Sivrihisarlı ticaret erbabı, Desticiler Halı-Mobilya-Beyaz Eşya İşletme Sahibi İbrahim Hüsrev Destici ile ticareti ve doğup büyüdüğü Sivrihisar’ın gelişimini konuştuk. 

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1974 Sivrihisar doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi ilçemizde tamamladım. Lise ve üniversite eğitimimi ise Eskişehir ve Ankara’da tamamladım. Dokuz çocuklu memur bir ailenin sekizinci evladıyım. Diğer kardeşlerim memuriyet hayatını seçerken ben okul yıllarımda masraflarımı ve harçlığımı çıkarmak için hem okuyup hem bir şeyler alıp satmaya başladım. Bu hevesim beni okul sonrası memur olmak yerine ticaret yapmaya yöneltti. Farklı illerde halı üzerine çalıştığım oldu. 2000’li yıllardan sonra memleketime gelerek burada işimi devam ettirmek istedim. Ve şu anda hala burada işime devam ediyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Ticaretten arta kalan zamanda siyaset ve köyümüzde bağ bahçe işleri ile meşgul oluyorum. 

Sivrihisar için yeterince farkındalık oluşturulamadı

Sivrihisar’ın tarihi hakkında bilgi verir misiniz? Hiç gitmeyenler için Sivrihisar’da ne yenir, gezilecek tarihi yerler nelerdir?

Tabi ki Sivrihisar bizim için çok değerlidir. Tarihi açıdan çok zengin bir ilçedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1922 yılında Mart ayında burada bulundu ve Zaimağa Konağı’nda önemli kararlar alırlar. Bu yönüyle de çok önemli bir ilçemizdir. Eski yerleşim yeri olan ilçemizde şuan restorasyonu yapılmış tarihi bir de kilise mevcuttur. Evliya Nasreddin Hocamızın doğduğu yer ve yaşadığı şehirdir. Sivrihisar’da çok fazla ilim sahibi kişi yaşamış ve yetişmiştir. Ulu Cami bir tarihtir. Zaten Sivrihisar başlı başına bir tarihtir. İlçeye gittiğinizde buram buram tarih kokmaktadır. Ulu Cami’nin bir dönem imamlığını da dedemiz Hafız Osman yapmıştır. Sivrihisar dünyanın merkezidir demiştir Nasreddin Hocamız. İlçemizin mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaimoğlu Konağı ziyaret edilmeli. Ulu Cami’de bir namaz kılınmalıdır. Saat Kulesi’nden Sivrihisar seyredilmeli. Nefis Sivrihisar ev yemeklerinden tadılmalı. Sivrihisar’ımızın meşhur dövme sucuklarından tadılmalı ve alınmalıdır. Sivrihisar’da gerçekten bu kadar güzel gezilecek yerler vardır. Nasreddin Hocamızın doğduğu ve adını aldığı Nasreddin Hoca Mahallesi, Alemşah Türbesi, Sivrihisar Evleri insanı tarihe alıp götürüyor. Hızır bey, Nasreddin Hoca ve Yunus Emre’nin doğduğu topraklardır Sivrihisar. Tarihi kültürü çok zengin olan bir ilçedir. Lakin maalesef yeterince farkındalık oluşturulamamıştır. Sivrihisar ilçesi yıllardır göç vermiş, başta çiftçilik olmak üzere hayvancılık, sanayi, ticaret ve kültür turizminde kendi insanını, kendi topraklarında tutmayı başaramamış bir ilçemizdir. 

Sivrihisar maalesef yeteri kadar yatırım almadı

Bölgeye yeteri kadar yatırım yapıldığını düşünüyor musunuz?

Eskişehir’de en fazla köy/mahalleye sahip olan Sivrihisar ilçemizde köyler adeta boşalmış, merkez iyice azalmışdır. Sivrihisar’ın geçim kaynağı halen çiftçilik ve hayvancılık olarak öne çıkmaktadır. Halbuki bununla birlikte bu kadar tarihi bir zenginliğe sahip olan Sivrihisar ilçemiz tarih ve turizm gelirlerini de yükseltmeli, ilçeye akın akın turist çekecek adımlar atılmalıdır. Bu konuda girişimlerde bulunularak hem göç engellenmeli hatta bunu tersine çevirecek ilçeye göç alınmasını sağlayacak adımlar atılmalı ilçede yaşayan insanların gelir ve yaşam seviyeleri yükseltilmelidir. Bu potansiyel Sivrihisar’da mevcuttur. Sivrihisar ilçemiz özel ve kamu yatırımlarını yeterince almamış, üretim, sanayisi olmamış maalesef bu gelişmeleri başaramamış bir ilçemizdir. Halbuki Sivrihisar konum olarak yatırımlara çok uygun bir ilçedir. Yıllardır sanayi bölgesini aşamamış ve üretime geçirememiş durumdayız. Türkiye’nin karayolu kavşağı olmamıza rağmen halen bir modern terminali yapamamış durumdayız. Tahıl ambarıyız ancak bir un ve yem fabrikasını Sivrihisar’a kuramadık. Çok ciddi reklamları ve tanıtımını yapabildik ama bir et entegre tesisini, mezbahayı açamadık. Şifalı su kaynağı Hamamkarahisar Kaplıcaları’nın kıymetini bir türlü kavrayamadık. İnşallah birlikte bunları ve sorunları çözersek Sivrihisar çok ileriye taşınır. Büyükşehir Yasası mutlaka değişip, eski haline dönmeli. Sivrihisar’da 78 mahalle var. Kırsala köy hizmetleri, karayolları ve ilçe belediyeleri ile hizmet sağlanmalıdır. Buradaki en büyük sıkıntı da, hizmetler konusunda vatandaşın ‘yetki onda, bunda’ sözleriyle mağdur edilmesidir.

Koronavirüs tüm sektörü etkiledi

Birazda sektörden bahsedelim. Özellikle pandemi süreci sektörünüzü nasıl etkiledi anlatır mısınız?

Halı, mobilya ve beyaz eşya sektöründe yaklaşık 26 yıldır hizmet veriyorum. Eskişehir Odunpazarı ilçesi Emek Mahallesi Ertaş Caddesi üzerinde Desticiler Halı-Mobilya ve Beyaz Eşya olarak ticaretime devam ediyorum. Ticaret Odası üyesiyim. Ülkemizde belli dönemlerde ekonomik krizler yaşanmıştır. Tabi ki bu krizlerde tüm ülke olarak sıkıntılar yaşadık. Lakin bu dönemleri hep birlikte atlattık. Son dönemde de tüm dünyayı etkileyen, ciddi anlamda can kayıplarına neden olan Covid-19 koronavirüsü ile mücadele ediyoruz. Bu virüs hem yaşamı, hem sosyal ilişkileri hem de ekonomimizi ciddi anlamda etkiledi. Ülkemizde de bu salgın öldürücü hastalık, tüm kesimlerle birlikte iş dünyasını etkiledi. Ciddi bir etkisi oldu. Devletimizin ekonomik olarak esnafa, iş dünyasına, çalışanlara, hatta çalışamayanlara yönelik almış olduğu kararlar ve desteklerle bu sıkıntılar bir nebze olsun aşılmaya çalışıldı. Allah devletimize zeval vermesin. Birlik ve beraberlikten milletimizi ayırmasın. Devletimizi ve milletimizi Allah korusun. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Eylül sayısından...