RÖPORTAJ | Nevin Bulut Atak, Eskişehir Ekspres

Teknolojik bağımsızlığımızı artırmalıyız

Sendika olarak Yüksek Hızlı Tren’in Eskişehir’de yapılması için çaba gösteriyorsunuz. Şu an bu konu hangi aşamada?

Ulaştırma Bakanı M. Cahit Turhan TÜBİTAK ile TCDD arasında Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imza töreninde  bir sonraki hedefin Yüksek Hızlı Tren’in üretimi olduğunu belirtmiştir. Ülkemizde demiryolları yatırımının artması ile birlikte toplam yol uzunluğu ile ve bağlantı olarak raylı araç sayısı ihtiyacı hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu artışla birlikte ihtiyaç duyulan araçların yerli ve milli kaynaklar ile üretilmesi ve geliştirilmesi, ekonomik savaşların hızlandığı bir dönemde kritik ve stratejik hale gelmiştir. Bu konuda mümkün olduğu ölçüde teknolojik bağımsızlığı arttırmamız önem arz etmektedir. TÜLOMSAŞ birimleri demiryolunun ihtiyaç duyduğu teknolojileri yerli ve milli imkanlarla tasarlama ve geliştirmeye devam etmekte olup teknoloji transfer anlaşmalarını yürütmektedir. Sanayi Oda’mız ve raylı sistemler kümelenmesi, özel sektörümüz de dünyayı yakından takip etmektedir. Bu takibin ilgili kurumlarca devam ettirilip ülkemizde yeni teknolojik gelişmelerin ve yan sanayinin tatbik edilmesini istedik

Mesele sanayi olunca demiryolu ulaşımı bir adım öne çıkmaktadır

Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili taraflarla Eskişehir Sanayi Odası’na bağlı firmalardan YHT projesi ile kabiliyetli ürün veya bu konuda yatırım ve üretim yapmak isteyen firmalarla ilgili araştırmalarını sürdürmektedir. Bu konuda Eskişehir Sanayi Odası Başkanı olmak üzere sanayi iş birliği projeleri (SİP) kapsamında katkı sağlamakta yoğun gayret ve hazırlıklarını sürdürmektedirler. Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSC) Derneği ise  baştan itibaren uzun soluklu yaptığı çalışmaları ile hazırlık, planlama, üretim ve satış süreçleri de dahil olmak üzere ciddi çözüm ve önerileri ile tüm taraflara faydalı olabilme vizyonunu devam ettirmektedir. RSC yüzlerce firma, TÜLOMSAŞ bürokrasi ve hükümet kanadı ile eko sistemi oluşturma gayretini elden bırakmış değildir.

TÜLOMSAŞ bu görevi bekliyor

TÜLOMSAŞ tarihi sorumluluğundan dolayı tüm birimleri, yönetimi ile kilitlenmiş inanç ile bu görevi beklemektedir. Tecrübeli bir yönetim kadrosuna sahip olan TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü uzun süredir, teknik ve idari çalışmalarını tamamlamaktadır. Mühendis alımını gerçekleştirip eğitim ve tecrübelerini geliştirmiştir. İşçisine her türlü eğitim, bilgi ve yeteneklerini ileri aşamaya taşımaya hep vizyon edinmiş olup teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerini teknolojik gelişmeler ışığında ileri taşımakta, yeni sistemlerin ilavesi gerçekleştirilmektedir. TÜBİTAK ve ASELSAN gibi diğer sanayi ve araştırma kuruluşlarının yanında üniversiteleri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Geliştirmiş olduğu modernizasyon ürünlerinin testlerini ve uluslararası standartlarda sertifikalandırma ve patentlendirme aşamalarını yapmaya devam etmekte olup, bu konuda çok ciddi yol kat eden TÜLOMSAŞ verilen her görevi yerine getirebilecek müessese olarak beklenmektedir. Bunun yanında diğer sivil toplum kuruluşlarını oluşturan taraflar, yapılan değerlendirme neticesinde YHT üretiminin yapılması için ciddi bir istek ve gayret içindedir. Hükümetin bu konuda Eskişehir lehine son kararını vermesi için beklenti içindeyiz.

Defalarca dosya sunduk

Yüksek Hızlı Tren’in şehrimizde yapılması için siyasiler yeterince çalışma yapıyor mu sizce?

Tüm siyasi partilerle yaptıkları çalışmalar konusunda diyaloglarımız, desteklerimiz, bilgi paylaşımlarımız var ve eminiz ki daha fazlası da gelecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın son ziyaretinde YHT setlerinin Eskişehir’de üretilmesi için talebimiz oldu. Sayın Binali Yıldırım’ın açılış için Eskişehir ziyareti esnasında kendilerine de ilettik. Konuyu tekrar inceleyeceklerini beyan ettiler. Partilerin il başkanları ile ayrı ayrı görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz bunun yanında, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan beye dosya sunuldu defalarca karşılıklı görüşme ve bilgilerimizi güncelleyerek durum değerlendirmeleri yapıldı. Eskişehir Sanayi Odası, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarına ileteceklerini ve destekleyeceğini  belirttiler. CHP Eskişehir Milletvekilli Utku Çakırözer bey ile kendi yaptığı televizyon konuşmaları dışında birlikte basın açıklamalarımız da oldu, Eskişehir için hayati önem arz ettiği destekleyeceğini belirtti. MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak bey ile karşılıklı bilgi paylaşımı durum değerlendirmesi yapıldı dosya sunduk kendisi de Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde gelişmeler yaparak meclise taşıyacağını beyan ettiler. İYİ Parti ile 2 defa TÜLOMSAŞ önünde basın açıklaması yapıldı ve YHT’nin Eskişehir TÜLOMSAŞ fabrikasında yapılması için imza kampanyası ile destek oldular. 

Eskişehir’in hakkı gasp edilmeye çalışılıyor

Ancak ayrı ayrı yapılan çalışmalardan ise Eskişehir’imiz için birleşerek siyasetçisi, bürokratı, STK’ları ve iş dünyası ile bir bütün olarak bu hedefe kilitlenelim. Farklı illerin yaptığı manevralarla sürekli olarak Eskişehir’in hakkı bir şekilde gasp edilmeye çalışılmakta herkesin yer aldığı kompleks yapının daha verimli ve daha güçlü olacağı kanısındayım böyle bir çatının altında birleşmek Eskişehir’imize büyük güç kazandıracaktır ve eminim ki çok kısa zamanda da netice alınır. Bunların dışında Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Eskişehir Ticaret Odası (ETO)  Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile de görüşüldü, güncel gelişmeleri değerlendirdik ve desteklerini beyan ettiler. Şehrimizin mühendisleri ve bağlı bulundukları ilgili odalarının bilgi beyan etmeleri ve yönlendirmeleri bu çalışmayı zenginleştirip ayrı bir anlam katacağı inancındayız. 

Eskişehir raylı sistemler üssü olabilir

Yüksek Hızlı Tren’in Eskişehir’de yapılmasının şehrimize ne gibi katkıları olacak?

Bu proje sadece TÜLOMSAŞ fabrikası ile sınırlı olmayacak, önemli ölçüde istihdam sağlayacaktır. Teknolojik gelişmeler yakından takip edilecek bu yöndeki çalışmalar hazırlanacak ekonomik katkılar sağlayacak, raylı sistemler konusunda üs halini alacaktır. Hali hazırda var olan fabrikaların ve kuruluşların büyümesi ile beraberinde yeni yan sanayi fabrikalarının açılmasını sağlayacaktır.  Eskişehir’in  ve TÜLOMŞAŞ’ın tarihi misyonundan kaynaklanan raylı sistemler konusunda bölgesel merkez olma önemini koruyacaktır. Türkiye’nin stratejik konumu ve Türkiye’nin içinde demiryolları açısından ayrı bir yere öneme sahip Eskişehir’i çok daha güçlü kılacaktır ve hakkıdır. Malum ilk hızlı tren hattı Eskişehir- Ankara arasında çalışmaya başlamıştır. Şu anda yapabileceğimiz tek şey üretmektir. Her zaman ve daima millet için vatan için yarınlarımız için önceliğimiz üretmek olmalı bu farkındalığı ortaya koymamız gerekmektedir. Gelecek nesillerin istikbali açısından bunu oluşturmak zorundayız. 

Tecrübemiz ve gücümüz var

Eskişehir sanayisi ile birlikte yüksek vasıflı insan ile raylı sistemler alanında katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretmeliyiz. Eskişehir bu konuda tecrübesi olan bir şehir aynı zamanda genç nüfusu ile de ileri taşıyabilecek her türlü şartları sağlayan en doğru adres. Güçlü yarınları ancak bu şekilde oluşturabiliriz, bu sektöre ciddi miktarda paralar yatırdığımız ortadadır. TÜLOMSAŞ’ın asırlık tecrübesi bilgi birikimi yüksek uzmanlaşmış personeli ile bir kenarda kalmasına bu şehrin insanlarının da gönlünü sızlattığı aşikardır.

Talebimizi iletmeye devam edeceğiz

Bundan sonraki süreçte YHT için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Önümüzdeki süreçte çalışmamızı sürdürmeye devam edeceğiz. Hükümet ve devlet yetkilileri ile iletişimimiz devam edecek, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma Bakanına, Sanayi ve Teknoloji Bakanına ve ilimizin vekillerine mektuplar yazacağız. Önümüzdeki günlerde geç kalınmadan YHT’nin Eskişehir’de üretilmesi hususunda ilimizin ileri gelenleri, TÜLOMSAŞ’ın, üniversitelerimizin ve STK örgütlerimizin yöneticileri ile birlikte bir araya gelerek bir çalışma yapmalıyız. 

URAYSİM  ile Avrupaya’da örnek olacağız

Bir de Milli Ray Sistem Test Merkezi URAYSİM var. Bu proje yalnızca Eskişehir’in değil, aynı zamanda Türkiye’nin gelecekteki önemli mihenk taşlarından biri sayılabilecek, sanayi alanında önemli projelerinden biri. Öyle ki ülkemizin dışa bağımlılığımızı azaltacak. Bizim üretmiş olduğumuz çeken, çekilen araçlara ilişkin projelerin dışarıya gitmemesi, bunların testinin ülkemizde yapılması, maliyetlerimizin minimuma indireceği için bu proje bizi hem heyecanlandırıyor hem teknolojik gelişmeleri yakalamamızı sağlayacak. Bu merkez; çeken – çekilen araç, hızlı tren, yüksek hızlı tren, metro ve monorayların testlerinin yapılacağı güzel bir merkez olacak. Yüksek Hızlı Tren testlerini yapacak konuma geldiğimizde, görünen o ki Avrupa’ya da örnek olacağız. Avrupa’nın birçok yerinde de üreticileri olmasına rağmen bu merkezlerin olmadığını gayet iyi biliyoruz. Bu Eskişehir için çok önemli.

Eskişehir için hayati öneme sahip bir proje

Test ve sertifikasyon aşamalarında yer alacak bu proje Türkiye’de üretilen ve üretilecek raylı sistem araçlarının kalite ve güvenilirlik düzeyini ve sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla ulusal ve uluslar arası düzeyde hizmet verebilecektir. URAYSİM dünyada 400 km hıza çıkabilen araçları statik ve dinamik olarak test edebilecek tek merkez olacak. Bu merkezden Almanya, Çek Cumhuriyeti, Rusya, İngiltere, Çin ve ABD gibi sayılı ülkelerde bulunmaktadır. Eskişehir için ayrıcalık oluşturacak  bu merkezin faaliyete girmesi için Anadolu Üniversitesinin gerekli altyapı ekipman yatırımlarının bir an önce tamamlanarak sistemin hizmete girmesini sağlamak için eğitim yatırımlarına başlamamız gerekmektedir. YHT ve  diğer raylı sistemler  araçlarının üretimi, Eskişehir için hayati öneme sahip bu proje Sanayi Odası Başkanın belirtmiş olduğu gibi milli davamızdır. Devrim arabasında yaşadığımız hüznü yaşamamamız gerek. Gün bu gündür. Milli markamız için  işbirliği yapacağız, güçlü olacağız, Eskişehir için çalışacağız. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Aralık sayısından...