Bayram geldi.

O kadar uzun zaman pandemi  ile mücadele ettik ki, gerçek bir bayram yapmak tüm insanlığın hakkı diye düşünüyorum.

Umarım bu bayram hiç kimse acı çekmez, herkes sevdikleriyle mutlu bir bayram geçirir.

Pandeminin etkilerini normalleşme süreci ile atlatmaya çalışırken neler gördük, neler yaşandı hepsi birden geçti aklımdan. 

Bu süreci kimler mücadele ile geçirdi kimler sınıfta kaldı düşündüm…

Bu süreçte hiç atlamadan ilk aklıma gelen isimlerle başlıyorum…

Şöyle hissettim, sanki pandemi döneminde şehri onlar yönetti…

Çok da iyi yönettiler…

Bu süreçte sessiz kalan kurumlara üzgünüm ama yer veremeyeceğim…

Eskişehir’de birçok kurum kuruluş var ancak bu süreçte pandemi ile canla başla mücadele eden isimler vardı. Kararlar öyle ani alınıyordu ki, hemen uyum sağlayıp tüm tedbirleri alıyorlardı. Yanlış bir karar alındığında tepkilerini anında gösterip yol gösterici oluyorlardı. 

Bu süreçte bunu başaran herkese Eskişehir Ekspres internet sitemiz ve gazetemizde, ‘Şehre yön veren isimler’ olarak her zaman yer verdik.  

Pandemi sürecinin baş kahramanları tabi ki sağlıkçılardı. Pandemi her zaman yaşanan olağan bir durum değil. Böyle bir dönemde sağlık sektöründe çalışanların büyük bir bölümü gerçekten kahramandı. Virüs bulaşacak endişesiyle evlerinden ayrılmak zoruna kalan sağlık çalışanlarımızı hiç unutmayacağız.

Bu zorlu süreçte sahadan hiç inmeyen, alınan kararlara anında uyum sağlayıp tedbir alan isimler, hemen ilk aklıma gelenler, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer. Sanki pandemi bu isimler için yoktu, hep sahadalardı.

Her attıkları mailde diyordum hiç mi korkmuyorlar, kendi adlarına çalışacak bir sürü yardımcıları var onlar neden sahada değil de kendileri… 

Gerçekten Eskişehir için büyük şanslar bence. 

Siyasi düşünceleri bir kenara Eskişehir için mücadele ettiler. Yaptıklarını bir buçuk yıldır tek tek yayınladık… Şimdi o çok başarılı çalışmaları tek tek anlatamam ancak pandeminin gerçek savaşçıları bence bu isimlerdi.

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, bence en zor görev onundu. Eskişehir’de bu kadar tepki varken iktidara sokağa inmesi gerekti. Esnaf gezmesi dinlemesi gerekti. Hem de Eskişehir gibi bir yerde, CHP’nin kalesi Eskişehir’de… İndi mi evet indi. Esnafla görüştü, kendisine de gelmemiş midir tepkiler gelmiştir muhakkak ancak yine de sahadaydı.

CHP İl Başkanı Recep Taşel, seçildi. O zaman görmüştüm kendisini. Sonra yok görmedim hiç. Eskişehir gibi CHP seçmeninin fazla olduğu bir kentte CHP İl Başkanı’nın daha aktif olması gerekmez mi? Bilemedim. Vardır bir sebebi…  Basın kuruluşları ile bir araya gelip pandemi döneminde yaptıklarını anlatsa mesela neler anlatırdı. Aklıma bir şey gelmedi. 

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu, inanın bir şeyler yapsa da yayınlasak. Tek derdi Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç… Tamam tabi ki muhalefet yapılacak da ‘siz ne yaptınız’ demezler mi? Seçim zamanı bunlardan hiç bahsetmiyordunuz demezler mi? Diyorlar, hem de kendi partilileri diyor… Neyse seçime az kaldı, belki önümüzdeki seçim eleştirirler rakiplerini…

AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar. Sakin ve disiplinli biri olarak tanıyorum kendisini. Avukat, çok yoğun. Acar deyince aklıma ‘kreş’ geliyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile ilgili her açıklamasında söz verilen kreşlerin yapılmadığından bahsediyor. Tamam ama öyle zor günler geçirdik ki, hiç mi vaktiniz olmadı. Ben de Odunpazarı bölgesinde yaşıyorum. Bir gün arasaydınız, bölgeyi birlikte bir gezseydik dinleseydik vatandaşı… Olmadı tabi… Yapılmalıydı bunlar, yapılmadı…

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, asla kişisel tartışmalara girmeyen sadece yaptıkları ile gündem olmayı başaran bir isim. Bir kişi kendisine tepki verdiği zaman asla çıkıp cevap vermez. En çok da Büyükşehir hedefi ile eleştirilir. Ancak bir insan hedefi bu diye eleştirilemez. Sadece bunun için eleştiriliyorsa hiç yanlışı yoktur demektir. Pandemi döneminde de böyle yaptı sadece işine baktı. Ayrıca Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte hayata geçirdikleri Engelliler Montaj Atölyesi Projesi mükemmel bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

İYİ Parti deyince aklıma Mehmet Ektaş geliyor. Çok saygılı bir kişi. Sadece basına karşı öyle olduğunu düşünmüyorum. Bu süreçte gayet başarılıydı diye düşünüyorum.

Saadet Partisi Eskişehir’de çizgisini bozmayan, açıklamalarında Eskişehir çıkarlarını koruyan basına saygılı ender partilerden. Bu süreçte ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum.

Büyük Birlik Partisi deyince aklıma İbrahim Destici geliyor. Eğer Eskişehir’e bir şey yapılacaksa ve kendisinin bir çivisi dahi olacaksa adım atmaya her zaman hazır bir isim. Yeter ki Eskişehir için bir çalışma olsun adıma her zaman hazır. Pandemi döneminde de bir esnaf olarak partisi adına yararlı işlere imza attığını gördüm ...

Bir buçuk yıldır özel günlerde kelimesine bile dokunmadan hazır bültenleri atanlara ne diyeyim ben şimdi burada. Yazık… 

İnanın sürekli Eskişehir sokaklarındayım. Esnafı, ev hanımını, iş adamını, temizlik işçisini, ses sanatçısını hepsini dinliyorum. Onların dediklerini yazsam… Olmaz. 

İnsanlar sizi seçiyor, makam veriyor. Kendilerini temsil etmenizi bekliyor. Pandemi beklenmeyen bir durumdu ve tabi ki bu günler geçecek. Acı bir anı olarak kalacak. Ancak bu sürecin savaşçıları unutulmayacak. Tabi bir de sınıfta kalanları…