Sizi tanımayanlar için kendinizden bahseder misiniz?

Eskişehir doğumluyum evliyim, bir çocuğum var. Mimarım, İstanbul Kültür Üniversitesi mezunuyum. Osmangazi Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladım, öğrenimim devam ediyor. İstanbul’da öğrencilik hayatım sonrası askerlik görevimi yerine getirdim. Daha sonra iş hayatına başladım. Aile şirketimizde babamla beraber çalışıyoruz. İnşaat ve mimarlık üzerine çalışmalarımız var. Daha öğrencilik yıllarımda iken STK’lara çok meraklıydım. Üniversitede öğrenciyken odalar ve borsalar birliğinin genç girişimciler kuruluna kayıt oldum. Daha sonra üniversitenin üçüncü sınıfında Eskişehir’de yönetime girdim, böyle bir başarı elde etmiştim. 2014’de oradaki görevim sona erdi ve başkanlığa aday oldum. 2014’de genç girişimciler kurulunun başkanı seçildim. O zaman da yaptığımız çalışmalar tüm Türkiye’de örnek alındı. Genel Başkanımız Ali Sabancı, o da Türkiye’nin en genç başkanı olduğum için şaşırmıştı. Bu enerjiyle yaptığımız her işin örnek olması için çalıştık. İç Anadolu Bölgesi yönetimine girdim başkanken ve başkan yardımcılığı yaptım orada. Burada da örnek alınacak projeler hayata geçirdik. 

Türk Kızılay’ı Eskişehir Şubesi adaylık süreciniz nasıl başladı?

Genç Girişimciler Kurulu’nda artık yeni bir seçim olacak. Orada görevim bitmek üzereyken istediğim Kızılay Şube Başkanlığı için başkan adayı oldum. Ve sağ olsun Eskişehir genel kurulu üyelerimiz seçti. Genç yaşta buralarda olmak herkesi şaşırttı ancak herkesin mutlu olduğunu gördüm. Hem bize olan güvenleri ve artık toplumun gençleri buralarda görmek istediği için çok güzel tepkiler alıyorum. Buralar bizim yerlerimiz değil, gelip geçiciyiz. Kızılay kalıcı. Bizler çalışmalarımızı bu bilinçle sürdüreceğiz. 

Neden Türk Kızılayı Şube Başkanlığı?

STK’lara ilgiliyim, siyaset üstü kurumlara ilgiliyim. Kızılay da siyaset üstü kurumların en büyüğü. Ayrıca Türkiye’de bulunan en eski kurum. Kökleri de çok uzun yıllara dayanıyor. Bu nedenle Kızılay’ı seçtim. Kızılay’ın insan ayrımı yapmadan, ülkesini düşünme gibi saç ayakları beni bu kuruma sevk etti. Kalbimi ısındırdı. Bu sebeple yola çıktık. 

Siyasete atılmayı düşündünüz mü hiç?

Siyasete şu an atılma planım yok. Ailem Fevzi Yalçın, Nuri Temizsoy, Feridun Erdal onlar Eskişehir’in siyasetinde güçlü isimlerdir. Ben biraz mesafeliyim şu anda, gelecek ne getirir bilemem ama şu an için siyasete atılma gibi bir planım yok.

Siyaset STK’larda etkili mi, ya da etkili olmamalı mı?

Siyaset STK içerisinde olmamalı. STK’lar siyaset üstü olmalı. Adı üzerinde sivil toplum kuruluşu, her kesimden insanı içinde barındırıyor. Eğer oraya siyaset girerse orası siyasi partinin bir güç arenasına dönüyor. Bunun ülkemizin bekası için, liyakat kavramı için olmaması gerekiyor. Çünkü buralarda yetişen insanlarımız yarın belli görevlere geldiği zaman ülkenin bekasını düşünmesi lazım. Eğer siyaset buralara ulaşırsa o zaman siyasi partinin bekasını düşünür, bu da ülkemiz için iyi sonuçlar vermez.

Siz genç yaşta idarecilik yapma fırsatı bulan biri olarak, Eskişehir’de diğer gençlere bu fırsatın verildiğini düşünüyor musunuz?

Bence daha fazla genç olabilir. Ben gençliğin gücünü öğrendim, belki tecrübe eksiklikleri olabiliyor fakat, şu an çağımız değişim aşamasında ve her geçen gün değişiyor. Buna ayak uyduramayan yöneticilerimiz varsa bence ayak uyduran gençlere yer verip onlara bir abilik bir danışmanlık gibi tecrübelerini aktarması lazım. Bizim ülkemiz Atatürk’ün de söylediği gibi, ‘bizim genliğimiz çok şey başaracak güçte’, bu noktada gençlerimiz çok noktada görev alabilir, yeter ki fırsatını bulsunlar. Almamız da lazım. Ülkemiz bu şekilde bir merdiven daha atlayabilir. 

Yönetiminizde de genelde genç isimlerden oluşuyor, bu nedenle mi?

Evet, bu nedenle. Gençler bir araya geldiğinde, ortaklaşa bir proje konduğunda onun ilerleyebileceği noktayı kimse hayal dahi edemiyor. Araya tecrübeli isimleri de katıp bir harman ortaya çıkartıp projeler üretmek için böyle bir yönetim kurma yoluna gittik. Bunda da inşallah başarılı oluruz. Benim daha önceki projelerim de hep ekiple gerçekleştirildi. Burada da aynı şeyi yapacağız. Kendimize güveniyoruz. Çok projemiz var. Hazırlık aşamasında olduğumuz projelerimiz var. Hazırladığımız projelere çok önem veriyoruz. Olgunlaştığında hepsini paylaşacağız. 

Türk Kızılayı dendiğinde ilk akla gelen Kan bağışı çalışmalarıdır. Bu konuda Eskişehir’de duyarlı olunduğunu düşünüyor musunuz?

Bizim insanımızın yüreği başka bir dünya milletinde yok. O bilinç olsun olmasın bir içgüdü var, bir yardım olacağı zaman kan bağışı gibi, bizim insanımız bunu gerçekleştiriyor. İçimizde farkındalıktan ziyade bir içgüdü var. Bizler bundan sonraki süreçte, sadece kan alan değil, kan verenin sağlığı için projelerimiz olacak. Karşılıklı bir sevgiye dönüştüreceğiz bunu.

Göreve geldikten sonra sorumluluğunuzun bir kat daha arttığını düşündünüz mü?

Sorumluluk ağırlaştı. Sebebi, burası tüyü bitmemiş yetimin hakkının olduğu bir yer. Büyük bir sorumluluk. Burada vatandaşın, milletimizin hakkı var. 1 TL bile burada boşa harcansa ben o gece uyku uyuyamam. Bu nedenle işimizi profesyonelce yapacağız. Burada 1 TL’yi bile boşa harcamayacağız. Kızılay Eskişehir Şubesi bu zamana kadar güzel işler başarmış, fakat kurumsal yapıdan biraz uzaktı. Bunun olması da çok doğal. Biz Kızılay’ı hak ettiği güçlü kurum potansiyeline hep beraber taşıyacağız. Önceliğimiz bu. Bu koltuk geçici. Önemli olan ortaya çıkaracağımız işler. Burada vicdani büyük bir sorumluluk var. 

Eskişehir Ekspres takipçilerine son olarak ne söylemek istersiniz?

Tüm takipçilere sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Eskişehir Ekspres’i de şiddetle tavsiye ediyorum. NEVİN BULUT ATAK | ESKİŞEHİR EKSPRES