Yaşanan süreci anlatan Urfalı, “2013 yılında Andımız’ın kaldırılması söz konusu oldu. Hemen bu karar alınır alınmaz hem Türk Eğitim-Sen olarak hem de Türkiye Kamu-Sen olarak bu konuda iki ayrı dava açtık. Davalardan bir tanesi Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı açtı. Önce onun açtığı davayla ilgili Danıştay 8. Dairesi bir karar verdi ve bireysel olarak böyle dava açamazsınız diye reddedildi bu dava. Bu konu Danıştay Dava Daireleri Kuruluna itirazı yapıldı. O görüşülürken Türk Eğitim-Sen’in açmış olduğu dava ile alakalı böyle bir karar alındı ve iptal kararı çıktı. Bunun sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın tebligatı aldıktan sonra bunu hayata geçirmesini bekliyoruz. Yönetmelik bir anlamda eski haline dönmüş oldu. Değişiklik yok hükmünde sayıldı. Dolayısıyla Andımız’ın tekrar okutulması gündeme geldi” diye konuştu. 

Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı, çalışkan olmaktan mı rahatsızsınız?

Andımız’ın kaldırılmasının yanlış olduğunu ve alınan kararın yerinde olduğunu ifade eden Urfalı, “Yerinde bir karar olarak görüyoruz ve hiç böyle bir değişiklik yapılmamalıydı. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti ise Türk’üm dem ekten kimsenin utanmaması gerekir.  Farklı anlamlar da yüklememesi gerekir. Anayasa’da Türk’ün anlamının ne olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran Türkiye halkına Türk denildiğini, Türk milleti denildiğini açıkça ifade ediliyor. Neden utanırlar anlamıyorum. Andımız ''Türk’üm, doğruyum, çalışkanım'' diye başlıyor. Şimdi bunlardan acaba hangisinden rahatsızlar. Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı çalışkan olmaktan mı rahatsızlar. Bunu açık ve net ifade etmelerini bekliyoruz. Biz tahmin ediyoruz nelerden rahatsız olduklarını, çünkü dünün açılım sürecini temsilcileri, açılım süreci içerisinde yer alanlar, bu karşı duruşlarını bir kez daha ortaya koymuşlardır. Doğru bir yaklaşım olarak bulmuyoruz. Dünyanın her ülkesinde özellikle temel eğitim düzeyinde bu tür uygulamaların olduğunu da görüyoruz. Pedagojik açıdan devlete millete vatana bağlılık duygularının verilebilmesi için yapılıyor bu” dedi.

Uygulama yanlışsa Türk’ün adını her yerden silin

Andımız’ın yeniden okutulması ile ilgili olarak öğretmenlerin de memnun olduğunu kaydeden Urfalı, “Velilerle çok görüşme şansımız olmuyor. Bizim bazı siyasi partilerin yaptığı gibi ilkokul düzeyindeki çocuklara anlatacak bir şeyimiz yok. Sınıf ziyaretlerimiz kapsam dışında. Biz sadece öğretmen ve idari birimlerle istişare halindeyiz, onları ziyaret ediyoruz. Öğretmenler odasında bu konu ile ilgili Andımız’ın tekrar yargı kararı ile tekrar okutulacak olmasından rahatsız olduğunu ifade eden hiç kimse olmadı. Öğretmenler de olması gerekiyordu zaten, bu iptal kararı yerinde bir karar olmuştur diye görüş bildirdiler. Zaten duyarlı öğretmenler hassasiyeti olan öğretmenler belki okulun girişinde bahçede bunu okutmuyorlardı ama sınıflarında okuttuklarını biliyoruz. Eğer yanlış bir uygulama ise bu o zaman her yerden Türk’ün adını silin. Karara herkes saygı duymak zorundadır. İlkokulda ilk söylediğimiz heyecanla, aşkla, şevkle tekrar ediyoruz, Ne Mutlu Türk’üm Diyene” diye konuştu. ESKİŞEHİR EKSPRES