Eşsiz güzelliklerin yer aldığı bu şehir de gezmelere doyamayacaksınız. Yazımızı okuduktan sonra mutlaka Eskişehir`i gidip görmek isteyeceksiniz. Her ton yeşili barındıran bu şehir doğa severlerin göz bebeğidir. Türkiye`nin gezilmesi gereken güzel ve önemli şehirlerinden biridir. Eskişehir`in birbirinden güzel yerleriyle turistleri hayran bırakmaktadır. Eskişehir tarihi eserleri ve güzellikleri yıl içerisin de pek çok turiste ev sahipliği yapar. Eskişehir gidilip gezilmesi gereken güzel şehirlerimizden biridir. 

  • Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Eskişehir'de gezilecek yerlerin başında  Porsuk Çayı, Adalar Bölgesi gelmektedir. Hele ki yaz aylarında bu bölge cıvıl cıvıldır. Bu bölgede çok sayıda kafe ve lokanta vardır. Eğer bu bölgeye gelirseniz hem eşsiz manzaranın tadını çıkarabilir hem de bölgeden fazla uzaklaşmadan yemek yeme ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bot turu, gondol turu severlerin gözdesi olan Porsuk Çayı etrafında fotoğraf severleri de sık sık görebilirsiniz. Pandemi öncesi hem gece hem gündüz çok sayıda misafiri ağırlayan Adalar, şimdilerde biraz sessiz…

  • Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi hissetmek istiyorsanız, merkeze oldukça yakın tarihi Odunpazarı Evleri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sokaklara yansıyan Osmanlı döneminin ruhu, ahşap ve o dönemin dokusunu yansıtan evlerle daha da eşsiz bir hale geliyor.  Dar çıkmaz sokakları, tarihi evleri, dokusuna uygun lületaşı dükkanları ile tarihi Odunpazarı Evleri’nin olduğu bölge gezilip görülmeye değer. Bölgede Çibörek, mantı, gözleme gibi eşsiz lezzetleri de tadabilirsiniz. Yine Kurşunlu Camii ve Külliyesi, bu bölgededir ve Osmanlı döneminin önemli eserlerindendir.

  • Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Odunpazarı Bölgesi'nin tam ortasında yer alıyor diyebiliriz. Alan çok büyük olmasa da içine girdiğiniz an sizi mutlu etmeye yetecek bir havaya sahip. Burada lületaşı ustalarının eserlerine rastlayabilirsiniz. Lületaşı ile yapılmış eserleri almak isterseniz Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı tercih edebilirsiniz. 

  • Sazova Parkı

Özellikle çocukların çok sevdiği bir mekan. Sazova Parkı için bir gününüzü ayırabilirsiniz. Sazova Parkı içerisinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Sualtı Dünyası, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi mevcut. Bu yapılar öylesine büyüleyici ki özellikle çocuklar gün boyu buradan ayrılmak istemeyecektir. Burası büyükler için ise özellikle fotoğraf çektirmek için eşsiz bir mekan. Evlenen çiftler düğün fotoğrafları için Sazova Parkı’nı tercih etmektedir. 

  • Şelale Park

Şelale Park Eskişehir’i tepeden görme imkanı sunan özel yerlerden. Park ismini, içinde bulunan yapay şelaleden almaktadır. Yüksek kesimde olduğundan dolayı biraz serindir. Eğer buraya akşam saatlerinde gidecekseniz yaz bile olsa üzerinize hırka almanızı tavsiye ederiz.

  • Kent Park

Evet Eskişehir’de deniz yok ancak denizi aratmayan yapay plajı var. Bu plaj gerçek deniz kumu kullanılarak yapılmıştır. Kent Park, ailenizle gün boyu dinlenebileceğiniz manzarası harika bölgelerden biri. Çocuklar bu büyük havuzu kullanabilir, çocuklar için özel tasarlanmış oyun alanlarında vakit geçirebilir, yetişkinler ise yine kendilerine ayrılan alanlarda dinlenmenin keyfini çıkarabilir. 

  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eşsiz balmumu heykelleri bu müzede… Kimler yok ki… Bu müzenin özelliği bir gelenin mutlaka bir daha gelmek istemesi. O kadar güzel heykeller var ki o sevdiğiniz sanatçılar sanki yanınızda, sizinle konuşacak hissi veriyor. Yediden yetmişe herkes bu müzenin önünde uzun kuyruklar oluşturmaktadır. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk, siyasetçiler, sanatçıların heykelleri yer alıyor. Müzeyi gezenler bu eşsiz eseri, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in şehre bıraktığı en büyük miras olarak değerlendiriyor. 

  • Tülomsaş Devrim Arabası

Türkiye’nin ilk otomobili, Devrim... Devrim otomobili, Eskişehir’de sergilenmektedir. Eskişehir’e gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Devrim otomobili, 5 Eylül 2017'de başlayan kapsamlı bakımı sonrası camekanlı bölmeye alınarak korumaya alınmıştır. Eğer turist olarak Eskişehir’e gelmişseniz bire rehber eşliğinde Devrim Arabası’nın hikayesini mutlaka dinlemelisiniz. Hikayesi büyüleyen bir çabanın eseri olan Devrim Otomobili ile fotoğraf çektirmeyi unutmayın…

  • Alemşah Kümbeti

Selçukluların güzel sanatlarından örnek olan Alemşah kümbeti ulu caminin karşısındadır. Alemşah Kümbeti, Melikşah tarafından şehit edilmiş olan Sultanşah kardeşi için inşa ettirmiştir. Bu tarihi yapı 1328 yılında inşa edilmiştir. Bu yapı kesme taşlarla iki katlı şekilde yapılmıştır. Bu yapının alt bölümünde mumyalık bölümü adı verilen yer bulunmaktadır. Bu yapı da Selçuklular'ın genellikle kullandığı desenlere rastlanmaktadır. 

  • Solonun Mezarı

Kaya kütlesinde inşa edilmiş olan bir yapıdır. Yapılış tarihi Frigler'den de öncedir. Etrafında bulunan motifleriyle Roma döneminde de kullanılmış olan bir yapıdır. Yapının üzerinde aslan kabartmaları bulunuyor. Yapı aslan kabartmaları olduğundan dolayı da aslanlı mabet olarak da bilinmektedir.

  • Nasreddin Hoca'nın Evi

13. yüzyılda yaşamış olan Nasreddin Hoca 1208 yılında Eskişehir Sivrihisar'da dünyaya gelmiştir. Nasreddin Hoca hukuk ve din adamıdır. Nasreddin Hoca'nın evi tek katlı havlusu bulunan bir evdir. Her sene Nasreddin Hoca adına 3 ve 10 Haziran arasında Nasreddin Hoca şenlikleri yapılmaktadır.