ÖZEL HABER | NEVİN BULUT ATAK, ESKİŞEHİR EKSPRES 

Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde dün meydana gelen 5,0'lık deprem Eskişehir'de de yoğun şekilde hissedildi. Kütahya'daki depremin ardından 1. Derece Deprem Bölgesi'nde yer alan Eskişehir, risk altında mı? Kütahya depremi Eskişehir'i etkiler mi? Bu kritik soruların cevabını Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday verdi. 

Eskişehir'e 90 kilometre uzaklıkta

Ayday, 31 Ağustos 2021 Çarşamba günü Türkiye saati ile 14:04'te merkez üssü Kütahya Altıntaş olan 12 kilometde derinlikte meydana gelen 5,0 şiddetindeki depremin merkez üssünün Eskişehir’e uzaklığı 90 kilometre olduğunu ifade ederek, ana şoktan sonra 30'dan fazla artçı deprem kaydedildiğini anlattı.

Eskişehir için kritik açıklama

"Kütahya depreminin verilerinin analizinden yola çıkarak depremin normal faylanma sonucunda açığa çıkan enerji sonucu ile oluştuğu sanılmaktadır. Altıntaş yerleşim yerinin güneyinde ve güney batısında Gediz Fayı yer almaktadır. Depremin yaşandığı bölgede belirgin bir fay sistemi bugüne kadar tanımlanmamıştır" diyen Ayday şöyle konuştu;

"Bu büyüklükte bir depremin Eskişehir’i etkilemesi ve yıkım yapması beklenmez. Fakat Eskişehir’i etkilemesi düşünülen fay sistemleri Eskişehir fay zonu ve Gediz fay zonunun ise, 6.4 ile 7.2 büyüklüğünde deprem enerjisi oluşturma olasılığı yüksektir. Bu büyüklükte depremler Eskişehir’de can ve mal kaybına neden olabilirler. Bu nedenle Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bu konuda sorumluları bir kez daha uyarıyoruz" dedi.