Köksal, seçimden sonraki bir yılı değerlendirdiği açıklamasında, “Yeni dönem, ilk defa karşılaştığımız korku ile başlayan Şehir Hastanesi’ne taşınma ve Yunus Emre Devlet Hastanesi taşınması aynı süreçte oldu. Bir yıl o kadar çok hızlı geçti ki her gün hastane ile müdürlük arası mekik dokuduk” dedi. 

Köksal, sağlık çalışanları için yapılan çalışmalar ile ilgili olarak da “hasta memnuniyet oranını yüzde 25’lerden yüzde 82’lere cefakar sağlık çalışanları getirdi. fakat son dönemde sağlık çalışanlarının haklı talepleri göz ardı ediliyor. bu durum ‘mutsuz sağlık ordusu’ ve ‘mutsuz hasta profili’ oluşturabilir” dedi.

Bir yıl önce güven tazelediniz ve yeniden Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı seçildiniz, geçirdiğiniz bu bir yıllık süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir yıllık süreç, çalışana yoğun koşturma ile geçiyor her gün. Yeni dönem, ilk defa karşılaştığımız korku ile başlayan Şehir Hastanesi’ne taşınma ve Yunus Emre Devlet Hastanesi taşınması aynı süreçte oldu. Bir yıl o kadar çok hızlı geçti ki her gün hastane ile müdürlük arası mekik dokuduk. Her şeyden önce çalışanlar huzurlu bir çalışma ortamı istiyor. Türkiye’de belki de her şeye rağmen en az zararla taşınan iliz diyebiliriz. İl Sağlık Müdürlüğü ve idareciler kolay ulaşım sessiz ve yumuşak taşınma süreci için olumlu oldu. Tabi ki burada taşınma işini koordine eden 112 başhekimi ve çalışanlarını unutmamak lazım. Fakat sağlık hizmet işi, her gün on binlere hizmet eden grup çalışması yapıyoruz. ister istemez çalışanlarımız yıpranıyor. Her gün sorun oluşuyor, tabi iş sendikaya düşüyor bizde Mevlana misali ziyaretler ve sorunların tespiti ve çözümü için gece gündüz uğraşıyoruz.

Üye sayınız da çok fazla, bu kadar sendika üyesinin sorunlarını dinlemek, taleplerine cevap vermek zor oluyor mu?

Artık üye sayısının çok olması her 10 kişiden 8’inin Sağlık-Sen’li olması ildeki çalışanlarının 5000 kapısına dayanması tabi ki bizleri zorluyor.  Ama başta yönetim kurulu üyesi ilçe başkanlarımız ve çok değerli cefakar temsilcilerimiz ile gece gündüz çalışanlarımızın talepleri için çalışıyoruz ve sizlerin huzurun dada emeği geçen bütün teşkilat mensuplarına teşekkür ediyorum. Sayı olarak çokuz ama bizler sayılara, kişilere değil sistemin adaletli hakkaniyetli işlemesi adına çalışmalar yapıyoruz. Ulaşılabilir olmak önemli sendikacılık da bizler üyelerimizden gelen sorun ne olursa olsun ayrım gözetmeksizin çalışmalar yapıyoruz.

Ülkemizde sağlık alanında yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz?

Ülkemizde yapılan yatırımlar devasa büyüklükte, çok büyük tesisler yapılıyor. Ancak işletmeler kamu özel ortaklık ile planlanan yatırımlar büyük şehir hastaneleri alışık olmadığımız durumlar. Ancak ilimizde yumuşak bir geçiş yaptık. En çok unutulan ise, hasta memnuniyet oranını yüzde 25’lerden yüzde 82’lere cefakar sağlık çalışanları getirdi. Ama son dönemde sağlık çalışanlarının haklı talepleri göz ardı ediliyor. Bu ilerleyen süreçte mutsuz sağlık ordusu mutsuz hasta profili oluşturabilir. İstediğin binayı yapar son teknoloji ile donatabilirsiniz. Sağlığa sadece istatistikler üzerinden bakarsanız ilerde büyük bir çöküş olabilir. Başarıyı sağlayacak yatırımların hedefe ulaşmasını sağlayacak sağlık çalışanlarıdır unutmamak lazım. Başarı istiyorsanız önceliğiniz sağlık çalışanları olmalı. Yatırımları nihai hedefine ulaştıracak tek etmen bizleriz. 

İki büyük hastane kısa süre önce hizmete girdi, burada çalışan sağlık çalışanlarının sorunları oluyor mu, çözüm noktasında neler yapıyorsunuz?

İki büyük hastaneye belki Türkiye’de ender olan bir olayı ekip başarısı ile çok yumuşak geçiş ile tamamlandı. Şehir Hastanesi ilk başta çalışanlar için korkutucu gelse de son zamanlarda oturmaya başladı. Yunus Emre Devlet Hastanesi hizmet ettiği alan arttı ama çalışan sayısı özellikle ebe hemşire bandında değişmedi iş yükümüz artıyor ama sayımız çok fazla artmıyor. Sorunlar tabi hizmet alanları artıkça hali ile artıyor. Bizim de iş yükümüz otomatik artıyor. Sahadan gelen sorunlar için sürekli sahada olarak çalışanlarımızın taleplerini sorun tespitlerini ve çözüm önerileri için idareler ile sürekli görüşmeler yapıyoruz.

Seçim öncesi yaptığınız sağlık çalışanları ziyaretleriniz hala devam ediyor, bu ziyaretlerdeki izlenimlerinizi anlatır mısınız?

Seçim süreci çok yoğun geçti, herkes bir seçim yaparken bizler iki seçim yaptık bütün üyelerimize teşekkür ediyoruz bizlerin arkasında durdukları için. Seçimden seçime değil her gün tüm teşkilat saha çalışması yaparak seçimden seçime çalışan değil bütün süreci beraber götürüyoruz, Bize duyulan güveni asla boşa çıkarmayacağız. Bütün üyelerimiz şunu unutmasın bizler sağlık çalışanıyız ve yerimiz sağlık çalışanlarının yanıdır. Onlar huzursuz ise bize uyumak haramdır. Aldığımız emaneti sonuna kadar hakkaniyet çerçevesinde sağlık çalışanlarını mutlu olsun diye emanete sahip çıkarak çalışmaya devam edeceğiz .

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Son olarak ülkemiz zor süreçlerden geçiyor şimdiye kadar kazanımların adresi olan Sağlık-Sen yine tespit ettiği sorunların çözümü noktasında sonuna kadar mücadele edecektir. Sağlık çalışanlarının umutla beklediği 3600 bir an önce çıkmalıdır. Hiç bir kurumda kalmamış hizmetli kadrosunda çalışanlarımız memur kadrosuna bir önce geçirilmelidir. Artık tek tip 657 çatısı altında sözleşmelilerin kaldırıldığı ailelerin işi ile eşi arasında seçim yapmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Döner sermaye artık konuşmaya bile gerek yok her sağlık bakanı ilk işe oradan başlıyor ama ne hikmet ise sağlık çalışanlarının kanayan yarası dinmiyor. Adaletsiz sistem kazanç noktasında sağlık çalışanlarını eşdeğer meslek gruplarında Astsubay, öğretmen hatta, imamların bile altında maaş almaya mahkum etmiştir. Genel merkezimiz bunların çözümü noktasında en üst düzey çalışmalar yapmakta ve sorunların ortada kalmaması için mücadele vermektedir.  Bize güvenen ve üye olan bütün sağlık alışanlarına teşekkür ediyor yükümüzün ağır olduğunu biliyoruz bu bilinç ile tüm teşkilatımız, başta yönetim kurulu olmak üzere ilçe başkanlarımız temsilcilerimiz gece gündüz bir dakika boş geçirmeden sahanın sesi olmaya devam edeceğiz. Sizlere sesimiz olduğunuz için teşekkür ediyorum. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ekim sayısından...