ÖZEL HABER Nevin Bulut Atak, Eskişehir Ekspres

2020 Cumhurbaşkanlığı yıllık programlanmasında Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ, Sakarya'da kurulu TÜVASAŞ ve Sivas'taki TÜDEMSAŞ'ın TCDD ortaklığında tek çatı altında birleştirilmesi projesi gündeme bomba gibi düştü. Üç kurumun birleştirilmesi ile tek bir merkezden yönetilerek raylı taşımacılıkla ilgili ürünlerin birbirlerine özellikle teknoloji alanında her türlü desteği sağlamaları amaçlanıyor. Ancak TÜLOMSAŞ, TÜDAMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın birleştirilmesinin olumsuz etkiler doğuracağı da ifade ediliyor. Konuyla ilgili Demiryol İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, www.eskisehirekspres.net'e özel açıklamalarda bulundu. 

"TÜLOMSAŞ’ın özelleştirilmesinden korkuyoruz"

2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programlamasında Eskişehir TÜLOMSAŞ, Sivas TÜDEMSAŞ ve Sakarya'da kurulu TÜVASAŞ’ın tek çatı altında birleştirilmesi yer aldı. Yine bazı kurumların ödeneklerinin azaltılması da gündemde. Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, “TÜLOMSAŞ kar eden bir kurum. Diğer iki fabrika zarar ettiğinden dolayı bu fabrikaların zararları TÜLOMSAŞ’ın karını eksiğe çekecek zarar eder bir kurum haline düşürecek, TÜLOMSAŞ zarar eden bir kurum olduğu zaman da ileriki aşamada bunun özelleştirmesi gündeme gelebilir korkusu var içimizde” diye konuştu. 

"TÜLOMSAŞ’da bu yeteneklerin hepsi vardı"

www.eskisehirekspres.net'e açıklamalarda bulunan Uysal, konuyla ilgili olarak “Üç kurumun birleşmesine Cumhurbaşkanlığı yıllık programında Stratejik Dairesi Başkanlığı karar verdi ve ilgili plan da yayınlandı. Amaç, üç kurum birleşerek üretilen vasıtalardaki çeken, çekilen, vagon, tramvay, metro gibi araçların tek fabrikada değil de üç birim ortaklaşa üretim yapmak… Örneğin Sivas, aracın yürüyen tekerlek, fren gibi sistemlerini yapacak, Adapazarı diğer saç, cam gibi parçalarını yapacak vagon ürettiği için. Elektrik malzemeleri, saat gibi, motor gibi parçalarını da TÜLOMSAŞ üretecek. Yüksek Hızlı Tren, Milli Yüksek Hızlı Tren olmak üzere, gelişmiş vagonlar üç fabrika arasında bir genel müdürlük arasında toplanması gibi bir karar alındı. Fakat TÜLOMSAŞ’da bu yeteneklerin hepsi vardı” dedi. 

"Üç kurumun birleşmesine karşıyız"

Uysal, alınan kararı desteklemediklerini ifade ederek, karşı olma gerekçelerini anlattı. Uysal, “Biz üç kurumun birleşmesini desteklemiyoruz. Bunun birinci nedeni, TÜLOMSAŞ’ın diğer kurumlarla birleşmesi halinde, tek genel müdürlük çatısı altında toplanacak üç fabrika ve yönetim ve bürokratik işlemler yavaşlayacak. Üç fabrikanın işletme sisteminin yönetilmesinde yavaşlama olacak.  Üretim  yavaşlayacak, kurumlar hantallaşacak. İkincisi, TÜLOMSAŞ iyi bir eko sistem oluşturmuştu. TÜLOMSAŞ’ın diğer yan kuruluşlarla kendi içerisinde oluşturduğu bu eko sistem durgunlaşacak ve verimlilik düşecek. Üçüncüsü, TÜLOMSAŞ bilimsel araştırma yapan ileri teknolojiyi geliştirip uygulayan, TUBİTAK, ASELSAN, Osmangazi Üniversitesi ile ortak çalışmaları vardı. Kendi inisiyatifi ile genel müdür Hayri Avcı’nın büyük gayretleri ile uygulanan bir sistem vardı. Merkezi sistemde bu sistem de sekteye uğrayacak. Dördüncüsü, kendi alanında ürettiği ARGE çalışmaları vardı. Elektrik motorları üzerinde olsun, göstergelerde olsun, bu ARGE sistemindeki çalışmalar diğer fabrikalarda yok. TÜLOMSAŞ’ın kendi alanındaki çalışmaları azalacak. ARGE çalışmaları yavaşlayacak.  Beşincisi, Genel Müdürlüğün şirkete iş bulma gayreti vardı. Özellikle Sayın Genel Müdür Hayri Beyin bu konuda bambaşka bir gayreti vardı. Sayın Genel Müdürün elinden bu inisiyatifi kalkacak. Doğrudan bağlantı kurma imkanı kalkacak. Altıncısı, TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü’nün yerleştirmiş olduğu çalışma sistemi, üretim planı, üretimde çalışanların nezdinde bir iş disiplini sağlanmıştı. Bu disiplin ve takip sayesinde çalışan elemandan işçisinden memuruna kadar kişi başına düşen ortalama çalışma saati yüksekti diğer fabrikalara göre. Artık tüm birimleri yukardan aşağıya denetleme şansı biraz daha azalacağı için TÜLOMSAŞ’ın bu iş disiplini dolayısıyla yüksek performansı azalacak.Yedincisi, kalite kontrol ve uzman elemen yetiştirme becerici vardı TÜLOMSAŞ’ın. Denetleniyordu, eğitimler veriliyordu. Uzman yetiştirme becerisi de azalacak” dedi. 

"TÜLOMSAŞ bu yapılanmayla zarar edebilir"

Uysal, “TÜLOMSAŞ katma değeri yüksek, teknolojik ürünler üretmesinden dolayı burada üretilen her şeyin değeri yüksekti. Ve birleşme ile kaliteli üretim azalacağından dolayı zarar etme durumuna gelecek TÜLOMSAŞ.  Çünkü, TÜLOMSAŞ kar ediyordu. Sattığı ürünler yüksekti ancak diğer iki fabrika zarar ettiğinden dolayı bu fabrikaların zararları TÜLOMSAŞ’ın karını eksiye çekecek zarar eder bir kurum haline düşürecek. Şu an TÜLOMSAŞ  karda son üç dört denedir hep karda. TÜLOMSAŞ zarar eden bir kurum olduğu zaman da ileriki aşamada bunun özelleştirmesi gündeme gelebilir korkusu var içimizde. Diğerleri verimsiz kurumlar gibi... TÜLOMSAŞ büyük bir kurum. Devamlı yapılanmalar devamlı değişiklikler keskin dönüşümlere uyum zor olur. Zarar edebilir bu yeni yapılanmalardan dolayı. Bu nedenle özel sektöre devir olabilir. Planlı programlı bir geçiş yapılmalı. Önceliğimiz TÜLOMSAŞ’ın çalışma veriminin kaybolmaması ve ilerili aşamada da özelleştirilmesinden korkuyoruz” ifadelerini kullandı.