Malum hava sıcaklığının eksi 10 derecenin altında olduğu günleri yaşıyoruz. Özellikle geceleri etkili olan düşük sıcaklık değerlerinin etkisi ile donma aşamasına gelen tabiat sebebi ile sokakta yaşayan can dostlarımızın hayatı bir kat daha zorlaşmış durumda.

Bundan dolayıdır ki; soğuk havaya mukavemet gösterebilmek için normaldekinden daha fazla yiyeceğe ve suya ihtiyacı olan sokak hayvanlarının beslenmesi ile dikkat edilmesi gereken unsurlar bu günlerde biraz daha önem arz etmekte. 

Peki sokak hayvanlarını beslerken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? 

Öncelikle bugün sokaklarımızda ve şehrin kırsalında olması gerekenden çok daha fazla sokak hayvanı olduğunu unutmamak gerekli. Bu bilinçle insanlar evlerinin önlerindeki uygun bir noktaya mutlaka temiz su ve gıda maddelerini koyabilecekleri tabaklar  bulundurmalı. Bu tabaklar kolay temizlenebilir malzemeden yapılmalı. İnsanlar evlerinin ve iş yerlerinin önlerindeki bu yiyecek ve su kaplarının temizliğini düzenli olarak kontrol etmeliler. Sokak hayvanlarının içmesi için önlerine koyulacak su temiz olmalı. İçerisinde her hangi bir kimyasal madde karışımı bulunmamalı.

Sokak hayvanlarına küflü yiyecek verilmemeli

Yiyecekler kesinlikle bozulmuş olmamalı. Özellikle insan gıdası olarak tüketilen yemeklerin arta kalan kısımları bu iş için kullanabilecek olmakla beraber, bu tür yiyeceklerin küflenmemiş olmasına, çok tuzlu, çok acı olmamalarına dikkat etmek gerekiyor.

Özellikle içlerinde plastik ya da çelik çatal kaşık gibi malzemelerle kürdan başta olmak üzere yabancı cisimler bulunmamalıdır.

Yiyecek ve su kaplarının kontrolleri günlük periyotlarda yapılmalıdır.

Boşalan kaplara ilaveler yapılmalı, gün içerisinde tüketilmeyen yiyecekler uzaklaştırılmalıdır. İtina ile temizlenen yiyecek ve su kaplarının ilaveleri gün içerisinde yada bir sonraki  gün yapılmalıdır. Özellikle tavuk kemiği gibi küçük kemikler yada küçükbaş hayvanların omurları beslenme adına verilirken çok dikkatli olunmalıdır.

Sokak hayvanlarını beslemek için oluşturacağımız odakların,  kalabalıktan uzak olmasını ve parklardan farklı yerlerde bulunmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle insanlardaki kist hidatik olaylarının önüne geçebilmek adına sakatat etlerinin pişirilmeden verilmemesine dikkat etmelidir.

Hayvanlara çikolata yedirilmemeli

Çikolata gofret türü şeker oranı yüksek gıdalar hayvanlara verilmemelidir. Aynı ortamı paylaştığımız sokak hayvanlarının beslenmesinde tüm hemşehrilerimizin sorumluluk bilinci ile hareket etmeleri gerekmekte. Böylelikle hem sokaktaki canlara karşı vicdani sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz hem de bizim ve ailelerimizin daha güvenli bir şekilde yaşamalarına yardımcı olmuş oluruz. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Şubat-2021 sayısından...