ÖZEL Eskişehir Ekspres

2017’nin altıncı ayında başlayıp on ikinci ayında bitmesi gereken çalışmanın 2018 Mart ayına gelinmesine rağmen bitmemesi ve yaşanan süreci anlatan Oturanel, “İhaleyi aldık ve aldıktan sonra hazırlık ve çalışmalarımıza başladık. Malzemelerimizi bir ay sonra temin ettik getirdik otogara koyduk. Bu arada güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik önlemleri alırken üç yüz metrelik bir alanda çalışma yapacağız ve burası şehrin en fazla sirkülasyonlu yeri. Risk olarak çok yüksek bir bölge. Bu nedenle etap etap yapalım dedik. Burayı bir seferde kapatmayalım. Hem oradaki esnaf, vatandaş, firmalar bu işten çok mağduriyet yaşarlar dedik. Önümüzde iki bayram vardı. Yarısını yapalım diğer yarısını daha sonra yapalım dedik. Başta olur dediler. Sonra biz işe başlarken dediler ki tamamını kapatacaksınız. Tamamını kapatmak iş güvenliği açısından çok büyük bir riskti. Altından insanlar geçecek. Burada uzay çatı yıkımı, imalatı var. İnsanlar buradan geçerken bunu yapmamız sıkıntı. Ama maalesef bize kapattırdılar. Kapattıktan sonra projeleri sunduk anlaştık, imalatına başladık. Bu arada biz söküm işlerini, yıkım işlerini yapıyoruz. Temelleri kazarken baktık ki proje, mevcut bizim yapacağımız proje ile çakıştı. Bunun böyle olmayacağını söyledik ve eski projeleri istedik. Sorun şurada, dışarıya para ile çizdirdikleri projeleri alıp incelemeden kabul etmişler. Çizen firmanın da arkadaşların da sıkıntısı var. O sıkıntı da biz zannettik ki projeleri yok bu eski binanın bulamıyorlar hayır biz aradık bulduk baktık ki mevcut bina temelleri orta kısmı dışarı doğru yapılmış. Siz tabi bakmazsanız eski projeye ne olup ne bittiğine koordinat ölçüsü almazsanız bize verilen projeyle bu proje tamamen çakıştı”

İHALEYİ İPTAL EDEBİLİRDİK: Mevcut proje ile sonradan kendilerine gelen projenim çakışmasının büyük bir sorun olduğunu belirten Oturanel, “Proje çakışınca yapılması mümkün hale gelmedi. Ufak bir tadilat değil. İhalenin tamamen iptal olmasını gerektiren bir konu. Benim böyle bir hakkım vardı. Bizim normalde  o gün yapmamız gereken alın projeleri bizim de bugüne kadar yaptığımız masrafları verin siz de ihalenize yeniden çıkın dememiz lazımdı. Ama biz mağduriyet yaşanmasın bu işi nasıl çözeriz diye yaklaşık olarak belediyeyi 40-45 gün bekledik. Bunu çözün projeleri revize edin dedik. Bunu çizen firma ile irtibata geçtik. Boş arazi gibi proje çizilmiş. 

BELEDİYEDE İŞ YÜRÜMÜYOR: Proje sıkıntısının çözülmesi için defalarca dilekçe ile başvuru yaptıklarını ifade eden Oturanel, “Belediyede iş yürümüyor yazışmalarımız var. Zaman geçiyor proje getirin diye yazdık. En sonunda genel sekretere gittik ve görüştük. Kış geliyor proje ne olacak diye sorduk. Kışın açık alanda graniti nasıl döşeyeceğiz, zaman kaybediyoruz, zaman geçiyor. Bir an önce karar verin elimize onaylanmış proje verin dedik. Neden çünkü imalata başlayacağız. Belirli bir zaman yine geçti yaklaşık iki ay. Bize dediler ki proje için elli gün uzatma süresi verildi. Şimdi elimize yeni proje geldi, diğerleri çöpe atıldı. Elli günden sonra 35 gün içinde imal edeceksiniz dendi. Elli gün içerisinde temeli mi yapacağım, granit mi döşeyeceğim, uzay çatıyı mı imal ettireceğim, montajını mı yapacağım. İş programı var daha önce verilen. Temel işinden bitişine kadar 85 gün diye bir süre var. Başladık işimize yine de. Kış şartları devreye girdi. O soğukta UFO’larla çalışmaya başladık. Ben bu hava şartlarında dışarıda imalat yapılamaz diyerek işi sallamadık. İnsanlar mağdur olmasın istedik. Eksi 7 derecelerde özel yapıştırıcı malzemelerle işimize devam ettik. 

ALTI AYLIK BİR PROJEYDİ: Fen İşleri ve Ulaştırma birimi ile görüşmelerinin sonuca ulaşmadığını kaydeden Oturanel, “Bu iş yarısı yapılıp yarısı daha sonra yapılacak bir işti. Bizi orada işin tamamını yapmaya zorladılar. Bu iş çoktan biterdi. Birincisi tünelleri bana kaldırtmadılar. Araya kış koşulları girdi. Proje yanlış çıktı. Onaylı projeyi bize teslim etmelerini bekledik. Bu geçen zaman bizden kaynaklanan bir zaman değil. Oturup yanlış çizdikleri projeyi biz düzelttik. Şimdi hikaye anlatıyorlar. Beş kalem iş var, bunları ne zaman yapacağım dedim. Altı aylık bir projeydi. 2017’nin altıncı ayından on ikinci ay sonunda bitecek bir işti. Dilekçe verdim, iş günleri ile alakalı. 

MADDİ KAYBIMIZ OLDU: Yaşanan süreçte ödemelerle ilgili de sıkıntılar olduğunu ifade eden Oturanel, “Maddi kaybımız yaptığımız imalatlar çöpe gitti. Geçen zaman kaybında her şeye yüzde 25-30 arası zam geldi. Zam farkı yedik. Biz bu işe başladık bitirelim dedik sesimizi çıkarmadık. Bu iş diğer Çifteler işine de sirayet etti. Orta alanı o soğuklarda döşedik. 15 günlük işi bir ayda yapmak zorunda kaldık. Teknik olarak mecbursunuz. Zaman kaybı yaşıyorsunuz. Şimdi bunları konuşmuyorlar, zoraki yaptırmışlar bize bunun hikayesini anlatıyorlar. Kusura bakmasınlar. Biz sesimizi çıkarmadık işimizi yaptık. İki ay zaman zarfında her hangi bir hak ediş alamadık. Ama bağlantı yaptığımız firmalara cebimizden para ödedik. Bu iş için yaptığımız anlaşmaların ödemelerini yaptık. Üç ay sonra ödeme aldık biz o arada kendimiz finanse ettik her şeyi.

İŞİNİ BİTİR BEN DE İŞİMİ BİTİREYİM: Oturanel şu anda bölgede belediye tarafından bitirilmesi gereken bir çalışma olduğunu belirterek, “Mevcut peronların bulunduğu asfaltta kod farkı vardı ve belediyeden düzeltmesini istedik. Beş Aralık’da bu işe başladılar, tarih Mart hala çalışma alanımızın önünde bu çalışma bitmedi. Onlar orayı dökmeden biz oraya malzeme taşıyamıyoruz. Bu bitmeyen çalışma yüzünden işimiz durdu. Bununla ilgili dilekçem de var ve yasal ve hukuki işlem başlatacağımı yazdım. Diyorum ki işini bitir ben de işimi bitireyim. Belediyenin bitmeyen çalışması yüzünden benim işim yürümüyor bitiremiyorum. Beş Aralık’da başlayan iş hala devam ediyor. Artık diyecek lafları kalmadı, bahaneleri kalmadı.

DEMİRCİLERİN PARASINI ÖDEMEDİLER: Oturanel şöyle devam etti: Asfalt çalışması yaptıkları yerde demircilerin parasını ödememişler, geldiler demirleri bağladılar. Kim para ödemiyormuş. Ödesinler demircinin parasını. Kendi yaptıkları şeyleri bize mal ediyorlar. Bitmeyecek bir iş değil 15 güne kadar. Ama yolumuzu açmaları lazım. Başta oradaki asfaltı dökmeleri lazım. Biz baştan tamam bunu yapmıyoruz deseydik altı ay da ihale bekleyeceklerdi. Biz kimse mağdur olmasın derken bizi mağdur etmeye kalkıyorlar. Gelsinler karşımıza konuşalım, hocayı yanlış bilgilendirmekle olmuyor. Kendilerini kurtarmak için başkalarına çamur atmakla bu iş olmuyor. Hikaye anlatmasınlar kimseye.