Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel, Eskişehir'de meydana gelen depremin artçı bir deprem olmadığını, bağımsız bir deprem.okduğunu söyledi.

eskisehirekspres.net için değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Altunel, "Bu tür küçük ölçekli depremlerin, bölgede yaşayan vatandaşlar için hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Avantajları; bu tür küçük depremler, fayın üzerinde bir hareket olduğunu gösteriyor ve bölgedeki idareciler için bir uyarı niteliğindedir. Yani, burada deprem üreten bir kaynak var ve bir an önce gerekli önlemlerinizi alın demek istiyorlar. Dezavantajları ise,  fay üzerindeki bu tür hareketlenmeler, normal süresi içinde olması gereken büyük depremlerin oluş zamanını öne çekerler" dedi. 

Eskişehir Tepebaşı bölgesinde meydana gelen deprem artçı bir deprem mi, yoksa ana deprem miydi?

"24 Temmuz 2020 tarihinde sabaha karşı Eskişehir’de meydana gelen deprem, Eskişehir Fayı’ndaki gerilmenin açığa çıkması sonucu oluşmuş bağımsız bir depremdir, yani artçı deprem değil."

Eskişehir fay hatları aktif mi yoksa uyuyan faylar mı?

"Eskişehir Fayı, aktif bir faydır. Yaptığımız araştırmalarda bu fayın geçmiş dönemlerde daha büyük depremler ürettiğine ait jeolojik veriler görülmüştür. Kısa aralıklarla büyük deprem üreten bir fay değildir ancak Eskişehir Fayı’nın uzun aralıklarla (birkaç bin yılda bir) yıkıcı deprem üretme potansiyeli vardır. Bunun jeolojik kanıtlarını yaptığımız saha araştırmlarında görmekteyiz."

Bugün meydana gelen deprem başka bir depremin habercisi mi, yoksa enerji boşalımı mı?

"Bu büyüklükteki depremler sonuçta enerjinin açığa çıkması sonucu oluşmaktadır. Ancak, bu deprem sırasında açığa çıkan enerji, bu fay üzerinde oluşabilecek büyük bir depremin oluşmasını engelleyecek miktarda enerji boşalımına neden olmaz. Bu tür küçük ölçekli depremlerin, bölgede yaşayan vatandaşlar için hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Avantajları; bu tür küçük depremler, fayın üzerinde bir hareket olduğunu gösteriyor ve bölgedeki idareciler için bir uyarı niteliğindedir. Yani, burada deprem üreten bir kaynak var ve bir an önce gerekli önlemlerinizi alın demek istiyorlar. Dezavantajları ise,  fay üzerindeki bu tür hareketlenmeler, normal süresi içinde olması gereken büyük depremlerin oluş zamanını öne çekerler."

Kaynak: Eskişehir Ekspres