Eskişehir'in sevilen isimlerinden Sivrihisar Eğitim ve Kültür Vakfı (SEV) Başkanı Naci Şakar, koronavirüse yenik düştü. Son röportajını Eskişehir Ekspres'e veren Şakar, Eskişehir’in Ankara’ya açılan kapısı Sivrihisar’ı anlatmış, ilçede göçün istihdam sorunları nedeniyle önlenemediğini ifade etmiş ve zengin bir tarihe sahip olan ilçenin turizm alanında yatırım alması gerektiğini ifade etmişti. 

 İşte, hayata veda eden Naci Şakar'ın Eskişehir Ekspres'e verdiği o röportaj; 

Eskişehir’in Ankara’ya açılan kapısı Sivrihisar’ı anlatan SEV Başkanı Naci Şakar, ilçede göçün istihdam sorunları nedeniyle önlenemediğini ifade etti. Şakar, zengin bir tarihe sahip olan ilçenin turizm alanında yatırım alması gerektiğinin de altını çizdi.

Başkanım vakfın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

1991 Eskişehir’de kurulan vakfımızın amacı, hemşehriler arasında birlik ve beraberlik ile, her alanda Sivrihisar’ın tanınması ve çıtasının yükselmesini sağlamaktır. Bilindiği gibi şehrimizde yaşayan binlerce Sivrihisarlı pek çok alanda şehrimizi temsil etmekte olup, özellikle sanayi ve ticaret konularında değerli hizmetler vermekteler.

Sivrihisar ezelden buyana eğitime verdiği önemle tanınır. Bunu da coğrafyasında yetiştirdiği ünlü isimlerle de ispatlamıştır. Şu anda şehrimiz ve yöresinde eğitimle ilgili tüm sorunları çözmüş örnek bir yerleşim yeridir. Vakfımız kuruluşundan hemen sonra 1992-1993 eğitim yılında Sivrihisar’da SEV Anadolu Lisesini hizmete sunmuştur. Aradan geçen süre içerisinde okulumuzun fiziki yetersizliği nedeniyle yeni bir okul yapımı için harekete geçilmiştir. Hayır sahibi vakfımız kurucularından Muzaffer Demir’in katkılarıyla, 15 derslikli okulumuzun temeli 14 Haziran 2005’te atıldı. Çok kısa bir sürede 20 Eylül 2006 tarihinde eğitim hizmetine yeni binasında başlamıştır. Okulumuzun ihtiyacı olan öğrenci yurdu yine vakfımız kurucularından Atışkan Ailesi’nin girişimiyle 400 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdumuz 13 Ağustos 2008’de hizmete girmiştir.

2000-2001 yılından bu yana devam etmekte olan başarılı üniversite öğrencilerine ödenmekte olan karşılıksız burs yardımında şimdiye kadar bin 572 öğrencimiz yararlanmıştır. Bu imkanı sağlayan hayır sahiplerine şükranlarımızı sunarız.  Vakfımız özellikle Sivrihisar’daki tüm okulların ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gereken hassasiyeti göstermektedir. 2019 yılında Sivrihisar merkez ve çevresindeki 5 okulun kütüphane ve kitap zenginliğini sağlamış kamuoyunda kitap yardım kampanyamız halen sürdürülmektedir. Bu konuda duyarlı olan dostlarımızı kutlarız. 

Tarih süresince pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapan Sivrihisar 2400 yıllık geçmişinde Etiler, Lidyalılar, Firigler, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapan Sivrihisar yine tarih süresince 8 isimle anılması önemli bir kazançtır. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde belde adeta medreseler şehri olarak tanınmakta mevcut yedi medresenin varlığı ve burada yetişen pek çoğu dünyaca ünlü alim, ulema, bilgin ve devlet insanının yetişmesi onuruna ulaşmıştır. Sivrihisar, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey Çelebi, Şeyh Seyyid Osman Afif Efendi gibi çok değerli isimlerin yetişmesini sağlamıştır. Sivrihisar Ana Kraliçe Kybele ve oğlu Kral Midas’ın yaşadığı coğrafyada günümüze kadar geçen sürede her kavim ve ulustan aldığı kültür zenginliğini günümüzde de tanıtma ve yaşatmanın gayreti içindedir.

Sivrihisar’a yeteri kadar yatırım yapıldığını düşünüyor musunuz?

Uzun süredir sürekli göç veren bir ilçedir Sivrihisar. Nedeni ise ilçede özellikle gençleri istihdam edecek iş alanlarının olmaması kaldı ki; Sivrihisar tarım, hayvancılık, maden zenginliği bakımından örnek durumdadır, ancak bu alanlarda ciddi yatırım yapılmaması ürünleri değerlendirecek tesislerin olmaması göç nedeninin olgularıdır. Sivrihisar sadece turizme dönük tanıtım konusunda genel ve yerel yönetimlerinin rehberliğinde ciddi yatırımlar yapması halinde, yurt içi ve yurt dışı tanınırlığını değerlendirmesi konusunda ciddi girişimlerde bulunulması ilçenin gelişmesi ve zenginleşmesi için önemli bir değerdir.Son dönemde Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapı tesislerinin yapımına başlanmıştır. Dileğimiz bir an önce gereken yatırımların yapılması konusu bizleri ümitlendirmektedir. Sivrihisar ulaşım imkanları bakımından ciddi bir şansa sahiptir. Anadolu’yu Ege ve Akdeniz’e bağlayan devlet yolunun kesiştiği noktada olması önemli bir şanstır.

Sivrihisar’ın tarihini okuyucularımıza kısaca anlatır mısınız?

Bir yerleşim yerinin 2 bin 400 yıllık geçmişi olursa, coğrafyasında, pek çok ulusun yaşam süresince bıraktıkları tarih ve kültür vardır. Bu değerlerin pek çoğu günümüze kadar gelebilmiş bizler de bu kıymetlerimizi hem yaşatmak hem de tanıtma konusunda ciddi çalışma ve girişimlerimizi sürdürmekteyiz. Tarih ve kültürel zenginliklerde pek çok eser ve kalıtlar bakımından kendimizi şanslı olarak değerlendiriyoruz. Friglerin Anadolu’daki başkenti Pessinus ve Ana Kraliçe Kybele’nin yaşam kenti gerek Kybele gerekse Pessinus’la ilgili kalıtlar canlı bir şekilde günümüze yaşatabilme gururunu taşıyoruz. Kral Midas’ın yazlık kenti ve at yetiştirdiği vadinin Sivrihisar bölgesindedir. Selçuklu döneminde Sivrihisar adeta altın çağını yaşamıştır. Uç beyliği konumundaki kentte 14 medresenin varlığı ve buralarda yetişen değerlerimizin Anadolu’ya yön veren insanlarımızla nedenli gururlansak hakkımızdır. Anadolu’da kubbe yapıldı ilk cami, Hamamkarahisar’da inşa edilmiştir. Yine Anadolu’da ahşap direkli en büyük Ulu Cami, Selçuklular döneminin şaheserlerindendir. Cami Unesco tarafından tescillenmiştir. 1327’de Sultan Melikşah kardeşi Sultan Şah için yaptırdığı Alemşah Kümbeti bütün ihtişamı ile ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. 

Osmanlı imparatorluğu döneminde ülkeyi yöneten padişahların en yakınlarında gördüğümüz Hızır Bey Çelebi, Aziz Mahmut Hüdai, Şeyh Seyyid Osman Afif Sivrihisari gibi pek çok alim ve ulemanın memleketi Sivrihisar’dır. Adı geçen değerlerimizin Sivrihisar’da ziyarete açık pek çok yaptıkları bulunmaktadır. 1853-1856 Kırım Savaşı sonrasında, Kafkasya’dan göç etmek zorunda kalan, 4 bin 177 kişi-360 hane Ermeniler, Sultan Abdülmecid döneminde Sivrihisar’a yerleştirilmiştir. Özellikle altın işlemeciliği ve yapı sanatında pek çok değerli eserler Ermeniler tarafından bizlere miras kalmıştır. Günümüzde Anadolu’nun en büyük kiliselerinden halka açık hamam ziyaretçiler tarafından beğeniyle izlenmektedir.

İlçeyi gelip görmek isteyenlere tavsiyeleriniz ne olur?

2400 yıllık geçmişe sahip ilçemizde, her dönemin kalıntılarını görmek mümkündür. İlçedeki tarihi zenginlikleri, görmek için belediyemiz size araç ve rehber verebilir. Cumhuriyet öncesi görülmesi gereken zenginliklerimiz başta inanç turizmi bakımından Ulu Cami, Hoşkadem, Balaban, Aziz Mahmut Hüdai, Şeyh Baba Yusuf camileri yanında, Alemşah Kümbeti, Ermeni Kilisesi ve Hamamı ile 1883 yapımı saat kulemiz, başlıca görülecek mekanlardır.

Osmanlı imparatorluğu, ikinci  Viyana kuşatması olan 1683’den sonra sürekli savaş ve toprak kayıplarına uğramış, sonuçta 1. Dünya Savaşı’nda yenik sayılmasıyla ülke istilacı güçler tarafından paylaşılmaya başlanmıştır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan kurtuluş girişimleri,4 Ekim 1919’da ki Sivas Kongresi’nde alınan karar doğrultusunda, Anadolu’da ilk olarak 17 Ekim 1919 günü Sivrihisar’da Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Cemiyet, daha sonra istila edilen Maraş, Urfa ve Antep’e gereken yardımları ulaştırılmasını sağlanmıştır. Yunanlıların Anadolu’yu istila için yaptığı girişimlerden sonra, Sivrihisar 14 Ağustos 1921 günü Yunanlılar tarafından istila edilmiştir. 23-Ağustos 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Savaşı sonrasında, 20 Eylül 1921’de şanlı ordumuz tarafından istiladan kurtarılmıştır. 238 yıl sonra kazanılan zafer sonrası İngiltere, Fransa ve İtalya ateşkes görüşmesi talebinde bulunmuştur. Bu teklif ile Ankara dışında ilk kez TBMM üyeleri 24-25 Mart 1922’de Sivrihisar’da Zaim Ağa konağında toplanırlar. Atatürk ve kabine üyeleri aldıkları karar istila güçleri Anadolu’yu terk etmedikleri sürece ateşkes görüşmeleri yapılmayacaktır kararı çıkmıştır. Kurtuluş Savaşı süresince kahraman ve fedakar Sivrihisar halkı tüm imkan ve yokluklara rağmen, kahraman ordumuzu her alanda desteklemiş aralarında topladıkları 4 bin lira 27 Eylül 1921’de bir uçak alıp ordumuza armağan etmişlerdir. Aynı halk 1927’de 35 bin lira karşılığı ikinci uçağı alıp ordumuza armağan edilmiştir. 24-25 Mart 1922 tarihinde, Ankara dışında TBMM yapıldığı toplantının mekanı olan  Zaim Ağa Konağı o tarihteki objelerle donatılmıştır. Konağın görülmesi her an mümkündür. İlçeye hakim bir kayalıktan tüm ilçe ve tabiatın saat kulesindeki seyir terasından görülmesi büyük kazançtır. İlçeyi yay gibi kucaklayan granit kaya yapısı UNESCO tarafından koruma ve tanıtma girişimlerimiz devam etmektedir. İlçeye 10 kilometre uzaklıktaki Ballıhisar köyünde, Frig şehri, Ana Kraliçe Kybele’nin yaşadığı Pessinus kentinin harabelerini görmek mümkündür. Yine Ankara yolu üzerindeki kayalık alanda, Kral Midas’ın at yetiştirdiği vadi görülmeye değer yerlerdendir.

Gençler ilçenin değerlerine sahip çıkıyor mu sizce?

Başta okullarımızda ve vakfımız gibi STK’lar tarih ve medeniyetler şehri Sivrihisar’ımızın tanınması konusunda ciddi çalışmalar sergilemekteler. Geçmişini ve tarihini tanıma konusundaki gayretlerinden dolayı gençliğimizi kutluyoruz. Biz SEV olarak, sadece şehrimiz ve yöremizle kalmayıp ülke genelinde ve yurt dışındaki ilgililerle sürekli temas ve iş birliği içindeyiz. Sivrihisar tüm bu gayret ile tanınmaya değer konumdadır. Yine bu konuda sizler gibi basın örgütlerinin bizlerin yanında olmaları ciddi bir şanstır. Vakfımız, Sivrihisar’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında ünlü gastronomi ürünleriyle de tüm halkımızı tanıştırmaktan onur duyacaktır. 

Kaynak: Nevin Bulut Atak | eskisehirekspres.net