanlış algılandı. Bu konu biraz abartıldı. 

Andımız’ın yeniden okutulması gündemde bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Danıştay 8. Daire’nin Öğrenci Andı ile ilgili kararı ile ilgili olarak, “Bence çok yerinde ve doğru karar verildi. Alınan bir karar var ve Milli Eğitim’in bu kararı 30 gün içerisinde uygulamak zorunda.  Andımız bana göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Türk olduğunu ifade eden bir metin. Türklük olgusunu ülküsünü anlatır. Kimi rahatsız etti ki türküm, doğruyum, çalışkanım ifadesi. Bu metin bir Türklük bilincidir. Bu kararı dolayısıyla önemsiyoruz. Ve takipçisi olacağız. ESKİŞEHİR EKSPRES